O nouă metodă de jefuire din maşini, aplicată „la foc automat” pe şoselele din Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii din autoturisme capătă tot mai mult curaj... (FOTO: Mugurel Manea)
Hoţii din autoturisme capătă tot mai mult curaj... (FOTO: Mugurel Manea)

Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au declanşat o amplă campanie de avertizare la nivelul judeţului cu dedicaţie pentru proprietarii de autoturisme în urma apariţiei unei metode noi pe piaţa autohtonă de jafuri din maşini. Potrivit evidenţelor poliţiştilor, numai în cursul ultimelor zile s-au înregistrat două asemenea cazuri în care şoferii au fost astfel deposedaţi de o serie de bunuri.

Poliţiştii din judeţ acţionează, momentan, pe mai multe fronturi pentru a-i prinde pe tupeiştii hoţi din autoturisme care au căpătat tot mai mult curaj datorită neglijenţei în trafic manifestată de şoferi. Metoda în cauza ce a pus pe jar autorităţile nu este una total nouă în peisajul rutier autohton, dar faptul că s-au petrecut două cazuri în decurs de numai câteva zile i-a determinat pe reprezentanţii IPJ Olt să adopte şi alte măsuri şi în afară de cele specifice, respectiv să apeleze la presă pentru avertizarea în masă a şoferilor.

Astfel, în cursul acestei săptămâni, poliţiştii au primit mai multe sesizări ce au avut ca obiect infracţiuni de furt din auto, modul de operare fiind prin înţeparea anvelopelor autovehiculelor. Metoda este pe cât de simplă, pe atât de eficientă: suspecţii acţionează în grup pe timp de noapte şi, în timp ce unul dintre ei traversează strada, un altul înţeapă anvelopa autovehiculului care a oprit pentru a acorda prioritate pietonului. Ulterior, în timp ce conducătorii auto schimbă roata autovehiculului, suspecţii, profitând de neatenţia acestora, sustrag bani şi tot ce mai găsesc în interior. Pentru comiterea faptelor, hoţii se folosesc de autoturisme cu ajutorul cărora părăsesc rapid locul faptei.

“Victimele sunt alese din rândul conducătorilor de autoutilitare care, în general, tranzitează judeţul pentru a achiziţiona marfă de la mari depozite comerciale din alte localităţi şi deţin sume importante de bani. Aceştia, credem noi, sunt urmăriţi în trafic pe distanţe relativ lungi până ce hoţii decid să acţioneze”, a declarat comisar-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Sfaturi anti-furt din maşină

Cele două cazuri înregistrate pe raza judeţului Olt în cursul ultimelor zile au avut loc, potrivit informaţiilor reprezentanţilor Poliţiei judeţene, pe raza DN Slatina – Craiova şi Slatina – Piteşti. Pentru a preveni apariţia pe viitor a unor astfel de situaţii, poliţiştii au închegat un set de sfaturi minime.

Mai exact, se recomandă şoferilor să nu lase la vedere - în interiorul maşinii - diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsesc pentru scurt timp. Apoi, dacă, în apropierea locului unde au oprit, şoferii observă persoane cu un comportament dubios, să încerce să reţină cât mai multe semnalmente ale acestora şi, eventual - marca, culoarea şi numărul autoturismului folosit de ele.

“Dacă au coborât din autovehicul, chiar şi pentru scurt timp, inclusiv pentru remedierea unor disfuncţionalităţi, să se asigure că au încuiat vehiculul şi să acorde atenţie bunurilor de valoare pe care le deţin în interiorul maşinii. Pe perioada deplasării cu autoturismul să acţioneze sistemul de închidere a uşilor pentru a evita să fie deposedaţi de geanta şi alte bunuri ce se află în interiorul maşinii. Când părăsesc autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet. În staţiile de alimentare cu carburanţi să acţioneze sistemul de închidere a uşilor pe timpul achitării contravalorii combustibilului”, a precizat comisar-şef Claudia Radu.

Verificaţi "sigilarea" portierelor chiar şi la închiderea centralizată

De asemenea, printre sfaturile de care şoferii ar trebui să ţină cont atunci când pornesc la drum ar fi ca, atunci când părăsesc autoturismul şi acţionează închiderea centralizată, să se asigure neapărat că portiera s-a închis deoarece, cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată chiar dacă pare că telecomanda a activat-o. Nu în ultimul rând, conducătorilor auto li se recomandă ca, în eventualitatea în care doresc să se odihnească pentru puţin timp, să nu oprească în locuri necunoscute sau izolate, ci să încerce să caute popasurile special amenajate în acest sens. Totodată, este recomandabil ca autoturismul să fie parcat într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, iar geamurile să fie închise, ca şi portierele.

În situaţia în care, totuşi, devin victima unei infracţiuni de furt, conducătorii auto pot anunţa organele de poliţie la numărul unic de urgenţă “112” - apelabil de la orice telefon mobil sau fix, chiar şi public, indiferent dacă cel ce apelează are sau nu cartelă ori credit. Până una-alta, poliţiştii olteni încearcă să dea de urma autorilro celor două asemenea spargeri date "la foc automat" pe şoselele din judeţ în ultimele zile.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite