Medici despre vaccinarea anti-COVID a copiilor între cinci şi 12 ani. „Nu circulă numai Omicron“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De miercuri, 26 ianuarie 2022, pot fi vaccinaţi împotriva SARS-CoV-2 şi copii cu vârste între 5 şi 11 ani FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
De miercuri, 26 ianuarie 2022, pot fi vaccinaţi împotriva SARS-CoV-2 şi copii cu vârste între 5 şi 11 ani FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor cu vârste între cinci şi 12 ani este disponibilă de miercuri, 26 ianuarie 2022, în sute de centre din ţară. Mulţi părinţi sunt însă în continuare reticenţi, deşi rata infectărilor în rândul copiilor a crescut îngrijorător în acest val 5 al pandemiei.

Argumentul principal al acestora este că „oricum nu te protejează de Omicron, iar copiii fac forme uşoare“. Medicii pediatri, în schimb, atrag atenţia că înainte de Omicron au fost şi alte variante, unele încă în circulaţie, iar pe de altă parte nimeni nu garantează că traversăm în prezent ultimul val.

„Nu ştiu dacă nu rămân cu sechele după boală“

„Le-am recomandat părinţilor să-i programeze şi să le facă vaccinul. Copiii sunt principalii transmiţători, se îmbolnăvesc foarte repede, pericolul mare este să facă forme grave mai ales la copilaşii mai mici de şapte ani. Nu ştiu dacă toţi copiii vor face absolut numai forme uşoare şi nu ştiu dacă nu rămân cu sechele după boală, cu complicaţii cum ar fi afectări cardiace, afectare pancreatică, tulburări psihice“, spune medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu.

Teama de ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul contractării virusului SARS-CoV-2, alimentată de volumul mare de informaţii venite pe toate canalele, îi afectează pe copii mai mult decât ne-am putea închipui. „Am avut copii care în momentul în care au aflat că au COVID au făcut o depresie teribilă. Pentru că se sperie, copilul nu realizează, şi auzind de atâtea ori că COVID-ul poate să ducă la deces... “, a completat medicul.

Pe de altă parte, faptul că în acest val pandemic, în care varianta Omicron a devenit dominantă, virusul pare să nu mai ţină cont de status-ul vaccinal nu constituie, în niciun caz, un argument împotriva vaccinării.


„Problema este alta, anume că nu circulă doar OMICRON şi la un moment dat probabil vom avea o tulpină sensibilă la acel vaccin. Iar dacă nu vaccinăm vom fi susceptibili la a face boala. (...) Nu putem şti ce se întâmplă, care este riscul pe termen lung pe care această boală îl poate aduce“, a spus şi medicul de familie pediatru Dorian Costescu.

22 programări în platformă, în judeţul Olt

În judeţul Olt, părinţii care doresc vaccinarea copiilor lor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani au la dispoziţie cinci centre de vaccinare, la Slatina, Caracal, Corabia, Balş, Drăgăneşti şi Scorniceşti. Pentru vaccinare există fie varianta programării în platformă, fie prezentarea în oricare din centrele menţionate. Conform datelor transmise de către DSP Olt, în dimineaţa primei zile de vaccinare erau programaţi în platformă, pentru judeţul Olt, 22 copii din segmentul de vârstă 5 - 11 ani. 

„Vaccinarea copiilor împotriva infecţiei SARS- CoV 2 se realizează numai cu produsul biologic Pfizer BionTech, cu acordarea consimţământului  informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor. Schema de vaccinare a copiilor cuprinde două doze administrate intramuscular la un interval de 21 de zile“, au transmis reprezentanţii DSP Olt.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Zi liberă pentru însoţirea copilului la vaccinare. Cum pot beneficia părinţii de acest drept

Un bebeluş de 3 luni a murit de COVID-19, la Botoşani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite