Peste 800 de şomeri olteni îşi caută şansa în străinătate, prin serviciile publice. Locurile de muncă în agricultură rămân cele mai accesibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi oferta de locuri de muncă în reţeaua Eures este deosebit de generoasă, peste 2.400 posturi disponibile în aceste zile, şomerii din Olt reuşesc adesea să „prindă“ posturi sezoniere în agricultură şi mai puţin în alte domenii, lipsa de experienţă sau necunoaşerea unei limbi străine, dar şi indisponibilitatea de a pleca la muncă pe perioade lungi fiind principalele impedimente.

Caută, în număr din ce în ce mai mare, oferte sigure de muncă în străinătate, puţini fiind astăzi şomerii care mai apelează pentru intermedierea unui loc de muncă  la firme despre care n-au auzit nimic. De la începutul anului şi până în prezent, s-au înscris la consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare în Muncă Olt peste 800 de persoane din judeţ, dispuse să plece la muncă peste hotare. 114 au şi reuşit să găsească un angajament sigur, preponderent în agricultură (în Spania, Danemarca, Finlanda), dar şi în domeniul medical (Germania, Marea Britanie), sau gastronomic (Germania).
Alte sute aşteaptă, la acest moment, cu mare interes informaţii despre selecţii viitoare, pentru că această metodă de recrutare rămâne favorită, în detrimentul aplicării individuale în reţeaua Eures, unde, chiar la acest moment, sunt disponibile peste 2.400 de locuri.  
Iar oferta în agicultură, cel puţin ca număr de locuri disponibile, este foarte bună. În ianuarie se organizează selecţie pentru 400 de locuri, femei şi bărbaţi, pentru Portugalia, cules de zmeură, şi pentru Spania, 800 de locuri, destinate doar femeilor. În luna februarie va fi o altă selecţie, pentru 400 de locuri, în Danemarca şi Portugalia, la cules de mazăre.

„Muncă fizică grea, indiferent de climă“

Cât de greu se fac banii în agricultură, chiar dacă pentru România câştigul este consistent, o pot spune cei obligaţi să îndure condiţii uneori greu de imaginat şi un program de lucru extenuant, de cele mai multe ori românii acceptând să lucreze suplimentar până la epuizare.
De altfel, rezistenţa fizică se numără printre condiţiile de selecţie. Angajatorii care vor 400 de lucrători la cules de mazăre în Danemarca (300 locuri) şi Portugalia (100 locuri), posturi pentru care selecţia se face în februarie, spun clar că este vorba de „muncă fizică grea, indiferent de climă“, cerând ca lucrătorii să fie „motivaţi şi flexibli în privinţa programului“, să aibă „toleranţă şi respect pentru colegii de echipă, onestitate şi responsabilitate în toate situaţiile, atitudine pozitivă pentru dezvoltarea abilităţilor şi contribuţie pozitivă în cadrul echipei“. Altfel, se cere doar ca vârsta minimă să fie 18 ani, iar  limba engleză să fie cunoscută la nivel mediu.

„Selecţiile nu au loc la noi în judeţ. Cei interesaţi trebuie să trimită prin e-mail un CV format Europass, cu fotografie, la adresa work@greenpeas.dk, data limită fiind 1 februarie 2016. Preselecţia persoanelor care au aplicat se face telefonic sau prin e-mail de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor preselectate de către angajatorul danez se va face în timp util de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi/sau Timiş.
Detaliile referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise numai persoanelor invitate. Nu sunt admise alte persoane la interviu.“, a declarat consilierul Eures Elena Ţane, din cadrul AJOFM Olt.
Contractele sunt pentru trei luni, perioada 1 iunie – 1 septembrie în Danemarca şi 1 martie – 1 iunie în Portugalia. În Danemarca se va sta în corturi, în camping, taxa de cazare plătită pe zi fiind de 4,5 euro, care va acoperi costurile cu gazul, apa şi electricitatea, transportul la locul de muncă fiind plătit separat. În Portugalia condiţiile par ceva mai bune, cazarea făcându-se în apartamente cu 1 - 4 camere, cu bucătărie, toaletă şi duş. De obicei stau  două persoane într-o cameră. Taxa de cazare platită de lucrător/zi este de 2 euro şi nu acoperă costul gazului şi electricităţii, care trebuie plătit, conform consumului, de lucrător. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de angajator. 

Cum se plăteşte

Angajatorii preferă să-şi plătească muncitorii în funcţie de cantitatea culeasă. În Danemarca salariul este în jur de 0,6 euro kg +12,5% bani de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu conform legislaţiei daneze. Şi în Portugalia se plăteşte tot în funcţie de munca prestată, existând un salariu minim pe lună/persoană, pentru 172 de ore de lucru oferindu-se 690 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg/lună, se va plăti, pentru fiecare kg cules în plus, 0,35 euro/kg, ca bonus la salariul minim. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislatiei portugheze. Lucrătorul plăteşte din propriul buzunar şi transportul dus-întors în ţara respectivă.

„Cele mai multe contracte obţinute de persoanele din Olt, cel puţin cele de care avem noi cunoştinţă, pentru că oicine poate aplica şi individual în reţeaua Eures, sunt pentru domeniul agricol. Am avut oferte din multe domenii, şi din Germania şi din alte ţări, însă nu cunosc limba, e o barieră de netrecut. Pe de altă parte, să ştiţi că preferă contracte pe perioade scurte. Chiar dacă salariile nu par foarte mari, după trei luni de muncă se întorc acasă cu cel puţin 2000 de euro. Gândiţi-vă cu ce rămâne dintr-un salariu un salariat în România“, a mai spus consilierul Eures Elena Ţane.


 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite