Mănăstirea Strehareţi se ”fortifică” cu bani de la Primăria Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu mănăstirea Strehareţi de la marginea Slatinei
Imagine cu mănăstirea Strehareţi de la marginea Slatinei

Municipalitatea slătineană va sprijini istorica mănăstire Strehareţi, ridicată la maginea municipiului Slatina în a doua jumătate a secolului XV, să nu aibă de suferit din cauza zonei în care este amplasată. Primăria a aprobat alocarea unei sume importante pentru realizarea unor lucrări de consolidare la unul dintre versanţii din imediata apropiere a lăcaşului de cult.

Primăria Slatina va acorda nu mai puţin de 150.000 lei (1,5 miliarde lei vechi), suma urmând a fi utilizată pentru realizarea unor lucrări urgente de consolidare, sprijinire de maluri şi evacuare de ape pluviale. Diriguitorii Mănăstirii Strehareţi se confruntă de ani de zile cu probleme cauzate de zona în care se află, respectiv pe coasta nord-vestică de la marginea Slatinei, în perimetrul pădurii cu acelaşi nume.

Personalul mănăstirii, dar şi enoriaşii ce frecventează lăcaşul, s-au aflat constant, în ultimii ani, sub ameninţarea alunecărilor de teren şi a prăbuşirii.

Municipalitatea urmează să aloce, în zilele următoare, suma de 150.000 lei pentru demararea lucrărilor de consolidare, sprijinire a zonei, dar şi pentru evacuarea apelor pluviale.

Lucrarea va fi contractată de către reprezentanţii Mănăstirii Strehareţi, adică diriguitorii lăcaşului de cult vor alegere firma care va efectua lucrările respective, va obţine autorizaţiile de construire etc., municipalitatea urmând să verifice ulterior modul în care au fost cheltuiţi banii.

Schitul Strehareţi este menţionat pentru prima dată ca vatră sătească în documente interne din anul 1478. Potrivit documentelor, actuala biserică a Mănăstirii Strehareţi este ctitorită de episcopul Varlaam al Râmnicului, ajuns mitropolit al Ţării Româneşti. Alte izvoare îl dau pe monahul Serafim, numele său fiind întâlnit prima oară pe o inscripţie la mănăstirea Deleni, judeţul Olt, menţionat ca stareţ. Din anul 2008, Strehareţi este declarată ”mănăstire” de către episcopul Slatinei Sebastian.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

FOTO+VIDEO  Vacanţă în România: mănăstirile Brâncoveni, Clocociov şi Mâineşti, locuri care te aduc mai aproape de istorie şi Dumnezeu

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite