Parohia Câmpu Mare are concurenţă. La Dumitreşti are loc prima ediţie a concursului pascal de ciocnit ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concursul devenit tradiţie la Dobroteasa i-a inspirat şi pe vecini FOTO Valeru Ciurea
Concursul devenit tradiţie la Dobroteasa i-a inspirat şi pe vecini FOTO Valeru Ciurea

Parohia Dumitreşti din comuna Verguleasa, judeţul Olt, organizează în a doua zi de Paşti prima ediţie a concursului de ciocnit ouă. Concursul este susţinut de CJCPCT Olt şi ar putea face parte, de anul viitor, dintr-un festival maraton.

După ce la Câmpu Mare, în comuna Dobroteasa, concursul anual de ciocnit ouă, organizat de peste 10 ani în a treia zi de Paşti, a căpătat forţă, comunele vecine vin serios din urmă şi vor să intre în competiţie. În acest an, în a doua zi de Paşti un concurs asemănător va avea loc la Dumitreşti – Verguleasa, tot în nordul judeţului Olt, organizat de Parohia Dumitreşti, Primăria Verguleasa  şi  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Concursul  nu va aduce câştigătorilor doar faimă, ci şi premii în bani şi diplome. Înscrierea va începe luni, 2 mai, chiar în ziua concursului, începând cu orele 11,00. Concursul va avea două etape, prima fiind „de încălzire“, participanţii punând la bătaie ouă roşii, doar de găină, aduse de-acasă. Fiecare concurent poate participa cu cel mult şase ouă, etapa finalizându-se în momentul în care participanţii au rămas cu un singur ou nespart, iar cu acesta, însemnat,  se poate merge în finală.

În etapa a doua a concursului participanţii pot pune în joc cel mult cinci ouă, puse la dispoziţie de parohia organizatoare, care vor fi însemnate şi nu mai pot fi schimbate în timpul competiţiei. După cea de-a doua etapă urmează alte două, în care ouăle cu care se poate câştiga concursul pot fi aduse de acasă. Se interzice, însă, folosirea ouălor „contrafăcute“ prin orice metode fizico-chimice, precizează organizatorii, cei surprinşi cu astfel de practici fiind eliminaţi din concurs, cu imposibilitatea de a se mai înscrie la ediţiile viitoare. Ouăle declarate câştigătoare, care vor fi ulterior inscripţionate cu numele câştigătorilor,  vor intra în grija Parohiei Dumitreşti, care va pune bazele unui muzeu. 

„Avem concursul deja tradiţie la Câmpu Mare în a treia zi de Paşti, avem acest concurs aflat la  prima ediţie la Dumitreşti în a doua zi de Paşti, mai avem un concurs similar în zonă în prima zi de Paşti, aşa că ne gândim serios ca de anul viitor să iniţiem un concurs regional, pe etape, cu finala la Câmpu Mare“, a declarat Valeru Ciurea, organizator, consilier în cadrul CJCPTC Olt.

CITIŢI ŞI: Încondeiatul ouălor renaşte pe Valea Olteţului. „Am învăţat meşteşugul de la bunicul meu şi am să mă las când m-or lăsa ochii sau mâinile, altfel nu!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite