Minel Prina, edilul condamnat şi suspendat al Slatinei, „sejur” prelungit forţat la domiciliu

Minel
Prina, edilul condamnat şi suspendat al Slatinei, „sejur” prelungit forţat la
domiciliu

Minel Prina  (FOTO: Mugurel Manea)

Coşmarul lui Minel Prina, edilul ales al Slatinei, în prezent suspendat deoarece se află în arest la domiciliu la ordinul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pare abia la început. Procurorii instituţiei menţionate au decis, marţi – 7 aprilie, prelungirea arestării preventive la domiciliu în dosarul de mega-corupţie, unde este cercetat de DNA alături de predecesorul său, Darius Vâlcov, pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una caldă, alta rece. Minel Prina rămâne "pedepsit" în propria casă după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi seară, să accepte solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o perioadă de încă 30 de zile începând cu data de 14 aprilie şi până la 13 mai a.c. Tot marţi seară, ÎCCJ a decis să respingă cererea lui Darius Vâlcov de a fi cercetat în bstare de arest la domiciliu după ce acesta a fost plasat după gratii de joi - 2 aprilie.

”...Apreciem că, în raport cu natura infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului PRINA MINEL-FLORIN şi modul de operare utilizat de către acesta (...) este necesară prelungirea duratei măsurii arestului la domiciliu a inculpatului PRINA MINEL FLORIN pe o durată de 30 de zile, începând cu  data de 14.04.2015 până la data de 13.05.2015 , având în vedere necesitatea măsurii şi menţinerea temeiurilor care au determinat luarea măsurii. Necesitatea măsurii este determinată de numeroasele acte de urmărire penală ce se impun a fi efectuate în continuare în cauză, respectiv audieri de martori, confruntări, efectuarea unei constatări economico-contabilă, expertiză de evaluare a operelor de artă şi de stabilire a autenticităţii acestora care au fost ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare, identificarea unor bunuri aparţinând inculpaţilor în vederea luării măsurilor asiguratorii pentru confiscarea acestora.

În referire la menţinerea temeiurilor care au determinat luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul PRINA MINEL-FLORIN, apreciem că acestea subzistă în continuare şi rezidă din faptul că în cauză este îndeplinită condiţia privind existenţa probelor din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, în forma de participaţie a  complicităţii, aspect confirmat şi de declaraţia inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN care a relatat despre implicarea inculpatului PRINA MINEL FLORIN în activitatea infracţională şi despre sprijinul acordat de acesta prin primirea efectivă a sumelor de bani de la denunţătorul THEODOR BERNA şi direcţionarea acestora în investiţii efectuate la Hotelul City din municipiul Slatina, judeţul Olt.

De asemenea, reţinem că inculpatul este cercetat pentru o infracţiune de corupţie, că gravitatea faptei, modul şi circumstanţele comiterii acesteia, a antecedentelor penale ale inculpatului, a anturajului acestuia, elemente faţă de care apreciem că prelungirea măsurii arestului la domiciliu este necesară, aceasta şi în contextul în care inculpatul PRINA MINEL FLORIN nu a recunoscut faptele pentru care este cercetat  raportat la atitudinea inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN şi a inculpatului ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, care fie au recunoscut faptele reţinute în sarcina lor, fie le-au autodenunţat, acordând organelor de urmărire penală un sprijin efectiv în investigaţiile desfăşurate. Faţă de aceste considerente, apreciem că prelungirea măsurii arestului la domiciliu  faţă de PRINA MINEL FLORIN pentru o durată de încă 30 de zile este justificată şi necesară asigurării bunei desfăşurări a procesului-penal, este aptă să asigure prezervarea ordinii publice, fiind proporţională cu gravitatea faptei reţinute în sarcina sa şi necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal conform art. 202 alin. 1 şi 3 C.pr.pen.”, se arată în rerefatul DNA.

Şoferul lui Vâlcov, eliberat din arest pentru “colaborare”

În vreme ce fostul edil al Slatinei rămâne “în stand-by”, el fiind deja condamnat tot pentru fapte de corupţie în decembrie 2012 la patru ani închisoare cu suspendare, alta este situaţia lui Lucian Şuşală, fostul şofer al lui Darius Vâlcov când acesta a condus Primăria Slatina între 2004-2012. Astfel, procurorii auz decis pentru acesta înlocuirea măsurii arestării preventive, cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 14 aprilie şi până la data de 13 mai. Şi el este cercetat alături de Vâlcov, fostul său şef politic şi administrativ (membru PD/PDL alături de Darius Vâlcov cât acesta a condus organizaţia judeţeană a partidului portocaliu până în martie 2012, n.r.), în acelaşi dosar ca şi Prina. Şuşală, răsplătit de către Vâlcov pentru serviciile sale “constante” cu funcţia de director la firma locală SC Imobiliare Consloc SRL Slatina aflată în subordinea municipalităţii, este acuzat de DNA de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Şuşală mai este acuzat că ar fi distrus mai multe documente considerate probe esenţiale de către procurori în ancheta declanşată anul trecut şi în care a fost reţinut fostul său şef ajuns ulterior ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, ce îndeplinea calitatea de primar în Slatina la data când se presupune că ar fi comis faptele de care este suspectat.

Cei doi colaboratori ai lui Vâlcov, Minel Prina şi Lucian Şuşală, sunt acuzaţi de procurorii DNA de săvârşirea următoarelor infracţiuni:  fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. În aceeaşi cauză sunt implicate şi alte două persoane, cercetate deocamdată în stare de libertate: Bogdan Petrică Timofte şi Cristian Constantin Tomescu, patronul firmei Cafmin SRL Slatina. Faţă de ultimii doi, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile. Ei sunt acuzaţi de aceleaşi infracţiuni ca cele menţionate mai sus.

Care sunt acuzaţiile

În referatul procurorilor DNA din acest dosar se arată că Vâlcov ar fi încercat să stopeze anchetele financiare ale DNA la firmele suspectate de implicare în dosar prin intervenţii la Direcţia Antifraudă. Conform unui comunicat de presă al DNA, în ordonanţele întocmite de procurori se arată următoarele:

“În cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt>, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltul a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt>. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava>, <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina> şi <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt>. Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt>, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov Bogdan Darius. În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”, se arată în comunicatul DNA.

Reamintim că Prina, edilul ales al municipiului Slatina după retragerea lui Vâlcov, a fost suspendat din funcţie de Prefectura Olt în mod oficial începând de marţi – 31 martie. Deocamdată nu este vorba despre o suspendare definitivă, ci una “temporară”, aceasta fiind menţinută până la încetarea măsurii arestării la domiciliu sau intervenirea unei alte situaţii, caz în care se va dispune o nouă măsură legală de către reărezentanţii Prefecturii Olt.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Edilul Slatinei, Minel Prina, suspendat pe perioada arestării la domiciliu

Primarul Slatinei, Minel Prina, reţinut de procurorii DNA 

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările