Poliţiştii de la ţară, reduşi la număr şi băgaţi la patrulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Olt şi-au definitivat schema de personal cerută de noua „concepţie” pentru mediul rural gândită de la centru. Aşa cum se anticipa, posturile de poliţie de la ţară au fost „reorganizate”, ceea ce înseamnă arondarea acestora unor secţii de poliţie. În mod automat, a fost redus numărul poliţiştilor din aceste zone.

Astfel, dacă, până acum, în fiecare comună erau 3-4 poliţişti, de acum încolo va fi maximum doi angajaţi al MAI, restul fiind relocaţi sau trimişi în echipe de patrulare.
„La vechile posturi de poliţie din mediul rural va rămâne un singur poliţist, restul fiind transferaţi la secţiile de poliţie de care aparţin potrivit noii structuri. Cu alte cuvinte, în afară de poliţistul care va rămâne în fiecare comună, ceilalţi care făceau echipă cu acesta anterior noii reorganizări vor fi integraţi în echipe de patrulare ce vor avea misiunea să patruleze în fiecare din localităţile subordonate secţiei de poliţie de care aparţin”, a declarat comisar-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt. Oficialul MAI a precizat că una dintre motivaţiile adoptării acestei decizii a fost că, fiind în patrulă continuă, poliţiştii ar interveni mai rapid. De asemenea, tot în mediul rural şi tot în scopul menţinerii ordinii şi siguranţei publice, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, vor fi organizate patrulări intercomunale.

Poliţia Slatina va răspunde de 31 de comune

Conform noii organizări, în cadrul IPJ Olt au fost organizate 12 secţii de poliţie rurală, care vor fi subordonate poliţiilor municipale şi orăşeneşti.
Astfel, în subordinea Poliţiei municipiului Slatina se află: Secţia 4 Poliţie Rurală Coteana – ce cuprinde posturile de poliţie din comunele: Brebeni, Coteana, Ipoteşti, Izvoarele, Mărunţei, Milcov, Vâlcele; Secţia 6 Poliţie Rurală Găneasa: Cârlogani, Curtişoara, Găneasa, Grădinari, Oporelu, Pleşoiu, Slătioara, Strejeşti, Teslui; Secţia 8 Poliţie Rurală  Schitu: Bălteni, Crâmpoia, Ghimpeţeni, Nicolae Titulescu, Perieţi, Priseaca, Schitu, Şerbăneşti, Valea Mare; şi Secţia 11 Poliţie Rurală Verguleasa: Cungrea, Dobroteasa, Sâmbureşti, Verguleasa, Vitomireşti, Vultureşti.
La Poliţia municipiului Caracal au intrat: Secţia 2 Poliţie Rurală, ce cuprinde posturile de poliţie din comunele: Cezieni, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Fălcoiu, Fărcaşele, Osica de Jos, Osica de Sus, şi Secţia 5 Poliţie Rurală Deveselu, cu posturile de poliţie din comunele Băbiciu, Bucinişu, Deveselu, Gostavăţu, Redea, Rotunda, Scărişoara, Stoeneşti, Traian, Vlădila.
În subordinea Poliţiei oraşului Corabia au intrat: Secţia 3 Poliţie Rurală, cu posturile de poliţie din comunele Cilieni, Gârcov, Giuvărăşti, Grojdibodu, Gura Padinii, Izbiceni, Orlea, Rusăneşti, Ştefan cel Mare, Tia Mare, şi Secţia 10 Poliţie Rurală Vădăstriţa, cu localităţile Brastavăţu, Grădinile, Obârşia, Studina, Urzica, Vădastra, Vădăstriţa, Vişina, Vişina Nouă.
La Poliţia oraşului Balş se va afla Secţia 1 Poliţie Rurală, ce numără posturile de poliţie din comunele Baldovineşti, Bârza, Bobiceşti, Călui, Dobreţu, Găvăneşti, Iancu Jianu, Morunglav, Oboga, Pârşcoveni, Şopârliţa şi Vulpeni. La Poliţia oraşului Drăgăneşti-Olt se regăseşte acum cartierul general al Secţiei 7 Poliţie Rurală Radomireşti, ce conţine posturile de poliţie din Dăneasa, Mihăieşti, Radomireşti, Seaca, Sprâncenata, Stoicăneşti, Văleni. De asemenea, la Poliţia oraşului Potcoava a fost amplasată Secţia 12 Poliţie Rurală (Corbu, Icoana, Movileni, Optaşi, Sârbii Măgura),  iar la Poliţia  Scorniceşti  se află Secţia 9 Poliţie Rurală, unde vor raporta posturile de poliţie din comunele Bărăşti, Coloneşti, Făgeţelu, Leleasca, Poboru, Spineni, Tătuleşti, Topana.

Infracţiunile de la ţară, în creştere

Posturile de poliţie comunale care vor rămâne cu câte doi angajaţi se pot considera fericite şi vor fi foarte puţine la număr, restul posturilor urmând a avea un singur poliţist. Mai exact, posturile unde vor rămâne doi poliţişti sunt din comunele situate în zone izolate, care nu pot fi cuprinse în itinerariile de patrulare ale secţiei de poliţie rurală, iar intervenţia la evenimente necesită o perioadă mare de timp. Un alt motiv al menţinerii a doi angajaţi în aceste posturil comunale este că au o situaţie operativă complexă şi necesită prezenţa permanentă a poliţiştilor pe raza acestora. La nivelul judeţului Olt, posturile de poliţie care au rămas independente sunt cele din comunele Brâncoveni, Ianca, Voineasa, Tufeni.
De menţionat că, potrivit unei statistici a IPJ Olt, numărul de infracţiuni înregistrat în mediul rural din judeţ este în creştere de la un an la celălalt. În ultimii cinci ani, potrivit cifrelor anterior amintite, numărul de infracţiuni „de la ţară” a crescut de la 152.000 în anul 2005, la 228.136 de abateri anul trecut.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite