VIDEO Ministrul Agriculturii, în pieţele din Slatina, să verifice cum se vând tomatele. Slătinean: „Aţi venit ca pe vremea lu’ Ceauşescu, bă?!“

VIDEO Ministrul Agriculturii, în pieţele din Slatina, să verifice cum se vând tomatele. Slătinean: „Aţi venit ca pe vremea lu’ Ceauşescu, bă?!“

Prezenţa la Slatina a ministrului Agriculturii, programată cu luni bune în urmă pentru a promova programul „Alege oaia“, a început în pieţele agro-alimentare, unde i s-a spus ce vrea să audă, însă unde „curajoşii“ au venit şi cu reproşuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Petre Daea a fost prezent, sâmbătă, 23 iunie 2018, la ora 8,00, în piaţa agro-alimentară Steaua din Slatina, unde consilierii i-au spus că îi va găsi pe tinerii fermieri din Ghimpeţeni care s-au asociat, au format o cooperativă şi vor să-şi vândă produsele şi la piaţă. Piaţa a fost de curând reamenajată şi aici ar trebui să se regăsească numai producătorii, dacă ar fi să luăm de bune spusele anumitor asociaţii profesionale. Stau, în schimb, faţă în faţă, producătorii şi comercianţii, într-un război surd pentru şi aşa puţinii cumpărători care trec prin zonă. „Ce-am păţit ieri, nu vă mai spun, că ieri a fost prima zi! Că să ne dea afară, că ce căutăm noi aici, au scăzut şi preţurile aceşti comercianţi, tot să nu facem treabă“, a explicat, cu doar câteva minute înainte de sosirea ministrului, un fermier din Ghimpeţeni, care se laudă cu marfă bună, „nu roşiile alea de la Izbiceni, de şi-au bătut joc de ele şi lumea nu ştie ce cumpără“.

Ministrul a început în viteză turul,  a dat mâna cu mai toată lumea, a cumpărat roşii, pe care le-a plasat rapid unui tinerel din staff, şi s-a pus pe declaraţii. A vorbit despre succesul programului Tomata 2018, despre faptul că în Olt, unde sunt cei mai mulţi legumicultori înscrişi, primii aproape 1.500 şi-au luat banii, că nu e adevărat că s-a produs mult şi se aruncă, iar dovadă stau documentele de vânzare a minimum 2 tone tomate/beneficiar, dar şi că ministerul va continua să-i sprijine pe fermieri etc. etc..
Cum nici dimensiunea pieţei nu e foarte mare, şi nici afluenţă de clienţi nu era, vizita s-a mutat în cea mai mare piaţă din oraş, Piaţa Zahana, aproape un loc de întâlnire al slătinenilor, în dimineţile din week-end.

„Ăsta de ce e producător, că şi-a pus acu’ şorţul roşu?! Ne mai cunoaştem şi noi între noi...!“

În Zahana, vizita ministrului Petre Daea chiar a produs rumoare. „Cine e, mă, de e atâta lume după el, atâtea lămpi şi camere?“, s-au interesat curioşii. „E Daea, a venit să-i promoveze pe-ăştia de-şi zic producători. Ăsta de ce e producător, că şi-a pus acu’ şorţu’ roşu?! Ne mai cunoaştem şi noi între noi, ce naiba!“, au început să comenteze comercianţii, aflaţi la o aruncătură de băţ de sectorul destinat producătorilor. „Avem aceeaşi marfă, şi noi tot de la producători cumpărăm, nici ei nu sunt toţi producători. Ce e bine, la programu’ ăsta, e că nu mai luăm acum roşiile din Turcia, sunt de le-aruncă săracii oameni, păcat de atâta muncă!“, au explicat comercianţii, în timp ce producătorii pentru care s-a pus în mişcare atâta lume (ministrul a venit însoţit de consilieri, de şefi de agenţii naţionale, de directori ai instituţiilor din judeţ, la vizita din piaţă participând şi deputatul Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură).

De comentat au comentat, însă, şi cumpărătorii, la fel de surprinşi de alaiul mare. „Aţi venit ca pe vremea lu’ Ceauşescu, bă? Să veniţi, dom’ ministru, şi aici, mai în fund, să vedeţi cum e peste tot, ce, v-au dus unde e marfa aranjată de vizită?“, s-a auzit o voce din mulţime. „Să vină, să vină, că le zicem noi de toate, pentru tot ce fac!“, a comentat altcineva. „Păi, el le face? Că el e singurul care mai face câte ceva!“, a continuat conversaţia. „Nu lui, da’ p-ăia care sunt cu el îi mai prindem altădată să le spunem? Ce, ei vin pe-aici să vadă ce este dacă nu e cu lume multă şi cu televiziuni, să ne lăudăm?“, tot nu s-a sfârşit dialogul.
După aproape o oră ministrul tot nu terminase de făcut poze, strâns mâini şi ascultat, în grabă mare, păsurile celor din piaţă.

 

 

La ora 10,00 a început întâlnirea, în centrul oraşului, teoretic cu ciobanii. Baie de mulţime au venit să facă, de data asta, mai toţi parlamentarii Oltului, în frunte cu vicepremierul Paul Stăpnescu, pe care, însă, l-a luat la rost chiar la intrare un cetăţean venit de curând de la muncă din Belgia, reproşându-i că mai-marii PSD mai au curajul să vină în mijlocul oamenilor după ce au făcut scut în jurul lui Liviu Dragnea.

 

„Auzi, o doamnă zisă că miroase când treci! Da’ să-i râneşti, cocoană, cum o fi?“

Un grup de oieri care avea o problemă de rezolvat şi ar fi vrut să ajungă la ministru, a aşteptat zeci de minute ca Petre Daea să facă turul târgului amenajat cu ocazia caravanei „Alege oaia“ şi alte zeci de minute ca acelaşi ministru să încheie declaraţiile acordate jurnaliştilor. Când în sfârşit s-a ivit ocazia, au rămas atât de puţini că şi-au pierdut curajul.

 „Acu’ am rămas singur, ce să-i mai spun! Aveam şi noi o problemă cu nişte berbecuţi, cu rase, cu de-astea, că nu mai ştim de care să luăm şi ce să facem ca să putem să luăm subvenţia“, a rezumat unul dintre ciobani, în timp ce un altul l-a completat: „Şi cu lâna, că  ei zic că avem unde s-o ducem, da’ de unde, că n-avem, ne-o ia cu 50 de bani kilu’, nici tunsu’ nu-l plăteşti. Nici carnea, că n-avem magazine,  nici nimic, poveşti!“, au rămas cu ochii în soare, la propriu, oierii.

Altfel, cei câţiva producători veniţi din Olt şi din judeţele învecinate, unii cu brânză, caş şi ce mai reuşesc să producă, speră ca în cele două zile măcar ceva vânzare să facă. Unii dintre ei şi-au adus şi oile, cele mai frumoase din stână, în ţarcurile amenajate pe rondurile de pe Esplanadă. „Auzi, o doamnă zisă că miroase când treci. Da’ să-i râneşti, cocoană, cum o fi? Că brânza-ţi place, şi ţi se pare scumpă!“, a comentat un alt cioban.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările