FOTO  Noua „carte de vizită” a Slatinei se lasă aşteptată: locuitorii şi-au ales poarta de intrare dinspre Piteşti, dar ea nu va fi realizată anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actuala poartă de intrare în Slatina dinspre Piteşti vs. ideea îmbrăţişată de slătineni
Actuala poartă de intrare în Slatina dinspre Piteşti vs. ideea îmbrăţişată de slătineni

Autorităţile locale din Slatina amână de aproape cinci luni să facă public proiectul câştigător în urma concursului lansat anul trecut, ce are ca subiect schimbarea aspectului intrării în oraş dinspre Piteşti. Locuitorii urbei şi-au spus opţiunea în cadrul unui sondaj pe site-ul primăriei, dar decizia finală aparţine unui juriu ce se va constitui luna viitoare. Cert e că noua poartă de intrare în oraş nu va fi realizată anul acesta.

Mai exact, municipalitatea slătineană a lansat competiţia menţionată toamna trecută cu scopul găsirii unei soluţii arhitecturale moderne pentru arcada din ciment ridicată în perioada comunistă la marginea urbei dinspre Piteşti. Concursul s-a adresat doar arhitecţilor, urbaniştilor şi studenţilor la facultăţile de arhitectură sau urbanism din ţară şi, pentru a atrage „atenţia”, el a fost dotat cu un premiu de 10.000 lei „cash” celui care va veni cu cea mai inspirată idee. Iniţial, reprezentanţii primăriei de la momentul lansării concursului (care, în prezent, sunt alţii în urma suspendării edilului Minel Prina cercetat de DNA într-un dosar de corupţie alături de predecesorul său, Darius Vâlcov, ambii membri PSD – n.a.) au promis că soluţia câştigătoare va fi aleasă până la finele anului (2014, n.a.) pentru ca aceasta să poată fi pusă în practică în cursul anului 2015. Lunile au trecut însă şi autorităţile locale din Slatina au tot amânat să facă publică decizia finală. Până acum.

Astfel, oficialităţile se pregătesc, în aceste zile, să dispună constituirea comisiei de jurizare a soluţiei ce va declara câştigătoarea concursului, constituire ce va avea loc, cel mai probabil, în cursul lunii viitoare.

“Lucrurile în această privinţă sunt, la acest moment - liniare, în sensul că deja s-a încheiat consultarea publicului – adică a locuitorilor oraşului – în acest sens, iar ei au ales ceea ce li s-a părut a fi ideea cea mai potrivită în urma unui sondaj pe site-ul primăriei care s-a încheiat pe data de 15 aprilie. Acum mai trebuie emisă o dispoziţie de către primar pentru întrunirea comisiei de jurizare a acestui concurs, comisie care va decide, practic, soluţia finală a acestui concurs. Această comisie va analiza şi partea fezabilă a fiecărui proiect depus, inclusiv pe cea a propunerii deja selectată de slătineni. Partea estetică este una, dar partea fezabilă este o cu totul altă problemă şi nu poate fi ocolită, ea ţinând de respectarea restricţiilor de tot felul care există: dacă se pretează la transportul agabaritic etc. Este foarte posibil ca ideea îmbrăţişată de slătineni să fie cea care va fi aleasă şi de către comisie, nu este deloc exclus. Oricum, autorii lucrării selectate de slătineni vor fi premiaţi aşa cum s-a promis”, a declarat viceprimarul Cristian Bircea, care a precizat, totodată, că proiectul final câştigător, indiferent care va fi acesta, nu va putea fi realizat anul acesta deoarece nu a fost trecut în planul de investiţii

Proiectul care a plăcut slătinenilor, inspirat din tradiţii

Ceea ce se ştie cu siguranţă la acest moment în privinţa porţii de intrare în Slatina dinspre Piteşti este că locuitorii urbei au optat pentru un proiect cu care a venit o firmă din municipiu. Ideea a atras atenţia slătinenilor din totalul de 12 propuneri datorită aspectului estetic aparte, ce se doreşte a fi o reinterpretare a identităţii urbei, raportată la tradiţie şi modernitate totodată, şi care poate deveni uşor şi rapid un reper.

Astfel, din punct de vedere structural, soluţia arhitecturală care a plăcut slătinenilor păstrează în ansamblu actuala structură de ciment a arcadei ridicată în perioada comunismului, dar vine cu o „anvelopă” ce reinterpretează într-o manieră modernă motivul popular cel mai reprezentativ pentru cultura tradiţională autohtonă – covoarele olteneşti. Proiectul aduce o notă de simplitate porţii de intrare în oraş şi, în acelaşi timp, ar permite arcadei să devină un element de reper uşor memorabil şi identificabil datorită motivelor tradiţionale realizate din mozaic ceramic. Confecţiile metalice propuse ce vor îmbrăca cadrul din beton nu vor afecta gabaritul golului de trecere actual – soluţia de anvelopă propusă putând fi adaptată şi pentru acces pe patru benzi. Noua arcadă de la intrarea în Slatina dinspre Piteşti este prevăzută a avea iluminat nocturn.

În prezent, arcada actuală zace nezugrăvită de ani de zile pe Drumul European E-70 dinspre Piteşti. Literele ce compun mesajul “Bine aţi venit!” se pot desluşi cu greu deoarece o parte dintre acestea au fost şterse din cauza intemperiilor vremii.

În termenul ales de municipalitate au trimis propuneri arhitecturale pe subiectul anunţat un număr de 12 firme de arhitectură şi grupuri de arhitecţi din toată ţara.
 

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO  Nouă idei pentru arcada comunistă de la intrarea în Slatina dinspre Piteşti 

Intrarea în Slatina dinspre Piteşti va avea un nou “look”. Primăria pune la bătaie un premiu de 10.000 lei 

FOTO  Intrările în municipiul Slatina: o arcadă comunistă, un pod ruginit şi un teren plin de gunoaie

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite