REPORTAJ Nepotul lui Nicolae Ceauşescu, înmormântat la Scorniceşti cu onoruri militare. „L-a distrus că lumea îi lua familia peste picior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Bărbulescu, nepotul de soră al fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, a fost înmormântat marţi, 5 martie, la Scorniceşti. A fost condus la cimitir de aproape 200 de rude, prieteni şi cunoscuţi.

Aproape 200 de oameni l-au condus la groapă pe nepotul lui Nicolae Ceauşescu, fiul Elenei Bărbulescu, cel care a murit înainte să împlinească 58 de ani, în cursul dimineţii de duminică, 3 martie.
 

Familia a permis accesul presei, dar a spus, în acelaşi timp, că nu va face declaraţii. Prietenii lui Emil Bărbulescu, cei care l-au cunoscut de-a lungul timpului, dar mai ales localnicii, care văd în dispariţia sa, simbolic, o stingere a speranţei pentru Scorniceşti, au vorbit numai de bine despre nepotul dictatorului Nicolae Ceauşescu.

 
De la înmormântare au lipsit sora mai mai mare, Nadia, aflată în Franţa, şi fiica lui Bărbulescu, obligată să plece înainte de înmormântare. Nici vărul Valentin Ceauşescu şi nici soţul verişoarei Zoe Ceauşescu nu au fost prezenţo. Dintre rudele care mai trăiesc, au ajuns la înmormântare fiul lui Emil Bărbulescu şi câţiva veri, printre aceştia numărându-se şi fiul singurului frate al lui Nicolae Ceauşesc rămas în viaţă. 

image


Foşti şi chiar şi actuali directori de instituţie, profesori, un duhovnic din Oradea, foşti colegi de şcoală militară, rudele numeroase din partea tatălui (ramura Bărbulescu), au stat până la finalul slujbei oficiate de şase preoţi.
 

„A fost unchiul lui şi aşa au fost timpurile“ 

 
Prietenii şi cunoscuţii au simţit nevoia să spună că tot ce i se poate imputa lui Emil Bărbulescu este că a fost membru al familiei Ceauşescu. „A fost unchiul lui, aşa spune şi în carte, n-a negat niciodată, aşa au fost timpurile. A vrut să se reîncadreze după 1990, n-a mai reuşit, a suferit mult. Am vorbit cu el acum doi-trei ani şi-mi spunea că nu se simte bine. «Băi, Mărine, nu ştiu cât oi mai duce-o, cât oi mai fi, da’ mie nu mi-e bine!», îmi spunea atunci. Ce poţi să spui de rău de el, dacă a ajutat pe toată lumea!“, mărturisea unul dintre verii săi, Marin Stoica.

„L-a distrus singurătatea asta, şi când a văzut că toată lumea îi ia familia peste picior!“, e de părere primarul interimar al Scorniceştiului, Ion Prioteasa, de asemenea prezent la înmormântare, care a mărturisit că erau amici din 1973, din şcoală.

„Ce s-a întâmplat cu neamurile lui l-a măcinat mult“

Colegii din şcoala militară, promoţia 1980, au aflat de la televizor că fostul lor coleg a murit. Câţiva au venit să-l conducă la cimitir. Au adus cea mai impunătoare coroană şi au ţinut să precizeze că-şi amintesc de el cu drag, deplângând însă soarta pe care a înfruntat-o după 1990.
 

„A rămas acelaşi faţă de noi, niciodată n-a avut o atitudine superioară. După Revoluţie s-a retras la Scorniceşti, ne-am întâlnit mai rar. Perioada închisorii şi ce s-a întâmplat cu neamurile lui l-au măcinat mult, l-au distrus sufleteşte“, a declarat colonelul Ion Tănase.

image


 

„Au venit în vizită şi şi-au făcut nevoile în casă, c-au zis că noi am dus-o bine!“

Mulţi săteni au venit la înmormântarea lui Emil Bărbulescu. Spun că prezenţa lui le amintea cumva de trecutul frumos al aşa-zisului oraş. Aşa, sunt obligaţi să vadă crudul adevăr. „Pierderea lui, pierderea lor, înseamnă greu, greu la mulţi. N-avem serviciuri, n-avem nimic, vai de capul nostru! Să-nviem pă domnu' Ceauşescu, să facă ce-am avut! Au venit în vizită şi şi-au făcut nevoile în casă, lume din alte părţi, c-au zis că noi am trăit bine pe vremea lui Ceauşescu!“, spune o localnică.

Să nu spună nimeni în viaţă că noi, de la Scorniceşti, am avut un avantaj pe timpul lui Ceauşescu! Toată lumea a avut la fel. Şi noi cumpăram pe cartelă. Da’ acum nu mai e fabrică de bere, nu mai e fabrică de brânză, nu mai e sere, nu mai e nimic, pe nicăieri! Dacă spuneam cuiva că suntem din Scorniceşti, veneau şi ne scuipau, nu ştiu că am avut ce-au avut şi ei“, o completează altcineva.

În aşteptarea cortegiului, politică


Cortegiul a parcurs un drum lung de câţiva kilometri: de la casa părintească, spre biserica din centrul oraşului şi înapoi către cimitirul situat pe deal, pe drumul spre Poboru. Unii participanţi la înmormântare au mers direct la cimitir.

„Ştiţi cum stă treaba? 25 de ani au stat ei, 25 de ani au stat şi ăştia! Ce-au făcut unii, ce-au făcut alţii, se vede cu ochiu’ liber. Şi ei au avut, au şi ăştia şi mai mult, n-aţi văzut pe unde-şi mai duc banii?! Noi ce-am avut atunci nu ştiu dacă astăzi mai avem, dar de undeva trebuie să se-ndrepte lucrurile!“, spun sătenii.

Foştii colegi de şcoală militară ai lui Emil Bărbulescu se arată supăraţi că li s-au tăiat salariile. „Boc a fost, şi el, un executant!“. Numele Băsescu îl pomenesc cu obidă: „Ce, mă, nici gradu’ nu-l mai scrie pe cupon, nici «domnul», nimic nu mai suntem!“, se arată indignaţi de politica actuală.

Onoruri militare

Pentru slujbă, a venit de la Oradea un duhovnic apropiat mamei lui Emil Bărbulescu. Elena Bărbulescu, sora lui Ceauşescu, care a murit în 2001, era cunoscută pentru slujbele religioase făcute părinţilor săi în perioada comunistă şi pentru ajutorul dat mai multor mănăstiri din judeţul Olt.

La procesiune au participat foşti subordonaţi ai lui Emil Bărbulescu, dar şi actuali angajaţi ai Ministerului de Interne. O grupă de jandarmi a fost convocată în dispozitiv la înmormântare pentru a prezenta onorul, la ieşirea din biserică. În decembrie 1989 Emil Bărbulescu şef în structurile Ministerului de Interne din judeţul Olt.
 

Nepotul lui Nicolae Ceauşescu a fost condus pe utimul drum

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite