Micul Grigorescu, puştiul pictor care s-a dezlănţuit în pandemie. „Nicolas m-a rugat să-i fac canal de YouTube“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micul Nicolas Grigorescu Foto A.M.
Micul Nicolas Grigorescu Foto A.M.

Nicolas Grigorescu nu a împlinit încă zece ani, însă mânuieşte pensulele ca un pictor mare. Şi nu doar numele aminteşte de celebrul artist, ci şi predilecţia puştiului pentru peisaje.

Nicolas Grigorescu, elev în clasa a III-a la o şcoală din Slatina, şi-a uimit colegii, învăţătoarea şi profesorul de pictură cu tablourile realizate în ultimele luni. 

A început să deseneze şi să picteze încă din vacanţa de vară din 2019. La început, timid – mici schiţe şi tablouri stângace –, însă în perioada carantinei ceva s-a schimbat. 

Nicolas s-a dezlănţuit în faţa şevaletului şi a scos la iveală un talent artistic care i-a surprins chiar şi pe părinţii lui.

Picturi uimitoare şi mici răutăţi

„Pe lângă lecţiile online, învăţătoarea i-a încurajat să prezinte ce altceva mai fac ei în perioada de izolare – origami, desene, fiecare ce a încercat să facă. Nicolas a pus pe grup poze cu desenele lui, însă colegii i-au spus că minte şi că nu el le face. A fost foarte afectat. M-a rugat să-i fac un canal de YouTube şi să-l înregistrez în timp ce lucrează, să le poată demonstra colegilor că se înşală“, a dezvăluit tatăl copilului, Cristian Grigorescu.

Sursa arhiva personală

Imagine indisponibilă

Micile răutăţi ale colegilor l-au ambiţionat pe puştiul de nici 10 ani, iar acum îşi dedică mai mult timp pasiunii sale şi ţinteşte mereu spre perfecţiune. După ce întregul proces de creaţie este surprins de tatăl său, urmează montajul video. Şi pentru că trăim vremuri în care oamenii îşi pierd uşor răbdarea, filmuleţele micului Grigorescu nu au mai mult de câteva minute, însă în realitate realizarea unui tablou poate dura ore întregi.

„NU-L FORŢĂM, DESENEAZĂ CÂND VREA EL“

O explicaţie a atracţiei lui Nicolas pentru pictură există totuşi. „Soţia mai desenează, portrete însă. Nicolas preferă peisajele. Ne-am dat seama că are potenţial vara trecută, când a început să deseneze peisaje“, povesteşte tatăl.

Sursa arhiva personală

micul grigorescu slatina

La începutul anului şcolar, părinţii s-au interesat ce oportunităţi de a-i cultiva talentul există şi au hotărât să-l înscrie la clasa de pictură a profesorului Gelu Diaconu, din cadrul Şcolii Populare de Artă din Slatina. A urmat cursurile câteva luni, până când a venit pandemia. Părinţii se aşteptau ca pornirea de a picta să se domolească odată ce nu mai avea teme impuse, însă s-a întâmplat exact contrariul – a lucrat mai mult şi mai pasional.

Sursa arhiva personală

micul grigorescu slatina

„Nu-l forţăm, pictează când vrea el. În medie, facem cam o înregistrare pe săptămână. Depinde de cât efort este dispus să depună, pentru că, în funcţie de tema aleasă, realizarea unui tablou poate dura foarte mult. Îl lăsăm să facă lucrurile în ritmul lui. Când simte că vrea să picteze în faţa camerei vine şi-mi spune“, explică tatăl lui Nicolas.

Mama este responsabilă ca paleta de culori să fie mereu completă, iar micului pictor să nu-i lipsească nimic. Nu este o pasiune tocmai ieftină, însă Nicolas Grigorescu a reuşit deja să vândă două
tablouri.

„Tărâmul viselor“, imaginat de micul pictor 

Primele picturi făcute în faţa camerei au fost apreciate, fără îndoială, însă „Tărâmul viselor“ a fost cel care a scos la iveală un talent care a depăşit graniţa încercărilor. O recunoaşte şi profesorul lui de pictură, Gelu Diaconu. „Nu are un pic de talent, are destul.

Un rol important îl are însă şi munca, sper să înţeleagă acest lucru. Este un copil care reuşea să facă două teme într-o oră, iar când termina de lucrat, mai cerea. Într-adevăr, tabloul pe care l-a intitulat «Tărâmul viselor» e altceva. Are şi o imaginaţie bogată. Şi pe mine m-a lăsat un pic perplex. Vom vedea ce va spune viitorul. Acum, stând acasă, a avut mai mult timp să cerceteze, să exploreze. Se vede un pic şi altă influenţă – sunt generaţii care caută mult pe internet. Probabil a mai studiat şi alte formule de lucru. Va fi nevoie de multă muncă pentru a şlefui acest talent, sper să conştientizeze.“

Tărâmul viselor, imaginat de micul pictor Sursa arhiva personală

micul grigorescu slatina

Tot profesorul Diaconu i-a vorbit şi despre fondatorul picturii moderne din România: „Trebuie să fie cumva predestinat numele ăsta, i-am spus, i-am povestit despre Nicolae Grigorescu, despre cum şi el lucra foarte mult, copil fiind“. 

Deşi evoluţia depinde foarte mult de munca depusă, părinţii se gândesc şi la metode prin care să-l promoveze, fiind convinşi că aprecierea publicului l-ar încuraja să continue. De asemenea, au în plan ca pe viitor, dacă Nicolas va continua să-şi pună talentul pe pânză, să organizeze chiar şi o expoziţie. E genul de eveniment de care, spune tatăl, cei mici, indiferent de domeniul de interes, au nevoie, pentru a simţi aprecierea oamenilor din jur.

În expediţie prin lumea artistică


Recent, Nicolas Grigorescu a descoperit şi mirajul muzicii mixate şi nu a stat prea mult pe gânduri înainte de a face o încercare. În plus, copilul are şi un timbru vocal deosebit, iar atracţia faţă de muzică nu este una nouă. A urmat, pentru scurt timp, şi cursuri de canto la Palatul Copiilor din Slatina şi este hotărât să le reia odată ce situaţia o va permite. Un alt mare vis al puştiului este să înveţe să cânte la saxofon.

Sursa arhiva personală

Imagine indisponibilă

Deşi preferă să-şi dedice majoritatea timpului îndeletnicirilor artistice, Nicolas Grigorescu nu neglijează şcoala şi are note bune la toate materiile. „Citeşte mult, dar nu pot spune că este neapărat o pasiune, citeşte şi pentru că insistăm noi foarte tare. Este copil, până la urmă, e normal să copilărească. Ar vrea şi timp pe telefon, ca toţi copiii de vârsta lui, iar noi încercăm să echilibrăm lucrurile“, mai spune Cristian Grigorescu.

Vă recomandăm şi: 

Pictoriţa specializată pe conceperea de hărţi digitale, care a lucrat la un sistem de navigaţie pentru Toyota

FOTO Maeştrii îngheţatei artizanale. Cine sunt gelatierii care meşteresc preparatul ce ne răcoreşte simţurile

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite