Oltul, peste 5.000 dosare cu AN. Cine a păstorit poliţiştii din Olt. De la cumătrul lui Spătaru la poliţistul care cheamă alţi poliţişti să prindă hoţii

Oltul, peste 5.000 dosare cu AN. Cine a păstorit poliţiştii din Olt. De la cumătrul lui Spătaru la poliţistul care cheamă alţi poliţişti să prindă hoţii

Cătălin Florescu, poliţistul care îşi cheamă colegii să prindă hoţii, se află de trei ani în fruntea IPJ Olt FOTO: Adevărul

În judeţul în care sunt peste 5.000 de infracţiuni cu autor necunoscut, poliţiştii au fost păstoriţi de fel de fel de personaje, acuzate de prietenii şi cumetrii cu infractorii. De la „chestorul baronilor“, la şeful IPJ care, odată ieşit la pensie, s-a instalat confortabil în fruntea firmei de pază înfiinţată de Darius Vâlcov, capii IPJ Olt au tolerat inclusiv afacerile necurate ale subalternilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

IPJ Olt a raportat peste 5.100 de infracţiuni cu autor necunoscut, strânse în ani. 10 dintre acestea sunt omoruri, peste 4.000 sunt furturi, sunt peste 150 de înşelăciuni etc. Deşi rar a ieşit din medie, Oltul se poate „lăuda“ însă cu evenimente de genul „ofiţer de la Investigarea Fraudelor, cap al unei reţele infracţionale“, sau „fost şef al IPJ, director la firma de pază a lui Darius Vâlcov“ etc.

Fiecare dintre cei aflaţi în fruntea IPJ Olt după 1990 au fost bănuiţi de relaţii mai mult decât prieteneşti cu interlopi, găşti, bande, cu politicieni vârâţi în afaceri de tot felul. Poliţişti sancţionaţi disciplinar sunt cu zecile mai în fiecare an, însă anumite speţe au ajuns de răsunet.

Florian Baicea, bănuit că ar fi primit cadouri de la Bercea Mondial

Unul dintre interlopii notorii la nivelul ţării, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a „crescut“ sub aripa mai multor şefi ai IPJ Olt, în urma scandalului naţional cu implicarea familiei preşedintelui Traian Băsescu şeful SRI de atunci, George Maior, precizând că interlopul s-a aflat sub supraveghere încă din 2001. În cei opt ani în care şi-a văzut de afacerile necurate (buba s-a spart în 2009, când şi-a înjunghiat un nepot şi a ajuns în sfârşit după gratii) l-au „vegheat“ mai mulţi şefi ai IPJ, printre care şi comisarul Florian Baicea (2003-2005).


Despre acesta umbla, în acei ani, zvonul că ar fi primit în dar de la Bercea un autoturism Cielo. Cert este că aproape suta de dosare despre care s-a tot vorbit, întocmite de poliţişti pe numele lui Sandu Anghel, pentru tot felul de infracţiuni, de la evaziune fiscală până la vătămare corporală, nu s-a întâmplat să-i aducă interlopului probleme mari.

Ofiţer de la Investigarea Fraudelor, trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional

În luna iulie a acestui an s-a dispus în sfârşit începerea judecăţii „lotului Tătuţu’“, din care fac parte un fost ofiţer superior de la Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt, alţi doi subalterni de-ai lui, unul dintre ei, demisionar, ajuns în iunie 2016 primar în comuna Cungrea, dar şi foşti şefi din finanţele oltene şi oameni de afaceri, în total peste 20 de inculpaţi.

Laurenţiu Ilie Lazăr, la data faptelor ofiţer superior în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Olt, este considerat şeful grupării destructurate de poliţişti la sfârşitul anului 2012. Gruparea se îndeletnicea cu diverse fapte penale, însăşi soţia ofiţerului superior conducând (în acte, pentru că în fapt de afaceri se ocupa Lazăr, zis Tătuţu’) o firmă de protecţie şi pază, care firmă oferea protecţie , pe alocuri, infractorilor.

Prin  Ro Edil s-au încasat, în perioada 2007-2011, peste 1 milion euro pentru servicii neprestate. Poliţistul nu se rezuma doar la atât, ci negocia personal contracte de pază la preţuri şi de zeci de ori mai mari decât preţul pieţei. Astfel de preţuri astronomice ar fi plătit, spun procurorii în rechizitoriu, şi fiii fostului preşedinte al SIF Oltenia, Florian Buzatu, Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, directori generali la SC Univers SA Râmnicu Vâlcea, respectiv SC Vidraru SA Curtea de Argeş.

Ofiţerii de poliţie inculpaţi în dosar ofereau de asemenea protecţie altor firme care activau în domeniul jocurilor de noroc şi care au adus pe raza mai multor judeţe maşini de tip slot-machine cu placa electronica contrafăcută. Intervenţia şefilor de la Finanţe, Florin Bîlteanu şi Ion Encescu, în reţea apare atunci când ofiţerii de poliţie intervin pentru rambursarea ilegală a unei sume reprezentând TVA, în cuantum de aproape 3 milioane lei, în favoarea unei firme în care aveau interese. 

Gruparea este destructurată în decembrie 2012 de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu suportul tehnic şi informativ al DGA, SRI şi DGIPI.


Şef „demis“ de scandalul sexual, director la firma lui Vâlcov

Gruparea Tătuţu’ era destructurată în mandatul  colonelului Ion Voicu, şef al IPJ Olt la acea vreme. În aceeaşi perioadă, în IPJ Olt izbucnea, chiar în seara de Crăciun 2012, un alt scandal, care avea să inflameze toată România. Poliţista Melania Renghea îşi înjunghia superiorul, ajungând în final să-l acuze de viol şi de faptul că ar fi folosit-o drept „favor sexual“ pentru superiorii din poliţie (printre care îl numea şi pe colonelul Voicu), pentru judecători etc.


 Pe fondul acestor evenimente, şeful IPJ Olt solicită în ianuarie 2013 pensionarea.  Nu mult mai târziu, de expertiza sa se bucură Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, fost ministru de Finanţe, fost negociator de şpagă prin cimitire, atunci pe cai mari, care îi oferă postul de director la firma sa de pază Anteko Security, înfiinţată prin interpuşi. Firma reuşeşte să facă bani frumoşi din contractual cu ANIF, instituţie condusă atunci de un bun prieten al lui Vâlcov, Adi Barbu.


Secretarul-general din MAI a trecut şi pe la Olt

Cumătrul lui Cătălin Spătaru - „regele asfaltului“ din Argeş care dispărea la momentul la care era pus sub acuzare pentru evaziune fiscală de zeci de milioane,  chestorul Ion Stoica, venit de la IPJ Argeş, a condus IPJ Olt vreme de aproape patru ani (2005-2009), fiind oglindit în presă, printre altele, drept protectorul afaceriştilor din PD. În guvernarea Ponta ajunge însă secretar general în MAI, unde ocupă funcţia în două perioade (în „pauză“ asigură conducerea IPJ Vâlcea), fiind revocat la instalarea guvernului tehnocrat.


În Olt se remarcă pentru buna relaţie cu prefectul pus de PD, Octavian Popescu, dar şi cu primarul Darius Vâlcov, participând la evenimentele importante din viaţa acestuia (de exemplu la botezul fiicei lui Vâlcov şi al Lavinei Şandru, celebrat în 2006 în Bucureşti). Tot în „mandatul“ său, finul Spătaru câştigă mai multe licitaţii pentru drumuri în Olt.


Actualul şef al IPJ, omul de casă al preşedintelui CJ Olt

IPJ Olt este condus, din 2013, mai întâi prin împuternicire, ulterior cu concurs, de Cătălin Florescu (43 ani), la bază inginer, absolvent în 1996 al Facultăţii de Electromecanică, Universitatea din Craiova. În 2005 îşi obţine licenţa, tot în Craiova, în ştiinţe juridice, Florescu având la activ, conform CV-ului, şi un curs postuniversitar în specializarea Managementul Administraţiei Publice, Academia de Studii Economice Bucureşti.

Ce l-a recomandat pentru funcţia pe care o ocupă astăzi nu este activitatea de ofiţer specialist I în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din I.P.J. Olt, între 2000 şi 2013, ci prietenia cu Marius Oprescu, la acel moment vicepreşedinte al CJ Olt, astăzi preşedinte al CJ Olt şi preşedinte executiv al PSD Olt (judecat pentru ucidere din culpă şi încă cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals privind identitatea şi refuzul, împotrivirea ori sustragerea de la recoltarea probelor biologice sau stabilirea alcoolemiei). 


Indicatorii raportaţi de IPJ Olt nu s-au îmbunătăţit considerabil între timp, însă Florescu s-a remarcat prin gafe.
Una dintre acestea se înregistra anul trecut, când, la o şedinţă a Colegiului Prefectural, încercând să exemplifice că fenomenul furtului din maşini a luat amploare, şeful IPJ Olt a povestit cum a avut ocazia să vadă la lucru o astfel de bandă de hoţi, în preajma unei biserici. Ce a făcut? Urmărind totul din maşină, şi-a sunat subalternul, şeful Poliţiei Slatina, să trimită un echipaj să intervină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: