Poliţiştii se pregătesc de proteste. Lider: „«Noi am ajuns batjocură!», asta îmi spun colegii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul poliţiştilor din Olt, Cristel Ioţu
Liderul poliţiştilor din Olt, Cristel Ioţu

Dacă la revendicările legate de drepturi salariale care nu li se acordă, puse deja pe masa ministrului Internelor, nu vor primi un răspuns favorabil, poliţiştii spun că vor ieşi în stradă, mai întâi pentru a picheta, în 23-24 martie, sediul Ministerului Muncii, iar în 25 martie, pe cel al Internelor, totul putând culmina cu un miting de 8.000 persoane.

Poliţiştii spun că le-a ajuns aşteptarea, că s-au săturat să vadă cum mai toate categoriile de bugetari au primit în ultimii ani măriri de salarii de tot felul, în vreme ce ei nu sunt pomeniţi pe nicăieri. 

„«Noi am ajuns batjocură!», asta spun colegii la întâlnirile pe care le avem“, spune Cristel Ioţu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Olt, care a demarat întâlniri pe zone în judeţ, pentru a stabili planul de bătaie, colegii fiind cu toţii de acord mai întâi cu pichetarea Ministerului Muncii şi al ministerului de resort, după care, dacă lucrurile nu se vor derula conform aşteptărilor, cu ieşirea în stradă.

Poliţiştii sunt nemulţumiţi, spun ei, pur şi simplu pentru că nu li se acordă drepturi deja aprobate prin acte normative, nu solicită reglementări noi. Cert este că salariile lor de astăzi sunt mai mici decât cele din 2009. „Poliţiştii sunt nemulţumiţi pentru că s-au creat diferenţe între clasele profesionale bugetare. Nici nu mai ştim la ce să ne raportăm, la salariul minim pe economie, la altceva… În urmă cu 3-4 ani salariul reprezenta cam de trei ori valoarea salariului minim pe economie, acum este de 1,6 ori mai mare decât acelaşi salariu minim pe economie. Practic, în loc să crească, salariile noastre scad“, spune liderul poliţiştilor, prezentând exemplul personal. În 2009, înainte de tăierile de salarii, spune liderul, încasa 2.200 lei, după tăiere – 1.560 de lei, iar astăzi, când, teoretic, bugetarii şi-au recuperat banii pierduţi ca soluţie a guvernanţilor de la acel moment de a depăşi criza, a ajuns la 2.100 lei. „Practic, tăierea a fost de 46,5%, pentru că s-a aplicat la toate drepturile“, menţionează liderul, amintind că tot în anii trecuţi mai multe sporuri variabile au fost convertite în sumă fixă, lucru care de asemenea i-a dezavantajat. 

„Noi suntem, practic, breşa“

Aceleaşi nemulţumiri le au toţi angajaţii MAI, mai menţionează liderul, doar că jandarmii sau pompierii nu au dreptul să se organizeze în sindicat şi să-şi strige, astfel, nemulţumirile. „Noi suntem, practic, breşa, suntem demilitarizaţi din 2002. Drepturile pe care noi le obţinem se aplică, însă, tuturor. De fapt, nici nu mai ştim ce suntem, suntem funcţionari cu statut special. Când cresc salariile bugetarilor, ne trimit la militari, când cresc la ei, suntem funcţionari publici. Probabil că ar trebui să ne numim militari cu statut special. Trăim într-o ţară nebună, în care fiecare aplică legea cum vrea“, completează Cristel Ioţu, care îşi şi imaginează cum va arăta mitingul care se pregăteşte: „Vom fi, probabil, noi, poliţiştii, 8.000 de oameni care-şi strigă nemulţumirile, şi jandarmii pe margine, aplaudându-ne şi întrebându-se de ce nu sunt alături de noi, pentru că au aceleaşi probleme“.

Poliţiştii au încercat să-şi obţină drepturile şi pe calea instanţei, însă răspunsul judecătorilor a fost, în esenţă, că nu au dreptul de a legifera, pentru că dându-le câştig de cauză ar fi instituit noi reglementări, au considerat.

„În momentul în fare statul te subminează, deja e o problemă“

Sunt nu mai puţin de şapte reglementări pe care poliţiştii le pomenesc în apărarea lor, solicitându-le guvernanţilor să le pună cap la cap astfel încât şi oamenii în uniformă să-şi primească drepturile, asemeni colegilor din celelalte sectoare bugetare, care au beneficiat de curând de noi măriri de salarii: Legea 330/2009, Legea 284/2010 Ordinul 1/2010, OG 57/2016, OG 20/2016, HG 1/2017, OG2/2017. „Poliţistul este pe acelaşi nivel de salarizare cu peruchierul de la teatru. Nu am nimic cu această meserie, îi respect pe oamenii aceştia, numai că nu înţeleg în ce moment îşi riscă viaţa în timpul serviciului. (…) Nu vrem decât să ni se acorde ce ni s-a dat prin lege, dar nouă nu ne dau nimic. Observ că în România, de fapt, unii sunt mai egali decât alţii“, a continuat liderul poliţiştilor olteni.

Un alt fapt care a determinat un val de nemulţumire în rândul angajaţilor MAI este acela că vechii angajaţi din sistem, deşi, teoretic, ar trebui să încaseze bani mai mulţi, având în vedere vechimea, au salarii mai mici decât cei nou-intraţi, inechitate sesizată, de altfel, şi în alte sectoare bugetare (sectorul sanitar, de exemplu), dar corectată între timp.

Cert este că în ultima perioadă s-au derulat deja două runde de discuţii cu noul ministru al Internelor, Carmen Dan, de la care se aşteaptă un răspuns. Dacă acesta nu va fi cel dorit, în 23-24 martie poliţiştii spun că vor picheta sediul Ministerului Muncii, iar în 25 martie, pe cel al Ministerului Internelor, pasul următor fiind un mare miting. „Eu mă văd în acest moment ca un cerşetor, când de fapt statul ar trebui să reacţioneze. Este vorba de forţa de coerciţie a statului, înseamnă că nu mai înţelegem normele de drept. Ce facem, de fapt? Slăbim forţa de coerciţie. Vor fi, probabil, mulţi, aşa cum au mai fost, care vor spune că nu ne-a forţat nimeni să devenim poliţişti, iar dacă nu ne convine, să plecăm. Pe aceştia i-aş întreba dacă la rândul lor n-au visat, vreodată, în copilărie, asta, nu s-au jucat de-a hoţii şi poliţiştii. Toţi am visat să ne facem poliţişti, pentru că e o profesie curată, ei ne apără de tot ce e rău. (…) Nu e un SRL Poliţia. (…) În momentul în care statul te subminează, deja e o problemă. Când ţi se spune că albul e negru şi negrul e alb, că lucrurile nu mai sunt cum am învăţat, ce mai ai de făcut?“, se întreabă liderul care în Olt reprezintă prin intermediul sindicatului pe care îl conduce 850, din cei 1.180 de poliţişti. Drepturile, odată câştigate, s-ar aplica însă celor 35.000 poliţişti şi celorlalţi 180.000 angajaţi din structurile MAI.

CITIŢI ŞI: Şeful sindicatului poliţiştilor din Olt despre scandalul Gabriel Oprea: „Care onoare la vreun ministru în România?!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite