Iarna a băgat frica-n autorităţile de la Olt: vor să cumpere utilaje moderne pentru deszăpezire de 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăpada căzută în urmă cu o lună în judeţul Olt a băgat frica în autorităţile judeţene, care au decis să treaca de “bariera” utilajelor tradiţionale de deszăpezire şi să achiziţioneze unele noi, capabile să facă faţă oricăror cantităţi de zăpadă. Astfel, diriguitorii CJ Olt au decis să cumpere două utilaje noi moderne, respectiv o autofreză şi o şenilată, în valoare cumulată de 300.000 euro. Şi la Slatina se vor lua măsuri în acest sens.

Diriguitorii Consiliului Judeţean Olt au decis că nu vor să mai petreacă încă o iarnă îngropaţi în zăpadă şi în ruşine din cauza intervenţiei tardive şi insuficiente a utilajelor de deszăpezire pe drumurile şi în localităţile blocate de cantităţi mari de zăpadă. S-a întâmplat atât în iarna care nici nu s-a trecut bine, dar s-a întâmplat şi în anii trecuţi. Şefimea CJ Olt a stabilit ca cele două noi utilaje mai sus amintite să intre în dotarea instituţiei prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, pentru care consilierii judeţeni au aprobat deja participarea instituţiei oltene în ziua de joi – 27 februarie. Utilajele vor fi cumpărate în cadrul unui proiect regional pentru sudul ţării, respectiv pentru zona Olteniei, proiect numit “Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în regiunea Sud-Vest Oltenia” şi evaluat la 6,3 milioane lei. Proiectul va fi accesat pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, în cadrul căruia judeţul Olt, alături de celelalte patru judeţe din Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea), au mai implementat proiecte ce au vizat îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, respectiv extinderea dotării cu echipamente a bazelor amintite.

“Ne-am propus să luăm pentru judeţ o autofreză şi o şenilată pentru că aţi văzut ce am păţit iarna aceasta. Ne trebuie utilaje ca să putem ajunge şi până în ultima căsuţă din ultimul cătun din judeţul nostru în cazuri de urgenţă. Este un lucru foarte bun, este şi mai bine că le putem lua pe fonduri europene deoarece costă foarte mult”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu.

Utilajele vor fi administrate în mod direct de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” al judeţului Olt, partener cu instituţia Consiliului Judeţean Olt în proiectele mai sus menţionate. Până la ora actuală, baza operaţională a ISU+CJ Olt dispune de patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerări grele, patru autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă model FRAP, iar, în următoarele luni, în dotare va intra şi o autospecială de intervenţie şi salvare pentru lucru la înălţime. Taxele de înmatriculare ale celor două utilaje de deszăpezire sunt estimate la 6.000 lei, în vreme ce suma cumulată a acestora este de 300.000 euro, din care numai autofreza va costa peste 11 miliarde lei vechi.

Şi autorităţile din municipiul Slatina au decis să pună piciorul în prag şi să nu mai treacă prin ce au trecut în această iarnă, când diriguitorii instituţiei au fost asaltaţi de valurile de reclamaţii ale cetăţenilor în ce priveşte deszăpezirea urbei. Astfel, municipalitatea slătineană  a impus firmei care efectuează deszăpezirea oraşului, Salubris SA, să achiziţioneze până la finele acestui an cel puţin două freze pentru ridicarea zăpezii de pe carosabil, plus încă cinci “tractoraşe” pentru trotuar.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite