Ministrul Alexandru Rafila, despre reformarea DSP: „Suntem în situaţia să înlocuim un inginer cu un alt inginer“. Ce le rezervă medicilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila FOTO: arhiva
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila FOTO: arhiva

Noul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit într-o emisiune la Digi 24 despre nevoia de reformare a direcţiilor de sănătate publică, dar şi despre implicarea altor structuri profesionale în gestionarea pandemiei de Covid. Cum ar putea creşte numărul de testări.

Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) sunt structurile menţionate constant, de-a lungul pandemiei, ca deficitare la viteza de reacţie în lupta cu noul coronavirus, iar nu de puţine ori depăşite de situaţie. Se întâmplă asta - spun cei din Ministerul Sănătăţii - pentru că au foarte puţin personal specializat (din zona medicală), în schimb aici şi-au găsit refugiu funcţionari publici din alte zone profesionale. 

Deşi aceste DSP-uri trebuie reformate, a acceptat noul ministru al Sănătăţii, procesul va fi de durată.

„Din păcate, în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei din acest moment, acţiunea la nivelul DSP-urilor nu cred că o să fie extrem de spectaculoasă, pentru că sunt nişte structuri care funcţionează, marea lor majoritate, cu personal din zona de funcţionari publici. Mai greu reformabili. Avem o lege, Legea 188 a funcţionarilor publici, care produce anumită rigiditate în politica de resurse umane în instituţiile publice“, a declarat ministrul Alexandru Rafila într-o emisiune în direct la DIGI 24. 

Medicii aleg din ce în ce mai rar să se încadreze în aceste instituţii, iar veniturile salariale sunt un impediment. „Atractivitatea oamenilor specializaţi, a medicilor, să lucreze în direcţiile de sănătate publică este extrem de redusă, şi datorită veniturilor din direcţiile de sănătate publică, comparativ  cu veniturile din orice altă instituţie sanitară. Nu avem, în multe judeţe, specialişti, adică suntem în situaţia să înlocuim un inginer cu un alt inginer în fruntea unei Direcţii de Sănătate Publică, pentru că nu avem niciun medic care doreşte să gestioneze aşa ceva“, a spus Rafila.

Două noi centre regionale în structura INSP

O reformare a sistemului de sănătate publică este prevăzută în programul noului guvern, a spus Rafila, resursa umană din cadrul DSP-urilor urmând să fie conectată la centrele regionale de sănătate publică.

„Singura soluţie, şi este şi în programul de guvernare, şi îmi pare bine că a fost acceptat şi de partenerii din partidul Naţional Liberal, este să facem o reformare a sistemului de sănătate publică pe principii moderne şi care să utilizeze Institutul Naţioal de Sănătate Publică, cu filialele sale, ca şi centre regionale care să facă managementul sănătăţii publice, inclusiv investigaţii şi aşa mai departe... (…) Mai trebuie făcute încă două centre regionale în afară de ce avem. Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara sunt centrele importante, la care putem să adăugăm Constanţa şi Craiova. Sunt foarte dezechilibrate DSP-urile, sunt DSP-uri care au resursă umană, altele care nu au personal, nu au resursă umană calificată“, a mai spus ministrul.

Testări la medicul de familie sau prin reţeaua de asistenţi comunitari

Tocmai având în vedere lipsa de performanţă din DSP-uri, din motive diverse, responsabilitatea realizării anchetelor epidemiologice, de exemplu, ar putea reveni şi altor structuri, din afara DSP, a mai spus ministrul. De asemenea, testarea ar putea fi extinsă prin cooptarea medicilor de familie şi a reţelei de asistenţi comunitari.

„Anchetele epidemiologice nu trebuie să fie chiar înalt specializate. Nu trebuie persoane înalt specializate, dar trebuie să fie suficiente şi să existe o coordonare pentru realizarea acestui lucru, pe de o parte, şi pe de altă parte, dacă reuşim să mobilizăm în sfârşit, printr-o altă abordare, şi prin acordarea întregului respect de care au nevoie, medicii de familie, cred că vom găsi acolo o resursă care să contribuie decisiv la reducerea numărului de cazuri complicate şi reducerea numărului de decese“, a precizat ministrul Sănătăţii.

Creşterea gradului de testare este, a mai spus ministrul, unul dintre principalele obiective, în caz contrar datele şi analizele realizate pe baza lor nefiind relevante. „În ţară sunt vreo 6.000 de asistenţi comunitari şi atunci aceştia ar putea, de exemplu, să meargă şi să preleveze probe pe care să le aducă la cabinetul medicului de familie unde să se poată face testări, sau, dacă acest lucru nu este posibil, să se deplaseze persoane care au minimă simptomatologie la cabinetul medicului de familie. (…) Atâta timp cât testarea este inexistentă două zile pe săptămână (n. red. – activitatea DSP-urilor este mult diminuată în week-end), vă daţi seama că nu poţi să ai o imagine apropiată de adevăr într-un anumit judeţ“, a apreciat ministrul.

Obiectivul de creştere a numărului de teste nu va putea fi, însă, atins dacă populaţia nu va fi convinsă pe de o să ceară testarea şi să recunoască îmbolnăvirea, a mai spus ministrul.

Criterii clare de internare

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit de asemenea, în emisiunea de la DIGI 24, şi despre necesitatea stabilirii unor criterii clare de internare în cazul patologiei COVID.

„Noi n-am reuşit până acum să facem o ierarhizare, să prezentăm criteriile de internare în spital. Lucrul ăsta este serios, există o comisie tehnică, care ar putea să facă acest lucru împreună cu comisia de Boli Infecţioase, pentru că noi putem să asistăm, şi se întâmplă în realitate, la spitale care sunt pline cu pacienţi care au forme uşoare şi atunci când vin pacienţii cu forme complicate nu mai au unde să meargă, sau pacienţi care au nevoie de oxygen. Trebuie să găsim o soluţii. (…) Criteriile să fie clare, să nu mai internăm în spital decât atunci când trebuie şi să dezvoltăm partea ambulatorie a tratamentului şi monitorizării“, a conchis ministrul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ministrul Sănătăţii, despre valul cinci al pandemiei: E posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie

Noua tulpină Omicron stârneşte îngrijorare. Medic: „Cel mai sumbru scenariu îşi va intra în drepturi“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite