Minerii de la CE Oltenia au trecut prin Slatina, în drum spre Capitală. Lider: „Dacă ne dorim să devenim doar piaţă de desfacere, atunci să nu reacţionăm!“

Minerii de la CE Oltenia au trecut prin Slatina, în drum spre Capitală. Lider: „Dacă ne dorim să devenim doar piaţă de desfacere, atunci să nu reacţionăm!“

Protestatarii au primit întăriri în Slatina, sindicalişti de la ALRO alăturându-li-se FOTO Adevărul

Cei aproximativ 65 de sindicalişti care au plecat luni din Târgu-Jiu cu destinaţia Bucureşti, într-un „Marş al disperării“, au trecut joi prin Slatina, unde li s-au alăturat şase sindicalişti de la societatea ALRO. Vor înnopta în Olt, iar vineri vor porni spre Piteşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Minerii şi energeticienii din Târgu-Jiu, care vor să atragă atenţia guvernanţilor că independenţa energetică a României este în pericol, au pornit în „Marşul disperării“ luni dimineaţă, ajungând în Olt miercuri-seara şi campând în zona Pădurea Sarului. Cei mai mulţi şi-au petrecut noaptea în maşini şi corturi, însă sindicaliştii au închiriat şi câteva camere la o pensiune din zonă. „Am apelat la această soluţie pentru că aveam şi noi nevoie de duş, vă daţi seama, după atâtea ore de mers... Eu sper că vom termina acest marş cel puţin tot atâţia câţi l-am început, pentru că în locul colegilor care n-au mai putut continua au venit alţii“, a declarat liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Energie, Dumitru Pârvulescu.

În Slatina, protestatarii au ajuns joi dimineaţă, înainte de ora 9,00, urmând ruta Primărie - Judecătorie - Spital - zona Crişan - platforma industrială.

Doi sindicalişti, trataţi la Spitalul Orăşenesc Balş

Drumul n-a fost tocmai lipsit de obstacole, kilometrii parcurşi zilnic afectându-i serios pe unii dintre sindicalişti. Deşi sunt pregătiţi să-şi acorde unii altora primul ajutor în caz de urgenţă, a fost nevoie şi de intervenţii de specialitate, picioarele fiindu-le afectate în special. „Cel mai recent au avut nevoie de îngrijiri doi colegi, care au fost trataţi la spitalul din Balş. Cum sunt nevoiţi, însă, anumiţi colegi să renunţe, cum vin alţii şi-i înlocuiesc. Acum e mai bine, am învăţat cum să călcăm pe bătături!

În rest, n-am avut probleme, totul a fost aşa cum plănuiam. Efectul s-a văzut încă din prima zi. Degeaba am protestat noi în număr foarte mare acolo, local, nu ne-am făcut auziţi. Aşa, mediatizarea se face direct, au trecut sute, mii de oameni pe lângă noi, în maşini, pe jos, ne-au încurajat, s-a postat pe Facebook. Lumea trebuie să vadă, trebuie să ştie ce se doreşte, trebuie să avem atitudine civică. Ce s-a întâmplat în România este şi efectul dispariţiei societăţii civile. Dacă ne dorim să devenim doar piaţă de desfacere, aşa cum se intenţionează, atunci să nu reacţionăm! Se va întâmpla aşa cum s-a întâmplat şi în alte sectoare. Ni se vând din afară produse la preţ de dumping, producătorii noştri intră în faliment, după care se revine la preţul real. E foarte rău că nimeni nu mai are nicio reacţie, iar guvernanţii fac ce vor!“, a mai spus Pârvulescu.

Protestatarii porniţi în marş spre Capitală, cărora li s-au alăturat şi cinci salariaţi ai societăţii ALRO Slatina, care vor face deplasarea până la Bucureşti,  speră să ajungă la destinaţie sâmbătă. Cei angajaţi în acest demers sunt salariaţi aflaţi în concediu sau în şomaj tehnic. Ei cer salvarea Complexului Energetic Oltenia, a sectorului energetic aflat în pericol.

„Toate ţările dezvoltate investesc în conservarea sistemului. Noi nu ne dăm seama ce înseamnă dispariţia. În ianuarie noi am asigurat 40% din energia necesară. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu existam? Poate că nu ne mai dorim independenţa energetică!“, a mai spus Pârvulescu.
Sindicaliştii vor înnopta tot în judeţul Olt, urmând ca vineri să pornească spre Piteşti.  


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările