Prăpăd în Grădinari, aşezare din Olt în care se trăieşte din legumicultură. „N-a rămas nici 10% în picioare“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumicultorilor le-au fost puse solariile la pământ FOTO: Uniunea Salvaţi Ţăranul Român
Legumicultorilor le-au fost puse solariile la pământ FOTO: Uniunea Salvaţi Ţăranul Român

Natura a făcut prăpăd într-o localitate din Olt în care sunt sute de legumicultori. Solariile acestora au fost puse la pământ.

UPDATE: Fermierii afectaţi de vijelia puternică au depus deja, cei mai mulţi dintre ei, declaraţii la primăria din localitate. Conform situaţiei centralizatoare, vijelia a distrus aproximativ 70 hectare de spaţii protejate, spune viceprimarul localităţii Grădinari,  Ionică Stanciu. 

„Sunt zeci de solarii, suprafaţa totală e în jur de 70 hectare. Avem în jur de 150 beneficiari ai programului Tomata la nivelul localităţii, însă nu toţi sunt afectaţi. E vorba de satul Grădinari, ei sunt afectaţi, ceilalţi, care sunt pe la periferie, nu au fost aşa afectaţi. Au avut şi ei nişte folii rupte, dar nu aşa. Dar aici sunt distruse solariile de tot, parcă a venit cineva şi le-a culcat pe toate. Nu ştim ce s-a format aici“, a spus viceprimarul, contactat de „Adevărul“.

Mulţi dintre legumicultori mai aveau foarte puţin până să înceapă campania de recoltare. 

„Deja aveau vinete la 100-150 grame, pe la sfârşitul săptămânii viitoare ieşeau cu ele pe piaţă. Se văd roşiile distruse. Pe 70-80% din suprafaţă începeau să recolteze la roşii în câteva zile“, a mai spus viceprimarul.  

Necazul mare este că legumicultorii nu au nici culturile, dar nici solariile asigurate, aceasta fiind o problemă cu care se confruntă de ani de zile, pentru că, spun ei, firmele au condiţii atât de dure încât ne se pot încadra.

Ştirea iniţială

Este vorba de câteva zeci de solarii, în care oamenii plantaseră tomate, ardei, vinete, castraveţi, din Grădinari, judeţul Olt. 

„Cele mai multe sunt cu tomate. Acum, adio subvenţie, adio recoltă, adio muncă, adio tot!“, spune fermierul Mihai Chesnoiu, care a primit de la colegii din zonă mai multe fotografii şi filmuleţe în care se poate vedea ce a lăsat în urmă viejlia din noaptea de duminică spre luni, 29/30 mai 2022. Ulterior fermierul a făcut un tur al zonei, arătând în imagini video cât de mare este dezastrul.

„Cel mai probabil s-a format un vârtej, ceva, în acea zonă. Din câte am auzit e vorba de câteva zeci, multe zeci, afectate. Nu cred că au mai rămas 10% în picioare“, a mai spus fermierul Mihai Chesnoiu, contactat de „Adevărul“.

Judeţul Olt s-a aflat, încă de sâmbătă-seara, 28 mai 2022, sub avertizare Cod Portocaliu de vijelii şi ploi însemnate cantitativ.

Ştire în curs de actualizare.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Vremea rea face prăpăd. Codul portocaliu a fost extins, unde lovesc vijeliile şi grindina 

METEO Avertismentul meteorologilor: „Va fi o vară a fenomenelor extreme“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite