Muzeul înfiinţat la Făgeţelu de maestrul Nicolae Nica îi va purta numele

Muzeul înfiinţat la Făgeţelu de maestrul Nicolae
Nica îi va purta numele

Nicolae Nica, alături de piesele pe care le-a sculptat de-a lungul vieţii

Muzeul Sătesc din satul Chilia, comuna Făgeţelu, judeţul Olt, va purta numele “Nicolae M. Nica”. În acest mod au înţeles autorităţile judeţene să omagieze memoria şi eforturile făcute de maestrul popular Nicolae M. Nica care, marţea trecută, a decedat la vârsta de 97 de ani. Gestul este unul normal având în vedere că el este cel care a înfiinţat muzeul menţionat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propunerea de schimbare a numelui Muzeului Sătesc de la Chilia-Făgeţelu, secţie a Muzeului Judeţean Olt, a fost aprobată cu unanimitate de voturi în plenul Consiliului Judeţean Olt zilele trecute, în cadrul unei sedinţe a acestei instituţii. Propunerea va deveni realitate la şedinţa următoare a CJ Olt, după ce specialiştii instituţiei vor reglementa acest lucru în termeni juridici.

Nicolae Nica, cel mai vârstnic creator popular din judeţul Olt, a decedat săptămâna trecută, respectiv marţi – 8 iulie. El a lăsat în urmă o avere incomensurabilă nu atât prin valoarea sa bănească cât, mai ales, prin ceea ce reprezintă: perpetuarea tradiţiilor populare. Sculptor, el a avut, de-a lungul timpului, numeroase expoziţii personale şi a participat la şi mai multe asemenea manifestări de grup, simpozioane sau târguri ale meşterilor populari. Premiile obţinute şi valoarea creaţiilor sale au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale ASTRA din Sibiu. A fondat Fundaţia Culturală “Nicolae M. Nica”, care s-a preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi organizarea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri în satul natal Chilia-Făgeţelu: sculptură în lemn, ţesut-cusut. În majoritatea lucrărilor sale, Nicolae Nica a recreat fragmente din lumea satului, cu meşteşugurile şi tradiţiile sale.

Deşi a primit numeroase şi importante oferte pentru a-şi vinde din piese, Nea Nica nu a vândut nici măcar o lucrare pentru că şi-a dorit să înfiinţeze un muzeu, lucru pe care îl va reuşi, nu fără mari greutăţi - la 1 iunie 1979, când a fost inaugurat Muzeul Sătesc din Chilia. În anul 1994, el a fost de acord să doneze statului muzeul pe care l-a creat de la zero şi unde a adunat obiecte din patrimoniul local în scopul conservării. Prin ceea ce a adunat în cadrul muzeului, Nicolae Nica a contribuit în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.

 

Vă mai recomandăm:

Nicolae Nica, cel mai vârstnic creator popular din judeţul Olt, a plecat să sculpteze în Ceruri

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: