Preţul finanţării unei cărţi cu mărturiile deţinuţilor politici. „Le-am cerut 1.000 lei, mi-au pierdut şi adresele şi cartea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul unei cărţi de interviuri cu cinci deţinuţi politici aşteaptă din toamna trecută un răspuns scris de la Primăria Slatina, dacă i se acordă, sau nu, un sprijin de 1.000 lei pentru tipărirea volumului. Între timp i s-au pierdut atât solicitarea şi expunerea de motive, cât şi copia cărţii respective, dar este în continuare invitat să depună o nouă cerere, care „se rezolvă“.

Fostul jurnalist Costel Drejoi, din Slatina, s-a hotărât în cursul anului trecut să strângă într-o carte cinci dintre interviurile pe care, în perioada 1999 – 2004, le-a realizat cu deţinuţii cu ani grei petrecuţi în închisorile comuniste. Cu sprijinul prietenilor a strâns bună parte din suma necesară, iar pentru a putea plăti tiparul s-a hotărât să facă o solicitare de sprijin la Primăria Slatina.

Are, conform declaraţiei autorului, o primă discuţie cu viceprimarul Slatinei, Cristian Bircea, care îl îndrumă să depună o cerere la primărie. A doua zi, pe 23 septembrie, depune cererea, la care anexează ulterior şi expunerea de motive. „Din clipa aia m-am pus pe aşteptat, nici n-aveam habar în cât timp ar trebui să-mi vină răspunsul“, spune Costel Drejoi.

După discuţii cu mai mulţi cunoscuţi, trecuseră între timp mai multe de 30 de zile, se interesează la Registratură de soarta cererii sale. De la departamentul Cultură i se transmite că domnul viceprimar ar vrea să citească mai întâi cartea. „Am luat volumul şi l-am dus. După alte două săptămâni - trebuie să precizez că volumul îl trimisesem între timp şi domnului profesor universitar doctor Radu Ciuceanu, preşedintele Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pentru sugestii şi eventual o prefaţă, care între timp mi-a şi răspuns şi mi-a scris şi prefaţa, cu o caracterizare a fiecărui deţinut -  am vrut să ştiu dacă s-au citit cele 70 de pagini şi care ar fi concluzia. Domnul viceprimar mi-a răspuns că a citit-o şi a returnat-o domnişoarei de la Cultură, care urma să facă referatul“, povesteşte autorul cărţii.

„S-ar putea să-i dau în judecată, dar nu să obţin material ceva“

Vin Sărbătorile, trec, niciun răspuns. În 4 ianuarie se adresează din nou reprezentanţilor Primăriei Slatina şi află că domnişoara care avea în lucru cererea sa nu mai lucrează în instituţie, iar cine a preluat documentele urmează să se lămurească despre ce este vorba. După care vine răspunsul că nu mai e nici urmă de documente. În 8 februarie solicitantul, care de-acum nu-şi mai dorea nicidecum sprijinul financiar, ci să se lămurească ce s-a întâmplat, depune o adresă prin care cere explicaţii privind traseul solicitării sale. După alte 30 de zile, termenul legal pentru soluţionarea oricărei solicitări de acest gen, răspunsul se lasă în continuare aşteptat.

„S-ar putea să-i dau în judecată, dar nu să obţin material ceva. Mă revoltă această atitudine a reprezentanţilor Primăriei Slatina, care reflectă dispreţul total, nu numai faţă de lege şi cetăţeni, ci şi faţă de cele mai elementare norme ale bunului simţ. Le solicit să adreseze public scuze, prin intermediul unui ziar sau al unui post de televiziune, foştilor deţinuţi politici din judeţ pentru atitudinea total lipsită de respect şi consideraţie faţă de jertfa acestora“, declară Drejoi.

„Le fac acestor angajaţi 80% din treabă eu, dacă-i las s-o facă, o fac prost“

De la Primăria Slatina, cuprinsă de aproape un an, de la reţinerea fostului primar Minel Prina, de un haos total, lucrurile se văd diferit. Într-adevăr s-a întâmplat aşa, dar cu bunăvoinţă se rezolvă totul. „Ce mare lucru, l-am rugat să revină cu o cerere şi-l ajut! I-am citit cartea, e OK, putem să-l ajutăm, nu trebuie să facem atâta caz!“, spune viceprimarul Cristian Bircea.

Cât despre modul de lucru al subordonaţilor săi: „Am nişte oameni nepricepuţi într-un anumit domeniu. Ce să spun, să spun că le fac acestor angajaţi 80% din treabă eu, că dacă-i las s-o facă, o fac prost?! A ajuns un viceprimar să facă documente pentru cultură, asta e! O să văd pe unde sunt documentele respective“, încheie viceprimarul.

De spus că Primăria Slatina a alocat pentru finanţarea proiectelor culturale de interes local, doar în perioada 2010-2015, peste 5,3 milioane lei, recordul absolut fiind înregistrat în 2012, an electoral, cu 1,7 milioane lei. Anul trecut au fost puşi la bătaie 722 mii lei, iar anul acesta, 1 milion lei. Interesantă este şi lista beneficiarilor în toţi aceşti ani, o bună parte fiind abonaţi fideli, la sume frumuşele.

Deţinuţii politici din judeţ, 1250 de ani de închisoare în total

Între timp cartea „«Nu prin viaţă, ci prin moarte am trecut!» – 5 mărturii din temniţele comuniste“ se află la ultima corectură şi va ieşi de sub tipar, cu sprijinul prietenilor autorului. Reuneşte interviurile realizate cu foştii deţinuţi politici Stelian Bădescu, Ştefan Nicolescu, maior Gheorghe Simescu, Ion Voiculescu şi Dan Bârsan. Din păcate, trei dintre ei nu mai sunt, însă poveştile lor merită să fie citite.

„Oamenii ăştia au trecut prin mai toate puşcăriile şi ororile comuniste. Pe la Aiud, la Gherla, Periprava, Piteşti...  E vorba de trecutul recent al istorie naţionale, oricum nu facem mare lucru pentru ei, câţi mai sunt. Deţinuţii din Olt au executat în total 1250 de ani în închisorile comuniste, o eră.“, mai spune autorul cărţii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite