Balamucul cu COVID. Mărturii terifiante din focarul de SARS-COV-2 din satul Greci. „Vom avea cel puţin cinci-şase morţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sat întreg a intrat în carantină în judeţul Olt, însă focarul care a dus la măsura extremă este de fapt în spitalul din localitate. „E jale, în două săptămâni o să numărăm morţii“, spune o persoană care trăieşte acolo un adevărat calvar.

Zeci de pacienţi şi personal medical de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu, din judeţul Olt, sunt confirmaţi cu SARS-CoV-2, iar numărul acestora creşte în fiecare zi, luni, 10 august, cifra oficială transmisă de DSP Olt fiind 45. 

Acolo, cu o săptămână în urmă, DSP Olt a impus carantina, 30 de persoane, angajaţi ai spitalului, fiind carantinate alături de pacienţi, pentru 7 zile. Tot în acele zile li s-au recoltat şi probe pentru SARS-CoV-2, însă unii nici până astăzi nu au aflat rezultatul. În schimb, având în vedere cele întâmplate de atunci, se aşteaptă ca în curând să fie testaţi pozitiv chiar şi cei care iniţial au avut teste negative. 

Pentru că numărul pacienţilor infectaţi a fost mare încă de la primul set de teste, s-a luat decizia ca aceştia să fie trataţi în unitate, iar evaluarea iniţială şi investigaţiile radiologice să fie efectuate de către personal de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, urmând ca pacienţii care nu pot fi trataţi de COVID19 la Schitu să fie transferaţi.

Informaţiile oficiale despre ce se întâmplă în spital se obţin greu, şefii diverselor instituţii nu răspund la telefon, doar comunică telegrafic, atunci când o fac. Din interiorul spitalului se ridică, în schimb, voci ale angajaţilor nemulţumiţi de ce se întâmplă şi care descriu unitatea sanitară drept „lagăr de exterminare“.

„Până zilele trecute, asistenţii primeau o mască la trei zile“

„Vom avea cel puţin 5-6 morţi. Problema e că n-avem trasee, în continuare, n-avem absolut nimic. (...) Avem angajaţi care se îmbolnăvesc în fiecare zi. Azi (luni, 10 august - n.r.) aveam asistent nou, care plângea de gât şi de răguşeală, pentru că parodia este că dorm unii cu alţii, folosesc aceeaşi baie, comună, intră pe acelaşi culoar, e zob ce e la noi“, spune o persoană angajată a spitalului, dezvăluind şi un alt fapt grav: „Azi am avut trei internări, iar spitalul se află în carantină de o săptămână“.

Nu ar exista, în tot spitalul, nicio zonă sigură, deşi activitatea este organizată pavilionar, în şase clădiri. „Fumează unul de la altul, acolo unde i-am izolat, dacă putem să spunem aşa, că i-am izolat.  Asistenţii şi infirmierii care intră, intră şi se schimbă  în zona roşie, pentru că nu avem altă zonă. Intră în zona respectivă, unde se plimbă bolnavii cu COVID, şi acolo-şi iau echipamentul. Puţinul echipament care-l avem, că până zilele trecute asistenţii primeau o mască la 3 zile“.

Cea mai mare problemă pare să fie aceea că astăzi, marţi, 11 august 2020, cei 30 de angajaţi carantinaţi alături de bolnavi ar urma să plece acasă, pentru că nu pot rezista mai mult de 7 zile alături de pacienţii cronici 24 ore din 24.

„Sunt foarte mulţi din satul Greci, foarte mulţi.  Suntem în carantină, dar nu suntem în carantină. Intră medicii, intră o grămadă. Intră Administrativul...“, mai spune persoana angajată a spitalului Schitu, vorbind despre faptul că sistemului de carantinare i s-au supus doar asistenţii, infirmierii şi personalul suport, 30 de persoane, nu şi medicii unităţii sau personalul TESA, care fac în continuare naveta zilnic.

În tot acest tablou, pacienţii cu boli psihice, dar infectaţi şi cu SARS-CoV-2, sunt trataţi de personalul Spitalului de Psihiatrie şi văzuţi la câteva zile de un medic infecţionist, cazurile care se complică doar ajungând la spital.

„Îi tratăm cum ne pricem noi, cum se pricep asistenţii să le spună la medici că sunt simptomele, pentru că medicii nu intră acolo, intră asistenţii şi cu infirmierii, atât.  A venit un infecţionist, un stagiar, care în momentul când a văzut ce e acolo s-a luat cu mâinile de cap şi a zis – domnule, nu puteţi să-i trataţi în halul ăsta! Nu aveţi culoare delimitate, nu aveţi absolut nimic! -  Erau foarte mulţi grav. Sunt cel puţin 25 de paturi cu COVID în momentul ăsta, şi se îmbolnăvesc încă. Astăzi au băgat cinci inşi noi pe antibiotic, care avuseseră teste negative în prima fază“, a mai spus sursa care a dorit să nu i se dezvăluie identitatea.

„Singura soluţie la ora actuală va fi conducere militară, care să ne facă circuitele şi să dea un imbold, altfel n-am cum să spun, medicilor de-a intra pe saloane, că nu... Ce e la noi, e trai pe vătrai, ai noştri s-au învăţat cu câte 200 şi ceva de milioane pe lună şi pur şi simplu seara nu poţi să deranjezi medicul, trebuie să-l laşi să doarmă liniştit. Aşa se fac gărzile la noi, e 20 de milioane o gardă“, mai spune sursa.

„Oamenii sunt revoltaţi“

Astăzi personalul ar trebui să facă schimbul de tură, iar cei 30 angajaţi care au fost carantinaţi în unitate alături de pacienţi să poată merge acasă, însă în izolare. 

„Oamenii sunt revoltaţi, absolut toţi, cei obligaţi să facă treaba infecţioniştilor, asistenţii, infirmierii. Stau 6 ore în acele combinezoane, dar avem o costumaţie de toată jena, nişte halate de unică folosinţă teribil de subţiri, au luat nişte combinezoane proaste. Ieşi, te dezbraci în zona roşie, că n-ai altă posibilitate, laşi combinezonul acolo şi intră următorul. Nu avem absolut nicio zonă sigură, ca să nu mai vorbim că se plimbă prin curte şi-i bagă şi-i scoate în pavilionul ăla în funcţie de cum au febră. Dacă face stare febrilă acum, îl ia şi-l  bagă în pavilionul de COVID, dacă în 6 ore îi trece febra, îl scoate de acolo.

Problema e că vom avea din ce în ce mai mulţi asistenţi şi infirmieri pozitivi, că dorm împreună, opt inşi în cameră. Clădirea avea, practic, trei părţi, se puteau face intrări separate, dar doamna Marcu (directorul medical - n.r.) a zis că o parte e a dânsei şi să nu se intre pe acolo şi i-au băgat la grămadă, asistenţii de la secţia I cu asistenţii de la secţia a II-a. Iniţial am avut la o singură secţie focarul, numai la secţia a II-a, dar punându-i să stea la grămadă, cei infectaţi şi cei neinfectaţi... E şi vina DSP-ului. Avem teste care nu sunt venite de o săptămână. Sunt câteva teste nevenite, plus că n-au testat tot, nici până la ora actuală. Testările ăstea trebuia să le faci într-o zi, nu într-o săptămână“, a mai spus angajatul spitalului.

„Ce fac ăştia e un adevărat genocid“

Satul Greci, satul carantinat, este localitatea de domiciliu a zeci de angajaţi din cei peste 160 ai spitalului. Dacă angajaţii din prima tură vor merge acasă fără un nou test la ieşire, şi se vor întâlni cu membrii familiilor lor, scenariul în care o localitate întreagă, şi aşa îmbătrânită, va fi de fapt un imens focar s-ar putea transpune în practică.


„Încercăm să păstrăm distanţa, toţi în incintă avem măşti, avem viziere, şi stăm de vorbă la 2 metri. Toată lumea e speriată, vă daţi seama, sperăm însă că suntem tineri şi să facem o formă uşoară...“, a mai spus angajatul, concluzionând:  „Carantina nici teoretic nu se respectă, atâta timp cât facem internări şi externări, cât nu avem medici carantinaţi acolo... Avem teribil de mulţi pacienţi taraţi, care au luat COVID-ul şi care cred că nu vor supravieţui. Cinci sunt la Caracal şi unul la Slatina deja“, a mai spus persoana revoltată de modul cum se acţionează în focar.

„Cum puteţi să credeţi aşa ceva?!“

Managerul Spitalului de Psihiatrie Schitu, contactat în mod repetat, atât în cursul zilei de luni, 10 august, cât şi astăzi, a răspuns în cele din urmă, oferind în schimb, pe fugă, un răspuns scurt şi doar la două întrebări care i-au putut fi puse în timpul convorbirii.

Schimbul de tură s-a făcut astăzi, a spus managerul, deşi angajaţii care şi-au terminat treaba vor mai avea cel puţin o zi de stat în spital. 

„A intrat schimbul de tură şi ceilalţi au rămas în unitate, pavilion separat, până la retestare. Care ies negativi se duc acasă, care ies pozitivi, se ocupă DSP-ul. S-a schimbat tura de dimineaţă. Cât rămân nu mai depinde de mine, depinde de DSP. Sunaţi-o pe doamna doctor Madan (n.r. - medicul-şef din cadrul DSP Olt) să vă dea toate detaliile. Nu mai coordonez eu, eu mi-am făcut schimbul de tură, că oamenii erau epuizaţi, cât să mai ţină! Şi mă lăsaţi, vă rog frumos, chiar am multe pe cap astăzi“, a declarat medicul Sorin Brătoi, managerul spitalului. I-am mai putut adresa, din fugă, o ultimă întrebare, legată de faptul că, deşi spitalul este în carantină, ieri s-ar fi făcut internări. „Cum puteţi să credeţi aşa ceva?! Acuma, orice idiot care vine... Cum pot să fac internări când e focar, e posibil aşa ceva?! Hai să încheiem! Şi chiar am acum o grămadă de situaţii de făcut pentru DSP, v-am spus care e treaba, mai departe..., da?!“, a reacţionat, grăbit, managerul.

Nicio reacţie, în schimb, deocamdată, de la DSP Olt, care a transmis luni despre situaţia de la Schitu doar cifre seci despre numărul de testaţi pozitiv: „Spitalul Schitu total 45 cazuri: personal medico-sanitar - 4, infirmieri - 8, îngrijitori - 3, alt tip de personal - 2, pacienţi - 26“. Există însă promisiunea că în cursul zilei de marţi vom primi răspunsurile la întrebările adresate.

CITIŢI ŞI: 

Cum s-a ajuns la carantină în Olt: zeci de pacienţi cu COVID sunt trataţi de specialişti care vin din când în când pentru consultaţii

Furia unui tânăr din Buzău al cărui bunic ar fi fost lăsat să moară într-un azil focar de COVID-19. Reacţia DSP

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite