Mărturia unui român care a votat la Amsterdam după 9 ore de aşteptare: „Ştiau că nu mai au timp să voteze şi  stăteau acolo, împărţind apă“

Mărturia unui
român care a votat la Amsterdam după 9 ore de aşteptare: „Ştiau că nu mai au timp să voteze şi  stăteau acolo, împărţind apă“

Românul care a aşteptat ore întregi să poată vota, la fel ca mii de alţi români care au votat în străinătate

După o aşteptare de 9 ore, un român care a ales secţia de vot din Amsterdam pentru a-şi exprima votul a ajuns la limită în faţa urnelor. La închiderea procesului de vot cel puţin 300 de români au rămas pe dinafară la acea secţie, a estimat românul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Românul Marius Albu (49 ani), care se află în Olanda de mai bine de un an, la lucru, şi care are în intenţie să-şi aducă şi familia în ţara lalelor, a stat 9 ore la coadă. În faţa lui, iniţial, erau aproximativ 1.500 de români, iar cu două ore înainte de închiderea urnelor încă mai aşteptau să voteze aproximativ 1.000 de români.
Deşi oamenii, care au venit însoţiţi inclusiv de copii mici, au fost calmi pe tot parcursul zilei, aşteptarea i-a epuizat. După prânz, autorităţile olandeze le-au adus românilor saci de gunoi, toalete ecologice şi pisoare, iar stocul de apă, cafea şi ce au mai putut cupăra românii de la magazinele din zonă s-a epuizat rapid. Olandezii, nelămuriţi iniţial de „fenomen“, i-au lăudat pe români pentru determinarea de a înfrunta birocraţia ore întregi.

Visul a mii de români din Amsterdam a fost duminică să ajungă în faţa urnelor din secţia organizată aici FOTO: Marius Albu

Procesul de vot, a povestit Marius Albu, a decurs extrem de anevoios. În secţia de votare în care la închidere încă mai erau aproximativ 40 de persoane, şi alte cel puţin 300 afară, care n-au mai putut vota, au existat doar patru cabine de vot şi patru ştampile. „A mers totul foarte greoi, în special cu paşaportul. Pe la 12,00, aproximativ, când am ajuns eu, erau la coadă 1.400-1.500 de persoane, iar în jur de 19,00 încă mai erau 1.000. La 8,30 au intrat în secţie aproximativ 40-50 oameni, au oprit iniţial accesul, să estimeze câţi ar mai putea vota până la 21,00. A fost frustrant, mai aveam 10 persoane la acel moment în faţa mea. În cele din urmă am intrat în ultimul val, dar fix în ultimul val“, a declarat Albu, povestind că alţi români care şi-au dat seama că sunt mult prea în spate pentru a mai putea să voteze i-au ajutat pe ceilalţi. „Erau oameni care ştiau că nu mai au timp să voteze şi care stăteau acolo, împărţind apă“, a mai spus românul, estimând că în faţa celor patru secţii de vot organizate pentru românii din Olanda cel mai probabil au rămas cel puţin 1.000 oameni care nu au mai ajuns în faţa urnelor.

Frustrarea a crescut la cote alarmante pe măsură ce se apropia ora 21,00, iar românii, liniştiţi pe tot parcursul zilei, au început să scandeze anti-PSD.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: