VIDEO O nouă participare de record la Slatina, la un moment folcloric, de data aceasta în numele Centenarului. O întrebare l-a deranjat teribil pe organizator

VIDEO O nouă participare de record la Slatina, la un moment folcloric, de data aceasta în numele Centenarului. O întrebare l-a deranjat teribil pe organizator

Peste 2.000 de dansatori, au anunţat organizatorii, au participat la deschidere FOTO. Alina Mitran

Oltenii, sau cel puţin cei aflaţi în funcţii publice, iubesc participările record, miercuri-seara, 30 mai 2018, 2.000 de dansatori fiind reuniţi în deschiderea ediţiei jubiliare a Festivalului-concurs „Căluşul Românesc“. Dacă momentul coregrafic a fost pregătit exemplar, organizatorii au scăpat din vedere un alt aspect important, iar când o jurnalistă l-a amintit, a stârnit mare deranj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 2.000 de copii dansatori s-au reunit, miercuri după-amiază, în deschiderea festivalului concurs „Căluşul Românesc“ de la Slatina, judeţul Olt, ajuns la a XX-a ediţie. Simţind nevoia să marcheze cumva cele 20 de ediţii, şi cu gândul şi la Centenarul Marii Uniri, organizatorii au pregătit un tablou coregrafic cu momente folclorice din toate zonele ţării, după ce, la ediţia de anul trecut, Slatina a mai bifat un record, anume peste 1.000 de copii care au dansat în acelaşi timp căluşul.

Momentul a fost, pentru slătinenii care au venit să-i vadă pe copii, impresionant. Sute de tineri purtând steagul tricolor, cântece amintind de efortul bunicilor de a crea România Mare, dansuri reprezentative pentru fiecare zonă folclorică etc. Întregul spectacol a fost urmărit de şefii principalelor instituţii implicate în organizare, care au apreciat efortul copiilor (elevii s-au pregătit pentru acest moment săptămâni în şir, aceste dansuri fiind parte  a unui proiect mai mare care îşi propune ca până la 1 Decembrie 2018 fiecare elev din judeţul Olt să poată să danseze câteva dansuri reprezentative), deşi de pe margine s-au auzit şi păreri despre cât de mult seamănă astfel de eforturi artistice cu cele de dinainte de 1989.


Şi după aproximativ jumătate de oră, când momentul din deschiderea festivalului a luat sfârşit, s-a trecut la declaraţii. Primul intervievat a fost chiar artizanul principal al momentului, coregraful Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina (principala instituţie organizatoare). Deşi i s-au apreciat meritele, directorul a fost întrebat cum de s-a omis un aspect organizatoric important, având în vedere participarea de mare amploare. De ce nu s-au montat toatele ecologice, a vrut să ştie jurnalista postului de televiziune Digi 24, iar întrebarea l-a deranjat vizibil pe organizator.După un scurt schimb de replici, directorul a răbufnit:  „Dacă după un moment atât de patriotic dumneavoastră mă întrebaţi pe mine unde sunt toaletele...!“.


Slatina are de ani buni o mare problemă cu asigurarea toaletelor, funcţionând o singură toaletă publică, în centrul oraşului, celebră mai ales pentru preţul mare pe care l-a plătit municipalitatea în urmă cu ani buni. Alte câteva au fost construite în vecinătatea clădirii care găzduieşte patru instituţii aflate în subordinea Ministerului Muncii, şi care n-au funcţionat niciodată (dar, o vreme, au fost păzite din bani publici), asigurarea acestui serviciu fiind de fiecare dată un subiect sensibil.

Pe de altă parte, zona cunoscută drept Esplanadă găzduieşte tradiţional evenimentele de mare amploare care se organizează în oraş, iar lipsa toaletelor a fost constant semnalată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările