Numărul cazurilor de îmbolnăviri creşte îngrijorător, vaccinul antigripal lipseşte. Director DSP: „Ni s-a transmis că-l vom primi la începutul lunii decembrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii spun că ar trebui să se afle în plin sezon de vaccinare, însă vaccinul lipseşte FOTO: arhiva Adevărul
Medicii spun că ar trebui să se afle în plin sezon de vaccinare, însă vaccinul lipseşte FOTO: arhiva Adevărul

De la o săptămână la alta numărul cazurilor de îmbolnăviri creşte, însă epidemiologii, deşi recomandă vaccinarea drept „cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică“, ridică neputincioşi din umeri, pentru că produsul lipseşte din stoc.

În prima săptămână de raportare a cazurilor de îmbolnăviri din sezonul gripal 2017/2018, în Olt erau 1.543 cazuri de infecţii ale căilor respiratorii (50 au necesitat internare) şi 392 pneumonii (cu 69 internări). La o săptămână , infecţiile ARI creşteau la 1.756 (cu 80 de internări), pneumoniile evoluând mai îngrijorător – 609 cazuri în cursul săptămânii trecute (cu 86 pacienţi internaţi).

Reprezentanţii DSP, care au transmis datele menţionate, ne recomandă vaccinarea, pentru că aceasta rămâne „cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică“. În Olt au fost catagrafiate 30.000 persoane la risc şi care ar dori să se vaccineze, însă, deşi corespondenţa cu Ministerul Sănătăţii, pe tema asigurării vaccinului antigripal, a început la sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie, ultimul răspuns i-a lăsat pe vaccinatori fără replică. Directorul DSP Olt, Andrei Iordache, întrebat de prefectul judeţului cu privire la situaţie, a transmis că vaccinul achiziţionat de minister va veni, cel mai probabil, spre finele lunii noiembrie – începutul lunii decembrie.  „Ni s-a transmis că-l vom primi la începutul lunii decembrie“, a spus Iordache.

Săptămâna viitoare medicii de familie sunt convocaţi la o şedinţă cu şefii mai multor instituţii judeţene – Direcţia de Sănătate Publică, Prefectura Olt, Casa de Asigurări de Sănătate - , cu scopul de a se stabili un plan comun de măsuri. Medicii, însă, se arată de pe acum nemulţumiţi de situaţie, estimând că vaccinul repartizat foarte târziu va fi greu de administrat. „Vom fi, după toată nebunia asta, tot noi certaţi că nu vaccinăm. Cine va mai dori în decembrie? Vaccinul trebuia administrat acum, în octombrie“, spun medicii.
Până una-alta, epidemiologii au primit sarcina de a întocmi o listă de recomandări către populaţie, care să fie repartizată cabinetelor, primăriilor din judeţ, instituţiilor publice etc. Pe pliantele care trebuie realizate se vor regăsi sfaturi ca acestea, transmise în cuprinsul fiecărui comunicat de presă:

- Evitarea zonelor aglomerate;
- Evitarea  contactului cu persoane bolnave;
- Evitarea  expunerilor  în zonele aglomerate, cât şiîin perioadele  cu schimbări bruşte de temperatură;
- Folosirea batistei de unică utilizare;
- Respectarea unui regim sănătos de viaţă - alimentaţie bogată în legume si fructe;
- Adaptarea unei ţinute  vestimentare adecvate sezonului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite