Ponturi pentru creşterea imunităţii organismului. Care este cel mai puternic „medicament“ oferit de natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să vorbeşti în aceste zile despre creşterea imunităţii organismului este la modă, după “avalanşa” de suplimente alimentare şi tratamente de pe piaţă. Practic, dacă vrei să urmezi o cură pentru creşterea imunităţii, te afli într-un veritabil impas. Specialiştii din Olt atrag atenţia asupra faptului că o dietă trebuie ţinută la un anume echilibru, altfel riscăm să cădem în cealaltă extremă.

În primul rând, trebuie menţionat ce înseamnă sistemul imunitar. Dr. Simona Popa, medic specialist în boli de nutriţie şi boli metabolice, explică faptul că acesta este format din mai multe organe limfoide precum splina, ganglionii limfatici sau măduva osoasă, funcţia sa fiind susţinută de o serie de celule specializate ce detectează orice este străin corpului uman - de la antigene, la microorganisme sau paraziţi. Unele celule “fabrică anticorpi”, mai întâi – nespecifici corpului, de fază acută, apoi, după 2-3 săptămâni de la contactul cu corpul străin, crează anticorpi specifici; în acest fel se apără organismul de infecţii sau chiar de propriile celule modificate.

“Toată lumea vorbeşte acum despre creşterea imunităţii prin ziare sau la televizor, se poate spune chiar că este <<la modă>>, dar de fiecare dată ar trebuie făcută precizarea că persoanele ce intenţionează să urmeze o cură, o dietă pentru creşterea imunităţii, ar trebui să menţină şi un echilibru deoarece o exagerare a <<tratamentului>> poate duce la cealaltă extremă, adică la apariţia de boli autoimune. Creşterea pe cale naturală a imunităţii nu prezintă riscuri pentru sănătate şi aceasta deoarece metodele din acest segment au ca scop principal adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos care trebuie menţinut ulterior pentru a avea efectul dorit. Iar aici se încadrează atât anumite pastile – dar şi sub alte forme artificiale, precum ar fi cele de Echinacheea, cu proprietăţi cumulative de protejare a organismului uman, şi mergând până la plante, combinaţii de plante sau ceaiuri”, spune dr. Simona Popa, medic specialist în boli de nutriţie şi boli metabolice.

Ce să căutăm?

Unul dintre factorii ce influenţează sistemul imunitar este alimentaţia. De aceea, antioxidanţii nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Un exemplu din această clasă este Resveratrol-ul, un antioxidant puternic obţinut din struguri roşii - atât din fruct, cât şi din coajă. Statisticile, spun specialiştii, relevă că acesta este de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. Resveratrol-ul, pe lângă faptul că întăreşte imunitatea organismului, ajută şi la tratarea bolilor cardiovasculare, articulare, luptă împotriva afecţiunilor alergice şi inflamatorii, scade colesterolul şi are efect antiaging.

medic

Revenind la echinaceea, trebuie spus că este unul dintre cele mai căutate produse naturiste pentru creşterea imunităţii. Indiferent de forma sub care este administrată, pe cale solidă – pastile, sau sub formă de tinctură, o dietă pe bază de echinaceea nu poate avea decât efecte benefice asupra organismului. Planta şi-a dovedit o capacitate foarte mare de creştere a imunităţii nespecifice a organismului prin stimularea producţiei de globule albe, în special limfocite şi a cantităţii de interferon. Ajută în accelerarea vindecării, lupta împotriva infecţiilor virale, ale sinusurilor, ameliorarea gripei şi a simptomelor ei. Sub formă de tinctură, echinaceea se poate administra astfel: 1 linguriţă de 3-4 ori/zi, dizolvată în puţină apă sau comprimate cu pulbere de echinaceea, 300 mg. de 3 ori/zi. Pentru copiii cu vârste între 6-13 ani pot lua 400 mg./zi sau comprimate cu ulei de Echinacea: 1-2 capsule/zi. Tratamentul durează, în general, 30 de zile, cu pauză. Dacă rezistenţa organismului este mult scăzută, cura poate fi prelungită. Pentru creşterea efectelor de prevenire şi combatere a infecţiilor gripale se pot administra capsule ce conţin, cumulativ - echinaceea combinată cu zinc şi vitamina C. Persoanele alergice trebuie să fie însă foarte atente la produsele pe bază de echinaceea deoarece planta poate declanşa crize alergice la nivel respirator.

Mierea, “aur galben”

Mierea este recunoscută pentru efectele sale minune asupra organismului. Conţine vitamine, minerale şi aminoacizi ce ajută la funcţionarea sistemului imunitar. Poate fi folosită pentru tratarea simptomelor imunităţii scăzute, cum ar fi: oboseala, infecţiile repetate, alergiile şi răceala. Mierea ajută bacteriile prietenoase din stomac la digestie şi este bună pentru cei care suferă de sindrom de colon iritabil. De asemenea, pentru cei bolnavi de ulcer gastric, se recomandă o cantitate de două linguriţe de miere de trei ori pe zi. Ajută şi la reducerea inflamaţiilor în toate zonele corpului. O cantitate mică de miere - câteva linguriţe - administrată zilnic înainte de culcare ajută la creşterea calităţii somnului, lucru care ajută iarăşi sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte funcţiile creierului. Mierea de Manuka, originară din Noua Zeelandă, este văzută ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale: pe lângă susţinerea sistemului imunitar, ea are efect antibacterian, antimicrobian, antiviral, antioxidant, antiseptic şi antiinflamator.

medic

De asemenea, propolisul este văzut ca cel mai puternic “medicament” natural antiinfecţios. Dumitru Ţenea, consultant în nutriţie, spune că propolisul are o compoziţie biochimică ce-i conferă atât proprietăţi profilactice, cât şi curative. Intern, el este folosit sub formă de tinctură, miere propolizată, apă de propolis sau tablete; este recomandat atât în prevenirea infecţiilor de diferite etiologii - potenţează sistemul imunitar, cât şi terapeutic, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antivirale. Tinctura se administrează câte 30-40 picături, de 2-3 ori/zi, în funcţie de vârsta şi de greutatea corporală. Sub formă de tablete se recomandă 1 capsulă, de 3-4 ori/zi. Înainte de începerea unei diete cu propolis este recomandată efectuarea unui simplu test prin aplicarea pe piele a câtorva picături de tinctură - dacă pielea se înroşeşte, atunci tratamentul trebuie evitat.

Pont pentru “leneşi”

Consultantul în nutriţie Dumitru Ţenea spune că, la creşterea imunităţii organismului, ajută şi “pachetul” cu suplimente alimentare de origine organică care conţine acerola (vişină tropicală – un fruct bogat în vitamina C), echinaceea şi propolis.

Ceaiurile sunt şi ele foarte benefice în special în sezonul rece deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală şi, la nivel respirator, încălzesc organismul, relaxează şi tonifică. În acest scop pot fi consumate diverse infuzii: din soc, tei, muşeţel, iasomie, cimbrişor, muguri de pin, muguri de plop etc. Ceaiurile trebuie consumate călduţe, de preferat cu lămâie, iar, ca şi îndulcitor, este recomandat a se folosi miere.

În fine, pentru cei ce nu suportă ceaiurile, pilulele sau regimurile de orice fel, consultantul în nutriţie Dumitru Ţenea îi sfătuieşte să înlocuiască produsele de origine animală, dulciurile, cafeaua şi făinoasele, cu fructe şi legume consumate în stare proaspătă sau sub formă de sucuri.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

De ce mănâncă oltenii praz? Zece beneficii ale faimoasei legume. Cât este de sănătos şi ce boli combate

Spune-mi ce te doare ca să-ţi spun ce să mănânci!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite