FOTO VIDEO  Noua secţie Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina, inaugurată în Ajunul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua secţie Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Slatina a fost oficial inaugurată miercuri – 24 decembrie, în prezenţa oficialităţilor judeţene, locale şi a ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, nimeni altul decât fostul edil al urbei până în 2012. Deşi au fost anunţaţi şi aşteptaţi, ministrul Sănătăţii - Nicolae Bănicioiu, inclusiv Raed Arafat, nu au mai ajuns la Slatina.

Lucrările de extindere şi modernizare a secţiei Primiri Urgenţe au demarat în ianuarie a.c. şi au fost efectiv terminate în urmă cu aproape o lună, dar inaugurarea oficială a tot fost amânată pe motiv de invitaţi oficiali, printre numele vehiculate pentru marele moment fiind chiar şi cel al premierului Victor Ponta. Dar planul iniţial a căzut, astfel că, în final, a rămas că vor sosi la Slatina pentru inaugurare ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, însoţit de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Miercuri – 24 decembrie, ziua când a fost anunţată mult-aşteptata inaugurare a noii secţii Urgenţe, nu au apărut nici Bănicioiu, nici Arafat, dar, în schimb, a fost prezent ministrul Finanţelor, nimeni altul decât fostul edil al Slatinei între 2004-2012, Darius Vâlcov.

În frunte cu managerul Spitalului Judeţean Slatina, dr. Andrei Iordache, delegaţia de oficiali a fost alcătuită din Paul Stănescu - preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu – vicepreşedinte CJ Olt, Minel Prina – edilul urbei, Florin Ciocan, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Olt ş.a. Ghid le-a fost şefa secţiei Urgenţe, dr. Ecaterina Buzău, care a explicat modificările ce au schimbat definitiv nu doar faţa secţiei Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina, dar şi pe cea a unităţii sanitare menţionate, în ansamblu. Acest lucru a fost posibil prin faptul că proiectul a presupus lărgirea semnificativă a parterului Spitalului Judeţean către parcarea interioară a unităţii - prin demolarea vechii intrări în incinta unităţii sanitare. Practic, aici a fost amenajată noua unitate Primiri Urgenţe într-un nou corp de clădire de formă semi-circulară ce oferă un aspect modern, dar are şi o utilitate practică de necontestat, prezentând două intrări-ieşiri: una destinată exclusiv preluării pacienţilor aduşi cu autospecialele Ambulanţei sau ale SMURD, iar cealaltă intrare - pentru restul persoanelor ce intră în spital.

Astfel, un laminator cu diametrul de aproape trei metri a fost amplasat la câţiva metri de intrarea în incinta noii UPU, luminator ce furnizează lumină ambientală naturală în interior, accesul acesteia fiind facilitată în plus şi de o serie de geamuri termopan amplasate pe toată lungimea parterului dinspre partea interioară a fostei parcări interioare a unităţii. De asemenea, şi spaţiile pentru vizitatori/rude ale pacienţilor din interiorul au acum un look modern şi civilizat, sălile de aşteptare fiind dotate cu mobilier adecvat pentru vizitatori şi aparţinătorii pacienţilor. Cu alte cuvinte, aproape 1.100 mp suprafaţă construită şi utilă din cadrul spitalului au suferit transformări radicale în ultimul an. Zilnic, la secţia UPU ajung cca. 150 de pacienţi/zi, în cursul acestui an fiind trataţi la secţia menţioantă aproape 55.000 de pacienţi.

“În noul corp de clădire al secţiei Urgenţe a fost creată de la zero o cameră de resuscitare, o cameră de izolare concepută ca să asigure terapia intensivă bolnavilor contagioşi deoarece unii poate au nevoie de ventilaţie mecanică. A fost achiziţionată multă aparatură nouă: monitoare pentru funcţiile vitale ale organismului, defribilatoare manuale bifazice, ventilatoare, electrocardiografe, scaune de transport, cărucioare, pulsoximetre, paturi medicale mobile, ecografe cu sondă Doppler pentru cardiaci, incubatoare etc. De asemenea, avem două computere tomograf, pentru cel de-al doilea urmând să primim aprobarea de funcţionare în maximum o lună. La secţia Urgenţe Majore, unde pacienţii au nevoie de tratament imediat, avem acum tărgi pentru resuscitare şi tărgi pentru tratament pe care, înainte, nu le aveam”, a explicat dr. Ecaterina Buzău.

De asemenea, în cadrul lucrării a intrat, până la urmă, şi demolarea celor două puncte de acces iniţiale ridicate la momentul inaugurării spitalului – la începutul anilor ’70. Valoarea totală a proiectului, construcţie şi dotări, s-a ridicat la aproape 9 milioane lei de lei (90 miliarde lei vechi, după ce suma iniţială a fost de 7 milioane RON), investiţia fiind asigurată financiar în special de Consiliul Judeţean Olt şi Primăria municipiului - din fonduri proprii, dar şi Guvernul a avut contribuţia sa. Autorităţile judeţene consideră că noile lucrări şi dotări întreprinse în acest an la Spitalul Judeţean Slatina au transformat unitatea sanitară într-una dintre cele mai moderne din sudul ţării. Reprezentanţii autorităţilor judeţele şi locale vor să schimbe şi imaginea spitalului la exterior prin termoizolare pe un program pe fonduri europene.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO-VIDEO  Noua secţie Urgenţe de la Spitalul Judeţean Slatina va fi terminată mai devreme

FOTO-VIDEO  Noua secţie Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina prinde contur

FOTO-VIDEO  Spitalul Judeţean Slatina îşi schimbă „look”-ul: au început lucrările de extindere a secţiei Urgenţe

VIDEO  Modernizarea secţiei Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina a intrat în linie dreaptă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite