Planuri de modernizare a Esplanadei, la un an de la recepţie. Fostul ştrand  din cartierul Progresul va fi transformat în parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştrandul va fi transformat în parc, dacă Ministerul Tineretului şi Sportului va fi de acord FOTO: arhivă
Ştrandul va fi transformat în parc, dacă Ministerul Tineretului şi Sportului va fi de acord FOTO: arhivă

Primarul Slatinei a prezentat, astăzi, priorităţile pentru perioada următoare, investiţii care vor fi susţinute din bugetul de aproape 210 milioane lei al municipiului, în acest context vorbind şi despre modernizarea Esplanadei, o investiţie recepţionată anul trecut.

Esplanada Slatinei, poate cel mai ambiţios proiect din municipiu, are nevoie de modernizări, la nici un an de la recepţie. După ce s-au cheltuit peste 20 milioane lei, iar de la începerea lucrărilor şi până la recepţie au trecut aproape nouă ani, investiţia necesită modernizare, a spus, joi, 30 martie 2017, primarul Slatinei, Emil Moţ, explicând unde se vor duce banii secţiunii de Dezvoltare din bugetul pe 2017.

„Păi, a fost recepţionată?“, i s-a adresat întrebarea. „Da, în sfârşit, anul trecut!“, a răspuns primarul. „Şi deja are nevoie de modernizare?“, a continuat dialogul. „Aceasta este viziunea mea“, a confirmat primarul, vorbind despre un proiect amplu, menit să tranforme zona într-una propice organizării de manifestări de mari dimensiuni, de tip Oktoberfest. O astfel de sărbătoare va fi, de altfel, organizată în Slatina, a mai spus primarul, ca şi „Târgul de Crăciun“ care să ţină, aşa cum se întâmplă la Sibiu, oraş în care primarul şi-a trimis unul dintre „locotenenţi“ să se inspire, o lună încheiată.

esplanada slatina

Noutăţi şi despre baza „Dumitru Dobrescu“, fostul ştrand din cartierul Progresul, care va fi transformat, dacă se obţine acordul Ministerului Tineretului şi Sportului, în parc, pentru acest lucru fiind necesară actualizarea studiului de fezabilitate. „Avem parcul nautic, avem bazinul didactic, în schimb acest cartier este deficitar la spaţiul verde, aşa că m-am gândit să facem un parc acolo“, a spus primarul, menţionând că pentru a-şi pune în aplicare planul ar trebui să se schimbe clauzele din protocolul de preluare, condiţia la cedarea bazei sportive către municipalitate fiind aceea de a nu i se schimba destinaţia.

Stadion cu 15.000 locuri, visul municipalităţii

15 milioane lei vor merge în 2017 pentru lucrările rămase de executat la sala polivalentă, acesta fiind aportul municipalităţii la investiţia realizată prin Compania Naţională de Investiţii. În discuţii, deocamdată, este şi modernizarea stadionului „1 Mai“, care ar putea fi realizată după modelul stadionului de 15.000 locuri din Târgu-Jiu. Cel mai probabil în 2017 va fi realizat studiul de fezabilitate. Primăriilor li s-a transmis un draft al legii sportului, astfel încât edilii să se pronunţe pe textul de lege şi să propună modificări. Ce şi-ar dori primarii, a confirmat primarul Emil Moţ, este un text de lege clar în privinţa posibilităţilor de asociere şi de finanţare a sectorului sportiv, astfel încât edilii să nu stea cu teama că finanţând activităţile sportive comit o ilegalitate.

În acest an va fi realizat şi studiul de fezabilitate pentru skate-park-ul promis tinerilor din municipiu, dar şi cel pentru parcul tematic din Pădurea Strehareţ. Tot la capitolul studii de fezabilitate s-au mai trecut şi proiectele pentru realizarea sistemelor de irigaţii pentru spaţiile amenajate pe fonduri europene. Un sistem de irigaţii se va realiza şi la parcul nautic - de asemenea o investiţie relativ  nouă şi costisitoare din municipiu, dar care nu are aşa ceva. „Eu nu ştiu dacă era sau nu era în proiect, ştiu că pe teren nu există şi trebuie să  facem. (...) Frumos-frumos este acolo, dar s-a uscat gazonul“, a replicat primarul, vorbind despre investiţia din vecinătatea râului Olt.

Un alt parc este în plan pentru o parcelă din terenul primit prin protocol de la Ministerul Apărării, de la fosta unitate militară. Nu mai este spaţiu, însă, pentru parc în cartierul „Eugen Ionescu“ din Slatina, unde lipsa spaţiului verde este o problemă. Locatarii din această zonă ar putea beneficia, însă, de o parcare nouă, pe un teren pe care primăria îl mai deţine în zonă, la ieşirea din cartier spre Vama Slatina.

Dispare „Olimpiada Liceelor“

Noutăţile nu se opresc aici. Liceenii nu se vor mai confrunta în cadrul „Olimpiadei Liceelor“, competiţia fiind considerată depăşită. „Oricum le dăm bani şcolilor după necesităţi, nu mai e nevoie să-i câştige la olimpiadă, pentru că şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care se organiza. La această concluzie am ajuns vorbind cu profesorii. Şi aşa, în acea lună, elevii, chiar şi cei pe care îi aşteaptă BAC-ul, făceau tot felul de alte activităţi, numai nu învăţau“, a replicat primarul.

Vor fi, însă, alte sărbători şi spectacole. Va fi prima ediţie a Zilelor Slatinei „de vară“, va fi Sărbătoarea Recoltei, va fi Oktoberfest, se menţin manifestările de tradiţie „Oltenii şi... restu’ lumii“ şi Zilele „Eugen Ionescu“, dar şi multe alte activităţi cultural-educative şi sportive, unele finanţate cu sume aiuritoare.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite