Povestea neştiută a caricaturistului vedetelor: „Când am câştigat acea sumă impresionantă de bani nu mai dormeam noaptea: «Mamă, ce fac eu acum?!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apare în emisiuni de televiziune, executând caricaturi la minut, a intrat de două ori în Cartea Recordurilor, face caricatură la evenimente şi nuduri în ulei la comandă, dar spune că sufleteşte a rămas tot cel care-şi căuta drumul în viaţă, la 15-16 ani, bătând pe la uşi, în Slatina şi pe aiurea.

Gogu Neagoe (39 ani) e aproape nelipsit la festivalurile de umor, astăzi invitat de onoare. Vedetele îl ştiu de la evenimente, unde execută caricaturi şi portrete, de la emisiunile TV. Ai zice că a dat repede traiul neîndestulător de la ţară pe huzurul la care a ajuns greu, deschizând uşi care i se închideau la loc în faţă, însă, spune Gogu, nu doar că n-a uitat de unde-a plecat, dar visul său cel mai mare e să le mulţumească aşa cum vrea el, într-o zi, oamenilor dragi care i-au marcat existenţa.

„Nu vreau să mai dezgrop morţii!“

În Cartea Recordurilor a intrat de două ori, prima dată realizând peste 130 de portrete prin telefon, reuşind astfel să intuiască trăsăturile fizice ale interlocutorilor doar ascultându-le vocea, iar asta se întâmpla în 2004, iar a doua oară după ce, timp de patru ani, a lucrat la peste un milion de portrete pe doi kilometri de peliculă cinematografică. Lucruri deosebite, lucruri nemaiauzite, însă nici măcar atunci n-a scăpat de aluzii şi răutăţi ale colegilor de breaslă. „În lumea asta sunt oameni fel de fel, sunt oameni care stau pe un salariu de 7 milioane şi fac, e adevărat, caricatură de presă, însă nu ştiu dacă doar din convingere sau pentru că n-au reuşit să se adapteze. Eu 7 milioane îi iau astăzi, poate, pe o singură caricatură realizată la comandă, înrămată şi transmisă prin poştă, însă am făcut şi caricatură de presă, am fost şi acolo“, spune Gogu, trecând uşor peste răutăţi.

image

Nu poartă duşmănie nimănui, deşi viaţa nu i-a pus nimic pe tavă, dimpotrivă, l-a-ncercat cum n-a făcut-o cu mulţi. Şi-a descoperit adevărata familie în adolescenţă, iar satul cu Olteţul la doi paşi, din Osica de Jos, judeţul Olt, îi este şi astăzi cea mai dragă amintire. „Nu vreau să mai dezgrop morţii, ce-a fost a fost! Mă bucur de familie, mă bucur că am trei surori şi un frate, eu sunt cel mai mare, iar visul meu este să le ofer părinţilor care m-au crescut tot ce e mai bun în viaţa asta. Astăzi câştig destul de bine, nu mă plâng, însă pentru ce mi-aş dori eu pentru ei mai am de tras“, spune artistul.

Întâlniri care i-au marcat viaţa

Îl rog să-şi amintească începuturile, când a simţit că se poate exprima mult mai uşor cu un creion în mână decât privindu-te în ochi şi vorbindu-ţi. Mă poartă prin adolescenţă, când deja realiza portrete ale oamenilor politici şi, încrezător, bătea la uşa redacţiilor ziarelor locale, arătându-le deosebitul, acel ceva care ar putea  face produsul lor şi mai atractiv. Îmi vorbeşte de revista Urzica, pe care o întorcea pe toate feţele şi încerca,încerca, încerca. Insist, nu de asta e vorba! Când a simţit plăcerea de a desena, de a se juca nu cu mingea şi cu maşinuţele, ci cu penelul? Nu-mi mai spune că pe primele, poate, nu le-a avut, dar îşi aminteşte că lua cearşaful de pe pat, îl atârna pe gard şi, cu noroi, aşternea linii cu sens. Nu l-a-ntrebat nimeni, atunci, care-i de fapt sensul, însă primii îndrumători de la Şcoala Populară de Artă din Slatina au simţit că e ceva cu el, ceva mult-mult mai mult zace în acel copil tot timpul cu zâmbetul pe buze decât în ceilalţi elevi.

image

Visi Ghencea, Nichita Dragomira şi Ioan Popa, în oricare ordine, au fost oamenii de cultură care i-au schimbat viaţa pentru totdeauna. Festivalul de umor „Oltenii şi...restu’ lumii“, astăzi atât de cunoscut în ţară, i-a fost punctul de plecare, în anii ’90, când era un puşti. Momentul unei alte întâlniri aproape providenţiale, cu mult mai cunoscutul caricaturist Ştefan Popa Popa’, care i-a luat pe Gogu Neagoe şi pe Cătălin Mihalache (un alt artist talendat din Olt, ajuns până în finala emisiunii „Românii au talent“, câştigător al premiului special al juriului, pentru originalitate) la Academia de Caricatură Popa’s, s-a petrecut atunci, la acel festival. Ajunşi la Timişoara, sub aripa maestrului Popa’s, urcuşul, cel puţin în cazul lui Gogu Neagoe, a fost firesc. Participări la concursuri internaţionale de caricatură şi, aproape la toate, premii. Participări la concursuri în ţară, alte premii, în total peste 70 până acum.

Gogu Neagoe n-a încetat însă să caute. Lucrările sale au apărut în expoziţii de grup la vârsta la care puţini artişti se pot lăuda cu asemenea performanţă, alături de Sabin Bălaşa, Spiru Vergulescu, Nicolae Truţă, Ion Popescu-Negreni, pictori olteni consacraţi. Şi-a spus că poate face şi altceva, şi din dorinţă creatoare, dar şi din nevoie materială, a reuşit.

image

Astăzi face artă digitală, colaborează cu poliţiştii pentru realizarea diverselor potrete-robot, cu agenţii de publicitate. Din creaţia publicitară i-au venit primii bani serioşi, o sumă care şi astăzi i se pare neverosimilă. 4

„De la Coca-Cola am primit o sumă de nu v-o pot spune. Nu mai puteam să dorm. Stăteam noaptea şi mă gândeam: „Mămă, ce fac eu acum? Încotro o iau?». Mi-era imposibil să mă gândesc la atâţia bani, cu atât mai greu îmi venea să cred că sunt ai mei. Şi, da, mai am şi astăzi din ei!“, vorbeşte Gogu Neagoe despre prima reuşită financiară. Nu uită, însă, că cei trei oameni amintiţi anterior, olteni de-ai lui, au crezut în el, au investit, i-au dat curaj. „N-am stat la mâna nimănui, n-am cerşit ajutorul, însă au fost oameni care m-au ajutat singuri. De la Nichita Dragomira, de exemplu, am vrut să împrumut o sumă de bani să pot să merg la o emisiune TV la care eram invitat, în Bucureşti. A spus că mi-i dă doar dacă nu-i mai dau înapoi. Şi era vorba, cred, de o jumătate de salariu, cam aşa ceva. Eu aş putea să uit astfel de momente?!“.

image

Premii la concursurile internaţionale au însemnat, şi acestea, bani destul de frumoşi. „Primele premii de 5.000 de euro, de 15.000 de euro, erau aur, evident, însă banii niciodată nu m-au luat de cap. Nu mi-am cumpărat maşini scumpe, nu i-am dat pe prostii, nu i-am spart în cluburi, pentru că n-am uitat cine sunt. Am şi astăzi prieteni din copilărie, am şi prieteni de şpriţ, deşi niciodată nu beau să mă-nbăt, am şi prieteni care-mi cer bănet, am şi din ăştia, dar am învăţat să fac diferenţa, îi scanez pe oameni aşa cum o fac atunci când le fac portretul, îmi dau repede seama ce profil au“, spune artistul, care n-a refuzat invitaţiile la gale caritabile, ba chiar, la una dintre acestea, a donat 15.000 euro, banii plătiţi de un participant pe patru lucrări de-ale sale.

Cum dezbracă femeile pentru nuduri

Deşi lumea îl cunoaşte pentru caricaturile realizate, Gogu Neagoe este apreciat şi pentru picturile în ulei. De fapt, din pictură câştigă mult mai bine, doar că nu există comenzi constant. Tablourile le vinde cu până la 6.000 -7.000 euro, însă nu refuză invitaţii la evenimente fel de fel, nu refuză comenzile de caricaturi pe obiecte de tot felul. „Eu sunt şi manager, şi contabil, eu stau şi cu omu’ de vorbă. Asta pentru că am avut un impresar, care lua aproape tot şi-mi dădea 100 de euro, până am stabilit că eu nu mai muncesc pentru nimeni. Iarna merg cel mai bine comenzile, pentru că în luna cadourile primesc fel de fel de comenzi.

image

Caricaturi pe globuri de sticlă, tablouri, te miri ce. La evenimente nu practic tarife foarte-foarte mari pentru că, mă gândesc, la nuntă, de exemplu, oamenii au o grămadă de alte cheltuieli, nu ştiu cu câtă plăcere m-ar mai chema. Pot să fac într-o noapte şi 100, dar şi 400 de caricaturi.

Cu nudurile e altă poveste. Primesc de obicei poza pe e-mail, fotografie normală, modelul îmbrăcat, şi restu’ mi-l imaginez. Le trimit o schiţă, iar de regulă răspunsul este: «Mă, da’ al dracu’ eşti, cum ţi-ai imaginat tu...!»“

„Peste 10 ani mă văd alături de soţia mea, crescându-ne cei trei copii“

Preferă Bucureştiul pentru că profesional are mai multe ocazii să se exprime. Liniştea şi-a găsit-o însă la Craiova, alături de viitoarea soţie, Narcisa. De fapt, peste 10 ani se vede făcând acelaşi lucru, artă, sub diverse forme, poate chiar ce nu face astăzi, dar mai ales crescându-şi copiii, oferindu-le educaţie. „Vor fi trei copii!“, răspunde artistul la exerciţiul de imaginaţie propus.

image

Pentru ei vrea o copilărie fericită, frumoasă, vrea să-i înveţe să preţuiască lucrurile simple. „Pe mine mă urmăresc şi astăzi imaginile din adolescenţă, când cutreieram seara prin sat, alături de prieteni, când îi furam tatălui meu lemnele din curte să fierbem porumb pe marginea şanţului... Astăzi trec prin sat şi văd tineri atât de arţăgoşi, le sare ţandăra din orice, auzi de te miri unde: «Ce te uiţi aşa la mine?», înjură... Nu ştiu, mi se pare că ne lipseşte mai mult decât oricând educaţia, asta aş vrea să le dau în primul rând copiilor mei, atunci când îi voi avea.“, mărturiseşte caricaturistul.

Scurt CV

Gogu Neagoe s-a născut la 4 octombrie 1976. Adolescenţa şi-a petrecut-o în comuna natală, Osica de Jos, satul Dobrun, judeţul Olt. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, însă a devenit cunoscut pe plaiurile natale, de unde lucrările sale de caricatură, după ce a intrat sub îndrumarea caricaturistului Ştefan Popa Popa’, au plecat spre concursuri şi colecţii muzeale şi particulare din toată lumea: România, Moldova, Bulgaria, Franţa, Belgia, Anglia, Iran, Cuba, SUA.

În 2006 a devenit membru al Asociaţiei CaricaturiştilorProfesionişti din România, iar în 2008, membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania. A intrat de două ori în Cartea Recordurilor, în 2004, cu 131 portrete realizate prin telefon, iar în 2006, cu cea mai lungă serie de caricaturi, realizată pe o peliculă de film de 2 kilometri. A apărut în foarte multe emisiuni de televiziune, din ţară şi din străinătate.

CITIŢI ŞI: Povestea cobzarului Ion Creţeanu, care a învăţat meserie de la rapsodul Mariei Tănase: „Nu cânt decât folclor autentic“

Regina cititorilor, povestea de succes a unei tinere scriitoare din Olt care are deja 4 milioane de cititori online

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite