Poluare cu ape de santină pe Dunăre, în dreptul oraşului Corabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pata de poluare a fost observată în dreptul oraşului Corabia - foto Portul Corabia...
Pata de poluare a fost observată în dreptul oraşului Corabia - foto Portul Corabia...

Autorităţile din judeţul Olt în domeniul protecţiei mediului acţionează în dreptul oraşului Corabia din judeţul Olt după ce a fost semnalată o pată mare de produse aparent petroliere deversate pe Dunăre. Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt intervin la faţa locului cu substanţe antiabsorbante pentru limitarea poluării.

Accidentul de poluare a fost semnalat duminică dimineaţă, în jurul orelor 10.00. Primii care au observat situaţia au fost doi comandanţi de nave în dreptul Km. 635, în zona oraşului Corabia. Ulterior, un căpitan de la Căpitania postului Corabia a sesizat şi el pata de poluare de pe Dunăre la Km. 629. Potrivit autorităţilor din domeniul protecţiei mediului, substanţa poluantă ar consta în ape de santină, denumire dată apelor acumulate pe fundul unei nave, loc unde se strâng apele de condensare, de infiltraţie, de la instalaţiile de combustibili etc., ape care, ulterior, sunt eliminate pe traseu cu ajutorul unor pompe.

“Este vorba despre o poluare accidentală în aval de Dunăre cu ape de santină, ape ce conţin şi produse petroliere. Deversarea acestor ape este interzisă de legislaţia internaţională pentru navele ce traversează fluviul, dar se pare că cineva nu a ţinut cont de acest lucru. Pata de poluare nu a ajuns la mal, este undeva în larg, dar noi acţionăm la faţa locului cu substanţe absorbante ce au rolul de a absorbi produsul petrolier şi, apoi, se biodegradează singure”, a declarat Florin Homorean, şeful Gărzii de Mediu Olt.

Pata de poluare observată pe Dunăre are o lăţime cuprinsă între 500-700 metri, respectiv o lungime de aproape 1 kilometru. Autorităţile împrăştie în zonă substanţe absorbante – Filsorb, n.a. -, deja fiind aruncat în larg conţinutul a 200 de saci. Un camion încărcat cu aceeaşi substanţă urmează a sosi la faţa locului, urmând să fie împrăştiată şi ea pe Dunăre pentru anihilarea poluării.

În acelaşi timp, autorităţile încearcă să stabilească identitatea celor care au provocat poluarea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite