Operaţiunea „Adeverinţa“ a paralizat activitatea medicilor de familie. „Cum nu mai trebuie?!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi la medicii de familie FOTO Alina Mitran
Cozi la medicii de familie FOTO Alina Mitran

Agitaţie mare, vineri, 11 septembrie 2020, în sălile de aşteptare de la cabinetele medicilor de familie. Pe lângă bolnavii îngrijoraţi că rămân fără medicamente, o mare de părinţi s-a pus în mişcare pentru obţinerea de adeverinţe.

Probabil că nu a fost medic de familie din Slatina care să nu fie nevoit, vineri, 11 septembrie 2020, să le repete pacienţilor că li s-a transmis de la Inspectoratul Şcolar Judeţean că nu mai este nevoie să emită adeverinţe medicale şi avize pentru intrare în colectivitate pentru elevii care încep şcoala luni, 14 septembrie.

Nebunia s-a creat încă din cursul săptămânii, când pe grupurile de what s app ale părinţilor, diriginţii şi învăţătorii au anunţat că este nevoie de adeverinţe medicale pentru prima zi de şcoală. 

După ce medicii de familie au sesizat că sunt pur şi simplu asaltaţi şi că ajung să facă doar asta în cursul programului, şi după ce şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la o televiziune că nu mai este nevoie de aceste adeverinţe, lucrurile ar fi trebuit să se calmeze. 

Doar că tăvălugul se pornise şi nimeni nu i-a mai putut convinge pe părinţi că n-ar mai avea nevoie de respectiva hârtie.
 „De ce credeţi că veneam eu să stau la coadă? Vă întreb! De plăcere?! Chiar nu vedeţi ce este aici, chiar toţi suntem proşti?!“, s-au revoltat părinţii, obligaţi să aştepte şi zeci de minute.

asteptare cabinete medici familie

„Cred că am trei ore de când stau. Ne-a transmis învăţătoarea pe grup, dar să le luăm cât mai aproape de începerea şcolii, să fie valabile. Şi am venit. Cum nu mai trebuie?!“, a explicat o bunică, obligată de asemenea să aştepte la uşa unui alt medic de familie. „Stăm-stăm, dar să păstrăm şi un pic de distanţă, nu?“, i-a atras atenţia un pacient vârstnic, venit la rândul său pentru consultul lunar şi reţetă. De altfel, foarte mulţi pacienţi programaţi la consultaţie au avut de aşteptat zeci de minute. Alţii au anunţat că revin de săptămâna viitoare, descumpăniţi de ce sunt obligaţi să înfrunte.

„Cât mai stau? Da’, ce, eu ştiu cât mai stau?! De-ai şti ce e aici, te-ai cruci!“, transmite o altă pacientă persoanei cu care vorbeşte al telefon.

Medicii au fost şi ei între ciocan şi nicovală. Cei care aveau oficial informaţia că nu mai sunt obligaţi să elibereze respectivele adeverinţe, pentru că nu ar mai fi necesare, au încercat să transmită acest lucru. Alţii au insistat că vor elibera, dar pentru elevii care încep un nou ciclu de învăţământ, aşa cum prevăd reglementările în vigoare. În faţa părinţilor neîncrezători, cei mai mulţi au cedat, însă. „Le dăm, n-avem ce face! Dacă i-au pus pe drumuri...“, a fost reacţia multor medici.


Reprezentanţii inspectoratului Şcolar Judeţean spun că li s-a transmis directorilor foarte clar că nu mai este nevoie de acest aviz. „Am transmis pe grupul directorilor, era de datoria lor să îşi anunţe colegii“, a declarat inspectorul şcolar-general al IŞJ Olt, Victor Iacobescu.

asteptare cabinete medici familie

Nici măcar după prânz lucrurile nu s-au domolit, părinţii care au plecat de acasă către medicul de familie cu gândul de a obţine respectivul document insistând să le fie eliberat. „Dacă mă trezesc că iar îl vor, mai stau o dată la o coadă ca asta?“,  a fost replica părinţilor.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: 

Medicii de familie: „Avizul epidemiologic la început de şcoală e ilegal şi inutil“

VIDEO Câte şcoli vor funcţiona şi în acest an fără autorizaţie de securitate la incendiu. Cele fără avize sanitare încă se numără

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite