Piaţa muncii are nevoie de lucrători, statul nu ştie ce fac 1,5 milioane români. Şeful ANOFM: „Figurează ca inactivi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful ANOFM Florin Cotoşman (centru) spune că 1,5 milioane persoane de vârstă activă sunt de negăsit FOTO: A.M.
Şeful ANOFM Florin Cotoşman (centru) spune că 1,5 milioane persoane de vârstă activă sunt de negăsit FOTO: A.M.

Aproximativ 1,5 milioane români de vârstă activă nu se regăsesc în câmpul muncii, însă nu se află nici în bazele de date ale serviciului public de ocupare ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi nu sunt nici pensionari. ANOFM vrea să le dea de urmă.

Afirmaţia conform căreia 1,5 milioane persoane de vârstă activă nu se regăsesc pe piaţa muncii, însă nu pot fi identificate nici în evidenţele altor instituţii, a făcut-o vineri, 20 mai, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Slatina, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Florin Cotoşman. 

„Din statistici, există un milion cinci sute de mii de persoane pe care nu le regăsim nicăieri. Nu-i regăsim nici în rândul celor angajaţi, nu-i regăsim nici în bazele de date ale ANOFM. Acest 1,5 milioane de persoane figurează ca inactivi. Nu-i regăsim nicăieri. Nu există date. Posibil să fie persoane plecate“, a afirmat şeful ANOFM. 

Pentru a da de urma acestor români despre care instituţiile statului nu pot preciza cu certitudine nici unde se află, nici ce fac şi nici măcar câţi sunt din mediul rural şi câţi din urban, ar urma să fie implementat un proiect finanţat din fonduri europene, iar bazele de date ale mai multor instituţii să fie corelate. 

„Urmează să finanţăm un proiect tocmai pentru a identifica, prin împerecherea unor baze de date, ce se întâmplă cu aceste persoane la un moment dat. Să le urmărim din momentul în care finalizează cursurile, sau finalizează şcoala, tot parcursul lor, să avem o explicaţie. Am avut şi acceptul Comisiei Europene şi au confirmat că au voie să finanţeze“, a mai spus Cotoşman.

Şeful ANOFM nu a exclus posibilitatea ca o parte dintre persoanele care nu se regăsesc în evidenţele instituţiilor menţionate să lucreze, fie legal, fie „la negru“, insclusiv în străinătate.

Angajatorii români nu mai găsesc lucrători pe piaţa din România

Autorităţile române şi-au pus problema „inventarierii“ forţei de muncă şi în contextul în care angajatorii români solicită creşterea numărului de lucrători străini, cifră care se aprobă anual. Pe piaţa muncii din România patronii nu mai găsesc forţă de muncă, astfel că sunt nevoiţi să importe la costuri peste cele pe care le au cu angajaţii români.

„Vin din ce în ce mai multe solicitări ale angajatorilor pentru forţa de muncă din străinătate. Pentru a aduce angajaţi din afară angajatorul plăteşte de la 3.000 lei în sus, net. El este dispus să plătească, numai că în România, din păcate, nu mai există forţă de muncă. Şi nu ştim ce se întâmplă, efectiv, şi de asta se şi caută soluţii“, a întărit ideea şi şeful AJOFM Olt, Constantin Câtu.

Discuţia despre problemele pieţei muncii a fost purtată în contextul organizării Bursei generale a locurilor de muncă. În toată ţara au participat la bursă peste 1.800 angajatori, care au venit cu oferte pentru mai mult de 31.000 locuri de muncă vacante. La Slatina angajatorii au anunţat peste 800 posturi disponibile, din domenii de activitate variate, însă în cadrul bursei s-au programat doar puţin peste 300 interviuri/probe de lucru. 

Angajatorii spun că sunt nevoiţi să aducă lucrători din afară, deşi procedura este de durată (un angajator poate aştepta şi 9 luni până când lucrătorii încep să muncească în România) şi implică şi costuri peste cele pe care le-ar avea cu lucrătorii români. Importul de forţă de muncă a rămas, însă, pentru mulţi singura soluţie, lucrătorii români preferând din ce în ce mai des să ia calea străinătăţii, unde câştigă mult mai bine.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Soluţia disperată a angajatorilor care găsesc tot mai greu forţă de muncă: „Luăm din Asia, dar... “ 

Câţi refugiaţi ucraineni s-au angajat în România şi pe ce posturi. Peste 4.000 locuri de muncă disponibile pentru ei

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite