Ministrul Sănătăţii, despre cei care nu respectă autoizolarea: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea“. Când va fi vârful

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru Foto: Mediafax
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru Foto: Mediafax

Când va fi vârful pandemiei de coronavirus în România, câte paturi pentru pacienţii în stare gravă are sistemul medical românesc, ce capacitate de testare, dar şi câţi asimptomatici purtători de virus ar putea fi printre noi, sunt informaţii furnizate de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Digi24.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit sâmbătă-seara, într -un interviu exclusiv la Digi24, despre punctul în care Românis se află în lupta împotriva noului coronavirus, dar şi despre ce aşteaptă specialiştii în săptămânile şi lunile următoare.

Vârful pandemiei,  a spus ministrul Tătaru, se aşteaptă în a doua parte a lunii aprilie, cu un număr mediu de cazuri de 10.000. În funcţie de cum va fi ascensiunea spre acest vârf, ne vom şi confrunta cu evenimente tragice sau cu o evoluţie pe care să o putem stăpâni. „Dacă va fi un vârf ascuţit, atunci vom avea şi efecte nefaste“, a spus noul ministru. Dacă ascensiunea va fi lentă, şi căderea va fi lentă, a mai prezis ministrul, specialiştii, în acest al doilea scenariu, prognozând un nou vârf, dar de mai mica intensitate, în toamnă, când, însă, şi imunitatea populaţiei va fi alta.

„Au venit peste 200.00 conaţionali în acest moment şi ne aşteptăm la încă 200.000“

Evoluţia epidemiologică în Românai este strâns legată de întoarcerea în ţară a românilor, preponderent din ţările deja afectate de circulaţia noului coronavirus.

„Ţin să menţionez că au venit peste 200.000 conaţionali până în acest moment şi ne aşteptăm la încă 200.000 până în Sărbătorile Pascale“, a spus Nelu Tătaru, apreciind că situaţia ar fi fost alta dacă românii de peste hotare respectau indicaţia de a nu reveni dacă nu au treburi urgente în România.
Din rândul celor întorşi, 10-20% ar putea fi purtători ai virusului asimptomatici, a apreciat ministrul.

„În contextul în care suntem în acest moment, să spunem 10-20% din cei care au venit pot fi cei care sunt infectaţi şi care n-au simptome în acest moment. Având în vedere perioada de când au venit, este acea perioadă de 14 zile în care şi-au produs booala. Sunt imuni în acest moment, nu mai transmit, dar au transmis până acum“, a mai spus Tătaru, catalogându-i pe cei care nu respect măsura autoizolării la domiciliu drept persoane care nu-şi respectă imaginea şi propriul corp, dar care ar trebui să-i respecte pe cei dragi.

„Trebuie să ne uităm un pic că sunt nişte oameni care au venit de frică dar bravează, sunt nişte oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea. Dacă nu-şi respectă propria imagine sau propriul corp, măcar să aibă un respect pentru bătrâni, pentru copii şi pentru toţi cei din jurul lor“, a mai spus Tătaru.

Ministrul s-a referit şi la o nouă ordonanţă militară, care se ia în calcul şi care, în funcţie de evoluţia epidemică, ar putea, eventual, impune noi restricţii.

Câţi pacienţi în stare critică pot fi trataţi

România are la acest moment 1.650 paturi de Terapie Intensivă, iar cu numărul de paturi din spitalele judeţene s-ar putea ajunge la 4.000. În acest moment nu toate sunt utilate cu ventilatoare mecanice şi monitoare pentru funcţiile vitale, însă ar urma ca acest lucru să fie rectificat prin achiziţiile aflate în derulare. De asemenea, a mai spus ministrul Sănătăţii, capacitatea de testare la acest moment este de 1.500 – 2.000 teste/zi şi se speră să se ajungă în curând la 2.500. Folosirea testelor rapide nu este, însă, luată în calcul, având în vedere şi experienţa altor state.

„Dacă facem şi testele rapide putem merge până la 4.000, testele rapide nefiind specifice, iar după experienţa, de exemplu, a Italiei, nu mai folosesc teste rapide. Testele rapide îţi arată deja o boală făcută, nişte anticorpi, şi oricum trebuie suplimentat cu un test molecular pentru a vedea dacă nu mai ai replicare virală, chiar dacă au apărut anticorpii“, a mai spus ministrul.

Un singur cadru medical infectat la Gerota este încă în stare critică

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre starea celor două cadre medicale infectate la Gerota, din vina pensionarului MAI care nu a menţionat că a călătorit în străinătate, cadre medicale care sâmbătă-dimineaţă erau internate la ATI, în stare gravă.

„Un singur cadru medical este într-o stare gravă, critică, cu un prognostic rezervat, celălalt cadru medical este într-o stare generală mai bună, conştient, va fi transferat pe secţie“, a spus ministrul, menţionând că pacientul care a infectat zeci de persoane se află la acest moment în stare bună, internat pe secţia Boli Infecţioase.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite