Mituri despre iaurt, desfiinţate de specialişti. De ce sunt periculoase iaurturile cu fructe şi care sunt cele care ajută cu adevărat organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cât sunt de diversificate ca şi gamă, pe atât sunt de căutate şi de controversate. O parte dintre polemici spun că iaurturile sunt nocive organismului uman deoarece ar conţine multe substanţe şi conservanţi chimici, în vreme ce o altă parte afirmă că, din contră, iaurturile sunt benefice.

Ca să înţelegem sensul polemicilor eferitoare la iaurt trebuie să menţionăm că denumirea se crede că provine din limba turcă, respectiv de la cuvântul ”yogurt” care, la rândul său, vine de la verbul ”yoğurtmak”, echivalentul verbului românesc ”a combina”. Iaurtul este consumat de mii de ani, printre primii consumatori fiind popoarele din Orientul Mijlociu. O parte dintre părerile specialiştilor despre iaurt spun că acesta previne hipertensiunea arterială şi sănătatea colonului, stimulează şi întăreşte sistemul imunitar etc.

Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina, afirmă că iaurtul are părţile sale pozitive, printre care se numără şi cele mai sus menţionate, dar că acestea devin realitate numai în anumite condiţii.

”Datorită descoperirilor ştiinţifice, iaurtul s-a transformat foarte mult în ultimii 30-40 de ani, acum fiind existente pe piaţă numeroase sortimente. Cele mai indicate pentru organismul uman sunt iaurturile naturale deoarece conţinutul lor nu este atât de afectat de aditivi alimentari precum celelalte tipuri de iaurt adiacente. Asta nu înseamnă că trebuie consumat numai iaurtul natural, şi celelalte tipuri pot fi consumate atâta timp cât nu se face exces, caz în care apar pot apărea probleme de sănătate”, spune nutriţionistul slătinean Ioana Popa.

Extrem de căutate au devenit iaurturile cu fructe, dar specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestora din cauza zahărului şi a aditivilor alimentari conţinuţi, ce ne pot afecta sănătatea.

”Este adevărat că iaurturile cu fructe au ajuns să fie cel puţin la fel de căutate precum cele naturale / obişnuite, iar acest lucru se întâmplă deoarece populaţia nu s-a obişnuit încă să se informeze despre conţinutul produselor pe care le consumă. La noi încă contează mai mult preţul şi ambalajul decât conţinutul. Despre iaurturile cu fructe este bine să se ştie că acestea au în conţinut un număr însemnat de aditivi alimentari sau conservanţi care le scad valoarea biologică, iar fructele din conţinutul lor sunt <moarte>”, este de părere specialistul în nutriţie Ioana Popa.

image

În compoziţia iaurturilor cu fructe se află ca şi aditivi alimentari: diverse tipuri de amidon modificat, E 1410, E 1414, E 1420, E 1404 ş.a. Guma guar, numit ştiinţific E 412, este un agent de îngroşare aproape nelipsit din iaurturile cu fructe care nu este deloc benefic consumului uman deoarece poate provoca balonări, greaţă, crampe, astm, alergii sau eczeme. De asemenea, E 407 – numit şi Caragenan, se regăseşte şi el în conţinutul iaurturilor cu fructe; consumat în exces, el împiedică asimilarea mineralelor şi a unor grăsimi în corp, poate duce la apariţia alergiilor şi, mai grav, poate provoca ulcer şi cancer.

Alta este situaţia în cazul iaurturilor naturale consumate simultan cu fructe naturale – capşuni, mure, zmeură etc. O asemenea combinaţie este indicată consumului şi poate avea efecte benefice asupra organismului.

image

Despre iaurt (cel natural, n.r.) se mai spune că ar avea efecte pozitive asupra pielii. Specialiştii spun că acesta nu este un mit, ci ar fi adevărat şi dovedit ştiinţific. Dacă se aplică direct pe piele, iautul are capacitatea de a hidrata. Folosit ca mască facială, singur sau combinat cu miere, iaurtul catifelează pielea, îmbunătăţindu-i aspectul şi textura. În plus, iaurtul poate fi utilizat şi ca alifie după plajă deoarece enzimele şi probioticele din iaurt ajută la refacerea rapidă a arsurilor de piele.

Fals despre iaurt este însă informaţia potrivit căreia iaurtul este bine să fie consumat după un efort îndelungat sau un program de sport. În fapt, consumul de iaurt natural este indicat atât înainte, dar şi ulterior: consumat înainte, iaurtul vine cu un surplus de energie perfect pentru menţinerea unui ritm adecvat pe parcursul programului sportiv; consumat ulterior, iaurtul ajută la refacerea organismului datorită conţinutului de carbohidraţi şi proteine.

Un alt mit adevărat despre iaurt confirmă faptul că acest produs stimulează digestia, îndeosebi acele tipuri ce conţin “Lactobacillus acidophilus” (un probiotic ce ajută la menţinerea balanţei normale a microorganismelor de la nivel intestinal), deoarece ajută la absorbţia substanţelor nutritive din corp, echilibrând flora intestinală.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Pateul vegetal, capcană sau binefacere pentru corpul uman? Ce aditivi dăunători putem găsi în acest produs

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Mituri despre lapte: îi ajută pe copii să crească, dar alungă calciul din oase şi produce Parkinson. Explicaţiile specialiştilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite