Păţania unei femei care şi-a înjurat nora pe Facebook fiindcă nu a fost invitată la nuntă. Cum a scăpat de amenda primită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ipj olt fb

O femeie din Slatina a contestat în instanţă o sancţiune de 500 de lei dată de Poliţie după ce şi-a înjurat nora pe Facebook. Judecătoria Slatina a anulat amenda contravenţională.

Tensiunile dintre rude au pornit de la faptul că femeia s-a opus căsătoriei fiului ei cu cea pe care a insultat-o. Pentru că cei doi n-au invitat-o la nuntă, femeia a postat în mediul online, de pe contul său de Facebook, cuvinte şi expresii jignitoare şi vulgare la adresa norei. Cazul a intrat în atenţia Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt.

„Cu ocazia citării în vederea audierii, aceasta a refuzat să prezinte actul de identitate şi să se prezinte la Postul de Poliţie, fiind agresivă verbal cu poliţistul care a citat-o în vederea audierii”, se arată în poziţia IPJ Olt, din considerentele deciziei Judecătoriei Slatina nr. 5077/2019 (www.rolii.ro).

Femeia a fost amendată cu 500 de lei, dar a contestat în instanţă sancţiunea.

Judecătoria Slatina a făcut, printre altele, o analiză a actului constatator în baza căruia femeia a fost amendată şi a concluzionat că sancţiunea trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite.

Potrivit instanţei, trebuia să se ţină seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului, respectiv împrejurarea provocării petentei de către fiul acesteia, „fiind evidentă starea de iritare a petentei din acest punct de vedere, respectiv că aceasta nu a participat la nunta fiului său pe fondul chestiunii litigioase dintre aceştia, în speţă petenta nu a fost de acord cu persoana cu care fiul acesteia a dorit să-şi întemeieze o familie, apreciindu-se că fapta antisocială comisă nu este de o intensitate ridicată şi nu se impune sancţionarea pecuniară a petentei, acesta înţelegând consecinţele faptei sale”.

În ceea ce priveşte refuzul prezentării actului de identitate şi refuzul de a se prezenta la Postul de Poliţie şi agresivitatea verbală faţă de poliţistul care a citat-o în vederea audierii, instanţa a constatat că acestea poate prezenta o marjă de gravitate în contextul în care este vorba despre un organ al statului însărcinat.

„Petenta a demonstrat un comportament inadecvat, pe care instanţa nu-l poate aprecia decât în consonanţă cu prima faptă, respectiv aceasta era pe fondul turbulenţei emoţionale legate de neparticiparea la nunta fiului acesteia, dar consideră că nu se impune sancţionarea petentei pentru acest motiv, fiind vorba despre o faptă de mică intensitate pentru care petenta poate beneficia de clemenţă din partea instanţei, cu condiţia să nu aibă caracter de repetabilitate”, se mai arată în considerentele deciziei citate.

În decembrie 2019, Judecătoria Slatina a anulat amenda contravenţională în cuantum de 500 lei, cu sancţiunea avertismentului. Decizia nu este însă definitivă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite