O mână de elevi de la ţară fac podoabe pentru bradul de Crăciun, pe care le vând ca să îşi cumpere mingi pentru ora de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au dovedit imaginaţie şi talent, acum aşteaptă generozitate. (Foto: Alina Mitran)
Copiii au dovedit imaginaţie şi talent, acum aşteaptă generozitate. (Foto: Alina Mitran)

N-au o sală de sport, dar nu au nici saltele pe care să le întindă în clasă, mingi de fotbal sau de handbal, bănci sau aparate pentru ora de sport. Au, în schimb, talent, pe care l-au pus la bătaie, au făcut cele mai frumoase podoabe pentru pomul de Crăciun şi le-au scos la vânzare.

Sunt elevi într-o şcoală de ţară, nu cu mulţi ani în urmă una dintre cele mai bune, cu elevi olimpici la limbi străine sau primii din mediul rural la examenul, pe atunci, de Capacitate. Într-o şcoală la nici zece kilometri de Slatina, la Găneasa, dar cu nevoi de la an la an mai mari, pe măsură ce numărul celor care vin să-şi ia de aici lumina învăţăturii scade.

„Chiar astăzi am deschis o expoziţie cu vânzare, unde avem obiecte făcute chiar de elevii noştri, începând de la grupa pregătitoare, până la cei de la gimnaziu. Cu banii pe care vom reuşi să-i strângem vrem să cumpărăm echipament pentru ora de sport. Avem doi profesori de sport în şcoală, iar profesorul de la clasele mici ne-a făcut un necesar. Le trebuie mingi de handbal şi de fotbal, le trebuie saltele, le trebuie bănci de sport, de toate, ce să mai vorbim, n-avem aproape nimic. Eu sunt director de aproape doi ani şi pot spune cu certitudine că nevoile sunt mult mai mari. Din cele 20 de calculatoare din laborator mai merg doar câteva, n-avem materiale nici pentru orele de limbi moderne, n-avem multe lucruri, însă această activitate, ca multe altele pe care le-am organizat în această toamnă, ne-a arătat cât suntem de uniţi şi cât sunt de talentaţi aceşti copii“, spune directorul şcolii, prof. Maria Neacşa.

În holul principal, de o parte şi de alta, stau două mese pline ochi cu obiecte care mai de care mai frumoase, realizate din pet-uri, hârtie, sfoară, nuci, becuri, reviste vechi şi fel de fel de alte materiale la care nu te-ai putea gândi. Globuleţe pentru bradul de Crăciun, suporturi de creioane, felicitări, tablouri... Au muncit două săptămâni întregi, şi-au pus şi familia la treabă, fiecare dornic să vină cu cel mai frumos ornament de Crăciun. Preţ n-au fixat, există doar anunţul că-şi doresc materiale sportive şi că astfel încearcă să strângă banii necesari. Două puşculiţe, generos de mari, şi ele construite din materiale reciclabile, aşteaptă contribuţia celor încântaţi de vreun obiect, sau mai multe, doar oferta e diversă.

Drumul spre oraş

Vin rând pe rând, cu clasa, să vadă ce-a ieşit şi din mâna colegilor, se minunează, comentează, se ruşinează când în sfârşit pe uşă păşesc „oamenii mari“, care vor cumpăra. Sfioşi, ca oricare copil de la ţară, nu dau buzna să guste din cozonacul şi prăjiturelele aduse special pentru ei de directorul şcolii. Emoţiile cresc pe măsură ce minutele trec, pentru că după ore vor merge „la oraş“, să vadă o expoziţie, însoţiţi de învăţătoarea Magda Bâscoveanu şi profesorul de franceză Dana Vărzaru, cele care, de altfel, îi încurajează de fiecare dată să-şi pună în practică ideile. 

„Am făcut şi noi brăduţi, ne-au învăţat fetele din clasele mari, i-am colorat cu acuarele, le-am pus şi sclipici“, confirmă elevii din clasa a IV-a, care aşteaptă cuminţi să le vină rândul să vadă expoziţia. „Ei, unii, cuceriţi de tehnica de lucru, şi-au dat gata şi caietele, dar au promis că le transcriu“, confirmă învăţătoarea.

Vine pauza, trece pauza, ultimii „uitaţi“ în recreaţie încă se zbenguie pe terenul de sport din curtea şcolii. Afară nu e foarte frig, chiar şi orele de sport le mai pot face aici, însă iarna e un calvar. Se mai înghesuie băncile pe margine şi se face cât de cât loc de o „dezmorţeală“, mai joacă şah, mai fac una, mai fac alta, dar o sală de sport, care n-a constituit până acum prioritatea niciunui edil, ar fi mai mult decât necesară. „Tot domnul profesor a propus şi am făcut o solicitare oficială către Consiliul Local ca acum, că tot s-a reziliat contractul cu cel care avea aici clubul în căminul cultural, poate reuşim să amenajăm o sală de sport“, încheie optimist directorul Maria Neacşa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite