Petrecerile de Paşte au crescut numărul apelurilor la 112. Medic: „La tineri, consumul de alcool, la vârstnici, excesele alimentare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de olteni au ajuns la spital, cei mai mlţi din cauza complicaţiilor consumului de alcool FOTO: arhiva
Sute de olteni au ajuns la spital, cei mai mlţi din cauza complicaţiilor consumului de alcool FOTO: arhiva

Cu mai mult de jumătate a crescut numărul apelurilor la 112 în prima zi de Paşte, deşi personalul medical se aşteaptă la probleme şi mai grave în zilele următoare, după mai multe zile de chef.

Faţă de 17 solicitări, în medie, într-o tură obişnuită, echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă olt au răspuns, în prima zi de Paşte, la 28 de chemări, cele mai multe determinate de consumul de alcool (pe fondul acestuia iscându-se şi scandaluri, terminate cu agresiuni) şi de excesele alimentare. Tot duminică au fost solicitaţi să intervină în Slatina, în zona TCH, unde un bărbat de 57 ani ameninţa că se va spânzura, în cele din urmă apropiaţii şi cei sosiţi la faţa locului reuşind să-l liniştească.

„la noi n-a crescut cu mult numărul solicitărilor, însă de-abia de-acum ne aşteptăm, ca ecou la chefurile începute în prima zi de Paşte“, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, medicul Marian Furtună. Dacă, din fericire, evenimente rutiere, cu excepţia celui din noaptea de Înviere, înregistrat la Vişina, soldat cu un mort şi 10 răniţi, nu au fost prea numeroase, de ajutor medical în urma exceselor în consumul de alimente şi băuturi alcoolice au nevoie aproape 200 de olteni, 105 doar pe timpul nopţii de 16/17 aprilie 2017.

„Stările de ebrietate şi agresiunile au predominat, urmate de colicile abdominale cauzate de consumul alimentar excesiv, după perioada de post. Am luat şi pacienţi căzuţi în stradă, din cauza consumului de alcool, am avut şi agresaţi, cam asta a predominat în special în rândul tinerilor. Vârstnicii au fost transportaţi la spital mai mult cu probleme digestive, cu afecţiuni cronice agravate. Hipertensivii nu au mai ţinut cont şi au consumat şi alimente sărate, diabeticii nu şi-au mai respectat nici aceştia regimul, afecţiuni hepatice agravate... “, a descris medicul Marian Furtună tabloul primei zile de Paşte.

Cât despre cât e prea mult, medicul spune: „Oul este alimentul ideal, e adevărat, însă nu în orice cantitate. Pentru a nu avea probleme, anumitor pacienţi li se recomandă consumul unui ou la două zile, alţii pot mânca şi un ou pe zi, însă de la mai mult de două ouă intervin problemele. Nu s-a mai ţinut cont, s-au mâncat de toate, ce nu punem pe masă, mai ales după o perioadă de post, iar efectele se manifestă “, a mai spus medicul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite