Orfana Sorina, „arestată“ de statul român pe termen nedeterminat. „N-ar trebui să ne jucăm cu viaţa unui copil doar pentru că ţipă nişte oameni în stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina, alături de mama adoptivă FOTO: PSNEWS
Sorina, alături de mama adoptivă FOTO: PSNEWS

Trei procese care o vizează pe Sorina Săcărin, fata de 8 ani adoptată de o familie de români din SUA, dar „revendicată“ şi de fosta ei asistentă maternală, au avut termen de judecată miercuri, 10 iulie 2019, judecătorii fiind chemaţi să se pronunţe pe mai multe cereri înaintate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În „cazul Sorina Săcărin“, care de aproximativ trei săptămâni este pe buzele tuturor, s-au consumat, miercuri, 10 iulie 2019, noi episoade. La Tribunalul Olt, Curtea de Apel Craiova şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut loc şedinţe de judecată în trei dosare de a căror soluţionare depinde soarta fetei de 8 ani, adoptată anul trecut de familia Săcărin, o familie de români stabilită în SUA.

Şirul nou de procese a pornit în urma mai multor cereri adresate instanţelor de procurorul-general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, totul fiind generat de modul agresiv în care Sorina Săcărin, în acte deja fiica familiei Săcărin, a fost preluată de la familia Şărămăt, care o ţinea ilegal de mai bine de o lună.

Ce s-a decis miercuri

Procesul de la Tribunalul Olt, care a avut ca obiect ordonanţa preşedinţială cerută de procurorul general prin care să i se interzică Sorinei Săcărin să părăsească ţara, s-a judecat în sala de consiliu. Instanţa olteană este, de altfel, a patra care a luat în discuţie cauza, după ce Tribunalul Mehedinţi şi-a declinat competenţa către Judecătoria Drobeta Turnu Severin, de aici s-a cerut strămutarea, iar Curtea de  Apel Craiova a hotărât ca dosarul să ajungă la Tribunalul Olt. Ultima instanţă a hotărât joi, 10 iulie 2019, să-şi decline competenţa în cauză către Judecătoria Slatina, prin urmare, deşi ordonanţa preşedinţială se decide de obicei în termene scurte, va mai dura cel puţin câteva zile până când dosarul va ajunge la noua instanţă şi se va stabili un nou termen de judecată.

La Slatina nu a ajuns decât avocata Diana Gavra, care îi reprezintă pe părinţii adoptivi ai Sorinei şi care a refuzat să facă orice fel de declaraţii, mai mult chiar, a solicitat sprijinul jandarmilor prezenţi în serviciul de pază al Tribunalului Olt pentru a o „apăra“ de reprezentanţii mass-media.

Tot miercuri, la Curtea de Apel Craiova, judecătorii au luat în discuţie cererea de revizuire a dosarului de adopţie, înaintată tot de procurorul general Bogdan Licu. În acest caz judecătorii au spus că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza noile documente depuse la dosar, amânând cauza pentru joi, 11 iulie 2019.

S-au pronunţat, în schimb, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au avut, la rândul lor, de hotărât în privinţa solicitării aceluiaşi procuror general de a strămuta dosarul de revizuire a adopţiei. Magistraţii Curţii Supreme au hotărât, în schimb, că decizia rămâne să se ia la Craiova. „Respinge cererea formulată de petentul Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind strămutarea pricinii care face obiectul dosarului nr. 910/54/2019 al Curţii de Apel Craiova – Secţia I civilă. Definitivă“, s-au pronunţat magistraţii.

Şi tot miercuri, la Consiliul Superior al Magistraturii, procuroarea Maria Piţurcă, cea care a revoltat o ţară întreagă prin atitudinea agresivă de la momentul preluării Sorinei Săcărin din familia fostei asistente maternale, a avut de dat explicaţii în faţa superiorilor săi, care urmează ca joi, 11 iulie 2019, să ia o decizie în privinţa sancţionării magistratei, după cercetarea disciplinară realizată de Inspecţia Judiciară.

Copila, lăsată fără paşaport

Soţii Săcărin au hotărât să continue lupta. Deşi ar fi trebuit să se întoarcă amândoi în SUA, au decis ca mama adoptivă să rămână alături de copilă în România. Sorina nu poate părăsi ţara, paşaportul ei fiind reţinut de un alt procuror, ilegal, au acuzat avocaţii familiei Săcărin.

„Procurorul general a făcut o cerere de revizuire care, spune chiar el, apare ca întemeiată, după care enunţă tot narativul preluat din media, fără un argument juridic de drept. Nu cunoaşte că adopţiile sunt pe toată viaţa, adică nu ne jucăm cu viaţa unui copil doar pentru că ţipă nişte oameni în stradă“, a spus Claudia Postelnicu, una dintre avocatele care reprezintă familia Săcărin în instanţă.

Tot despre procurorul general a vorbit şi Clara Istrate, o altă avocată angajată de familia Săcărin, care a reuşit să câştige procesul de adopţie internaţională. „Procurorul general este dezinformat, nu a luat la cunoştinţă de actul de adopţie, s-a antepronunţat în mod nejustificat, după ce a văzut subiectul în presă. Ce legătură are modul în care a fost luată fetiţa de doamna procuror cu modalitatea în care a fost realizată adopţia?“, a declarat aceasta.

Cum a fost adoptată Sorina

Deşi cazul Sorinei Săcărin a ajuns un subiect dezbătut la nivel national în urma imaginilor în care procurorul Maria Piţurcă o târa pe fată pe caldarâm, în încercarea de a o face să urce în maşina care să o ducă la un presupus control medical, la IML, demersurile juridice în ceea ce o priveşte au început cu ani buni înainte.

Sorina Lucan, acesta este numele pe care fata îl purta la intrarea în sistemul de protecţie, a ajuns la Mariana Şărămăt, asistent maternal în  Baia de Aramă, pe când fata avea un an şi două luni. În anul 2013, Sorina a fost pusă pe lista copiilor adoptabili, tot atunci familia de asistenţi maternali, care avea prioritate la adopţie, depunând şi prima declaraţie că nu doresc să o adopte. Fotografia Sorinei au văzut-o 122 de familii din România, care, toate, au refuzat-o, principalul motiv fiind acela că este de etnie romă. În 2016 fata deja era catalogată drept „copil greu adoptabil“, având astfel acces la adopţie şi familiile din străinătate.

Pe de altă parte, familia de români stabiliţi în SUA, Săcărin, care a reuşit în cele din urmă să obţină soluţia definitivă de adopţie, s-a hotărât să adopte un copil din România cu şase ani în urmă, deşi are doi copii naturali, cu gândul de a schimba soarta unui orfan. A parcurs toate procedurile legale mai întâi în SUA, ulterior fiind verificaţi şi de autorităţile din România şi obţinând atestatul de adopţie internaţională. Fotografia Sorinei, au declarat aceştia pentru Adevărul, a fost prima pe care au văzut-o şi nu au stat pe gânduri, din contră, tatăl adoptiv gândindu-se că este extraordinar că fata va ajunge în SUA, unde nimeni nu te judecă după culoarea pielii. Drumul până la adopţie a fost, în schimb, deosebit de anevoios din momentul în care s-au început, concret, demersurile de potrivire cu copilul care urma să fie adoptat.

Au fost 16 întâlniri ale soţilor Săcărin cu Sorina, la fiecare reuşind să comunice cu ea doar în momentele în care în preajmă nu se afla asistenta maternală Mariana Şărămăt. Aceasta, la rândul său, a declarat în repetate rânduri că fetiţia ar fi refuzat constant să se apropie de viitorii părinţi şi că şi-ar fi dorit să fie adoptată de asistenta maternală.

Joaca de-a adopţia

Documentele care au ieşit la lumină în aceste săptămâni, depuse, de altfel, şi la instanţele care au judecat dosarul de adopţie, au scos la iveală, pe de altă parte, o adevărată strategie a familiei Şărămăt pusă în scenă pentru a o păstra pe fată în plasament, fără să o adopte. Deşi s-a vorbit de cele două declaraţii de renunţare la dreptul de prioritate la adopţie, pe care asistenta Mariana Şărămăt le-a făcut, în 2013 şi 2017, e vorba de mult mai multe acte. Conform dosarului de adopţie, familia Şărămăt a depus şi a retras mai multe cereri de adopţie, dar şi de obţinere a unui atestat de adopţie. 

„În aprilie 2018, la două luni după ce minora fusese blocată în registrul naţional pentru a se derula procedura de potrivire cu familia Secărin, intervenienta a formulat o cerere de eliberare a atestatului de adopţie, cerere pe care şi-a retras-o, apoi a redepus-o şi iar a retras-o şi iar a depus-o, ultima cerere fiind cea din august 2018. Însă nici această cerere nu şi-a urmat cursul întrucât Mariana Şărămăt nu a depus înscrisurile necesare pentru deschiderea dosarului pentru eliberarea atestatului", au arătat în instanţă reprezentanţii instituţiilor care au atacat cu apel hotărârea Tribunalului de la Mehedinţi. Familia Săcărin trecuse prin etapele adopţiei şi instanţa urma să decidă. Tribunalul Mehedinţi a respins atunci cererea părinţilor adoptivi pe motiv că familia Şărămăt ar fi depus în termenul legal o cerere de adopţie, în schimb Curtea de Apel Craiova a restabilit evidenţa care reieşea din documente, astfel soţii Săcărin devenind părinţii Sorinei.

Lucrurile, însă, nu s-au încheiat aici. Asistenta maternală a refuzat să predea copilul către DGASPC, motivând că fata nu este de acord şi că nu poate să facă nimic. Alte câteva încercări au eşuat, până când soţii Săcărin au depus plângere în instanţă, semnalând că, practic, le este sechestrat copilul. S-a deschis ulterior, pe baza anumitor documente obţinute de părinţii legali de la medicul de familie, un dosar de rele tratamente, în acest dosar fiind desfăşurate şi percheziţiile în urma cărora fata a fost luată cu forţa de procurorul Maria Piţurcă, în prezent cercetat disciplinar pentru acele acţiuni.

Pe de altă parte, cererile procurorului general, patru la număr, depuse la instanţe cu scopul de a bloca adopţia Sorinei, cu intenţia declarată de a se lămuri lucrurile, cad una câte una. Una dintre ele, cea privind suspendarea executării hotărârii judecătoreşti de adopţie, a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, vineri, 5 iulie 2019, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, 10 iulie, cererea de strămutare de la Curtea de Apel Craiova a dosarului privind revizuirea dosarului de adopţie. Rămân în continuare pe rol cererea privind ordonanţa preşedinţială de interzicere a părăsirii ţării în cazul minorei şi cerea de revizuire a dosarului de adopţie.

Avocat: „Avem şi o bănuială legitimă cu privire la lipsa de imparţialitate a judecătorilor“

Soţii Săcărin au hotărât să continue lupta şi, deşi ar fi trebuit să se întoarcă în SUA, au decis ca mama adoptivă să rămână alături de copilă în România. Sorina nu poate părăsi ţara, paşaportul ei fiind reţinut de un alt procuror, ilegal, au acuzat avocaţii familiei Săcărin. Nici Mariana Şărămăt, femeia care a crescut-o pe fată şi căreia Sorina îi spune mamă, nu renunţă fără luptă, avocatul său declarând miercuri, 10 iulie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că are bănuieli în ceea ce-i priveşte pe judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, motiv pentru care susţine cererea procurorului general de strămutare a cauzei privind revizuirea adopţiei.

„Există aceste motive de siguranţă publică, cauzate de protestele frecvente organizate acolo, de urmăririle locale efectuate de mass-media, dar noi avem şi o bănuială legitimă cu privire la imparţialitatea, lipsa de imparţialitate, a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Craiova, având în vedere soluţia dată anterior în cauză şi exprimarea publică efectuată de către soţii Şărămăt a nemulţumirilor privind modul în care s-a derulat dosarul acolo, dosarul de adopţie, a nemulţumirilor privind netemeinicia hotărârii de adopţie“, a spus avocatul Viorel Dumitrică. 

CITIŢI ŞI: 

Ce nu s-a spus în cazul Sorinei. Familia care a crescut-o depunea cereri de adopţie, apoi le retrăgea. „Soţii Şărămăt au avut o atitudine oscilantă“

Ramona Săcărin a rămas singură cu Sorina şi continuă lupta cu statul român. „E inuman să se întoarcă la orfelinat“

Cum se apără procurorul acuzat că a bruscat fetiţa dată spre adopţie unei familii din SUA: „Nu am tras de copil, l-am atins uşor şi i-am vorbit calm“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite