Pacientul care a  provocat incendiul de la Psihiatrie este „client“ vechi. „Suntem unitate sanitară, nu centru de detenţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
36 pacienţi care erau internaţi în cadrul secţiei au fost evacuţi şi trasferaţi FOTO: Alina Mitran
36 pacienţi care erau internaţi în cadrul secţiei au fost evacuţi şi trasferaţi FOTO: Alina Mitran

Incendiul care a distrus parterul secţiei externe de Psihiatrie a SJU Slatina a fost provocat de un pacient cu multiple internări în acea unitate. Cât despre respectarea procedurilor de către personalul spitalului, ancheta este încă în curs.

Poliţiştii şi pompierii nu le-au dat, deocamdată, acces liber reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina în spaţiile afectate de incendiul produs miercuri, 21 aprilie 2021. O anchetă internă urmează să înceapă însă şi la SJU Slatina, pentru a se verifica dacă au fost respectate procedurile existente pentru intervenţia în astfel de situaţii.  O echipă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a analizat, de asemenea, mai multe documente solicitate spitalului (pentru că nici inspectorii DSP nu au avut access în spaţiile în care  fac cercetări organele de  anchetă). Atât munca anchetatorilor, cât şi cea a responsabililor SJU Slatina va fi înlesnită de imaginile preluate de camerele de supraveghere video instalate în clădire, o astfel de cameră fiind chiar şi în izolatorul de unde a pornit incendiul.

„Important este că noi nu am avut victime şi cei 36 pacienţi au fost evacuaţi într-un timp record,  nici intoxicaţi n-au fost. Inclusiv pacientul care era izolat în spaţiul respectiv a fost scos teafăr,  nici măcar el n-a avut  niciun fel de problemă, nici măcar n-a fost adus în UPU, a fost direct dus pe vechea locaţie, din strada Drăgăneşti“, a declarat managerul SJU Slatina, Dan Stana.

Despre autorul incendiului s-au dat puţine date, cert fiind însă faptul că era un pacient violent şi că măsura izolării sale în camera specială de la parterul clădirii a fost luată în acea dimineaţă în urma unei altercaţii pe care pacientul a avut-o cu un agent de pază.

incendiu psihiatrie slatina

„Are probleme psihice, dar nu mă pot pronunţa legat de diagnostic. E un bărbat de 38 ani, din localitatea Scorniceşti, care vine frecvent pe acolo. Era internat de circa două săptămâni. Era violent, a avut chiar de dimineaţă o altercaţie cu un agent de pază, de aceea a şi fost luată decizia izolării lui. Doamna doctor a luat decizia de a-l izola“, a mai precizat managerul. Cum de pacientul avea la el o brichetă este o întrebare la care se caută încă răspuns. Unul la îndemână este însă acela că „spitalul nu este închisoare“.

„Procedurile sunt de verificare, ei l-au verificat, dar există nişte drepturi ale omului agreate, nu poţi să-l verifici în părţile intime, nu ai dreptul ăsta. Trebuie să facem precizarea că este o unitate sanitară, este un spital, nu este o închisoare, nu este un mijloc de detenţie“, a  precizat Stana.

Încăperea în care se afla pacientul care a dat foc lucrurilor din salon (un cearşaf, cel mai probabil) era capitonată cu un material poliuretanic. Pacientul era supravegheat pe o fereastră de vizitare, de aproximativ 20/20 cm, iar izolatorul avea şi o fereastră poziţionată, a apreciat managerul, la o înălţime de aproximativ 2 metri. Se pare că fumul gros care s-a degajat, materialul folosit pentru capitonare fiind unul care arde mocnit, a fost observat şi de afară, la nivelul ferestrei. Cert este că, au estimat reprezentanţii spitalului, în aproximativ 10 minute toţi cei 36 pacienţi ai secţiei care se aflau la acel moment internaţi au fost evacuaţi, inclusiv autorul incendiului. 

Reprezentnaţii ISU au precizat la rândul lor că apelul la 112 a venit la ora 11.30, iar la 11,37 primele echipaje de pompieri erau în curtea spitalului, declanşându-se planul roşu de intervenţie. La acel moment 21 pacienţi erau deja evacuaţi, alţi 15 fiind evacuaţi de pompieri şi de personalul spitalului.

Stingătoarele de la SJU Slatina, dovezi într-un dosar de evaziune fiscală

Nu e foarte clar cât de eficienţi au fost angajaţii spitalului în încercarea lor de a stinge incendiul cu ceea ce aveau la dispoziţie. Un stingător ar fi fost folosit, însă când fumul a devenit atât de dens încât punea în pericol pe cel care şi-a asumat intervenţia s-ar fi decis să se aştepte pompierii, angajaţii concentrându-se pe evacuarea în siguranţă a pacienţilor. Fumul este, de altfel, cel care a compromis tot parterul, pereţii încăperilor în care a ajuns înnegrindu-se. În timpul intervenţiei pompierii nu au văzut, în izolator, la mai mult de un metru în faţă din cauza fumului dens. Focul, însă, nu a trecut dincolo de acea încăpere.

„Eu cred că s-a intervenit prompt. Atâta timp cât nici cel care a dat foc, care era în izolatorul acela, nu are arsuri pe el, înseamnă că s-a intervenit cu promptitudine“, a apreciat preşedintele CJ Olt, instituţie în subordinea căreia se află SJU Slatina, Marius Oprescu.

O discuţie care a apărut însă la o zi de la producerea incendiului este legată de stingătoarele cu care era dotată unitatea. SJU Slatina are contract de mentenanţă a sistemelor de prevenţie şi stingere a incendiilor cu SC FIRE & RESCUE SERVICES, o firmă acuzată de evaziune fiscală, în acest dosar având loc în 15 aprilie peste 200 percheziţii în 28 judeţe ale ţării la beneficiari ai serviciilor acestei firme. Anchetatorii spun că firma se angaja să întreţină şi să verifice hidranţii şi extinctoarele din fiecare instituţie cu care avea contract, obţinând pentru fiecare verificare între 250 de lei şi 500 de lei. „Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcţionari. Astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate şi de valabilitate”, declara în legătură cu acest caz Aurica Săbău, purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, iar printre sutele de clienţi ai firmei se află şi spitalele din Slatina şi Caracal.

incendiu psihiatrie slatina

„În tot spitalul avem (n. red. - stingătoare verificate de firma în discuţie), nu doar la Psihiatrie. Nu ştim noi dacă sunt în regulă. La spital a venit Poliţia, a pus un sigiliu pe ele, ca să nu poată să le mai schimbe cineva, pentru că sunt probă, probabil, în anchetă. Atât au făcut. Nu le-au ridicat. Treaba asta cu conţinutul nu poate să se ştie decât trimiţând, cred, pe rând din ele la laborator. Oricum, ele sunt probă în dosar, au un sac pe deasupra, ca să nu poţi să-l mai schimbi“, a mai precizat preşedintele CJ Olt Marius Oprescu.

Managerul Dan Stana a explicat la rândul său că stingătoarele, deşi au aplicat sigiliul, pot fi folosite. „Au venit şi au fotografiat extinctoarele, le-au băgat în nişte pungi, dar corpul principal de unde se declanşează substanţa pentru stingere a rămas accesibil. Şi în momentul în care există momente de genul ăsta şi trebuie să folosim, atunci trebuie să-i anunţăm pe cei care au făcut sigilarea. Acum, ei au verificat unitatea sanitară, dar nu au fost în locaţiile exterioare, cum este Psihiatria, n-au intrat în COVID şi n-au fost nici la Scorniceşti. Au fotografiat 130 şi ceva de extinctoare, a mai rămas diferenţa până la 170 unde nu s-au dus să verifice“, a precizat Stana. La nivelul spitalului nu s-a stabilit dacă la Psihiatrie, unde a izbucnit incendiul, s-a folosit un stingător din lotul celor întreţinute de firma cercetată sau era unul dintr-un lot asigurat de altă firmă.

„N-am verificat, pentru că nici n-am avut ocazia, ieri, să facem lucrul ăsta, dar ştiu că au folosit unul şi a funcţionat, fără probleme“, a mai spus Stana.

Vă recomandăm şi: 

Incendiu la Spitalul Judeţean din Slatina. Un pacient de la Psihiatrie a dat foc izolatorului VIDEO

Anchetă la spitalul în care un pacient a dat foc salonului. „DSP a solicitat accesul la o serie de documente medicale“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite