Metode simple de întărire a organismului în apropierea iernii. „Vitaminoterapia durează trei luni pentru a avea efect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ideal este să ne luăm vitaminele şi mineralele necesare din fructe şi legume, recomandă medicii FOTO: arhiva Adevărul
Ideal este să ne luăm vitaminele şi mineralele necesare din fructe şi legume, recomandă medicii FOTO: arhiva Adevărul

Răcirea vremii a adus deja virozele, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit având nevoie, cel mai probabil, de tratamente adjuvante, prescrise de medic.

Zilele însorite sunt din ce în ce mai puţine, de multe ori ajungând să dăm vina pe acest aspect pentru momentele de oboseală şi slăbiciune pe care le resimţim.

Medicii atrag, în schimb, atenţia că poate fi vorba de mai mult, că se poate să fi intervenit carenţa de vitamine şi minerale, caz în care se impune vitaminoterapia. Pentru a face faţă cu bine „duşmanilor“ din sezonul rece, o vizită la medicul de familie, care să ne prescrie un set de analize, este cel mai bun sfat.

„Întâlnim foarte des, în special la personele care nu mănâncă sănătos, lipsă de vitamina A, vitamina E, fier, care se pun în evidenţă prin analize de laborator, însă există şi semne“, ne spune medicul de familie Luminiţa Ilie. Astfel, paloarea feţei, cearcănele, senzaţia de oboseală, transpiraţia mâinilor etc. sunt semne că lucrurile nu sunt tocmai în ordine şi că trebuie intervenit. O hemoleucogramă completă şi analizele biochimice vor oglindi eventualele probleme şi se pot recomanda tratamente adjuvante.

„Cel mai bine ar fi să ne luăm vitaminele necesare din alimentaţie, să mâncăm, şi noi, adulţii, dar mai ales să le furnizăm copiilor, fructe şi legume. Dacă se întâmplă să mâncăm nesănătos, trebuie intervenit cu tratamente adjuvante. E foarte important de ştiut, spre exemplu, că vitaminoterapia durează trei luni pentru a avea efect, nu ne oprim după prima lună şi aşteptăm rezultatele“ , a mai precizat medicul.

Imunostimulatoarele pot fi de asemenea de mare folos, însă pentru indicarea produsului şi schema de tratament trebuie să ne adresăm medicului. Tocmai pentru că soarele nu mai este la fel de generos, am putea avea nevoie şi de suplimente de vitamina D şi vitamina C. „Eu recomand, în intervalul septembrie – noiembrie, o cură de vitamina C“, a mai spus medicul Luminiţa Ilie.

La fel de importantă, şi pentru copii, şi pentru adulţi, este mişcarea pentru a avea un organism sănătos, ne mai sfătuieşte medicul de familie. Nu doar că n-ar trebui să îi scutim pe cei mici de la ora de sport, dar ar fi de folos să-i stimulăm să desfăşoare activităţi cât mai des în aer liber, indiferent că înseamnă plimbări pe jos în ritm alert, plimbări cu bicicleta etc. „Mişcarea ne ajută pentru un start bun în fiecare zi. Veţi observa că dacă vă treziţi copilul dimineaţa şi-l stimulaţi să ajungă cu paşi repezi sau chiar alergând la baie, deşi este vorba de o distanţă mică, se va înviora. Momentele în care ne trezim greu, de-abia ne ridicăm din pat, ne urmăresc de-a lungul zilei“, mai spune medicul.

CITIŢI ŞI: Ce analize ar trebui să facem anual pentru a fi siguri că suntem bine. Testul care semnalează cancerul de colon

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite