Maidanezii au liber pe străzile Slatinei. Primăria a rămas din nou, la sfârşitul lunii octombrie, fără contract cu hingherii

Maidanezii au liber pe străzile Slatinei. Primăria a rămas din nou, la sfârşitul lunii octombrie, fără contract cu hingherii

Slătinenii sunt terorizaţi de câinii care nu se mai tem de nimic. Foto: Alina Mitran

Primăria Slatina se pregăteşte să liciteze din nou serviciile de capturare, transport, curăţenie, îngrijire şi asistenţă medicală pentru câinii fără stăpân, după ce, în ultima săptămână din octombrie, au expirat toate contractele. Pe de altă parte, în adăpostul de la Sărăceşti mai sunt doar câteva zeci de locuri libere.

 

Câinii fără stăpân, care dintotdeauna au constituit o problemă în Slatina, nu mai sunt adunaţi de pe străzi de la sfârşitul lunii octombrie. Primăria Slatina se pregăteşte acum să liciteze din nou contractele pentru capturare şi transport, curăţenie, îngrijire şi întreţinere adăpost, neutralizare – ridicare cadavre şi incinerare, precum şi pentru serviciile medicale care se acordă câinilor din adăpostul de la Sărăceşti.

Cum contractele care tocmai au expirat au fost încheiate pe perioade foarte scurte, între două şi şase luni, şi cum procedura pentru o nouă licitaţie este de-abia în curs, lucrându-se la caietul de sarcini, se naşte firesc întrebarea de ce lucrurile nu sunt puse cap la cap pentru a exista continuitate. Răspunsul primit din partea reprezentanţilor primăriei este aproape de neacceptat. Adăpostul municipalităţii are o capacitate de doar 300 de locuri, iar la nivelul săptămânii trecute existau deja 252 de câini fără stăpân, deocamdată în grija Asociaţiei Prietenii Noştri, care are un parteneriat cu primăria pentru a asigura un minimum de servicii în centru, până la adjudecarea contractelor. Care ar fi soluţia e greu de spus.

„Deocamdată primăria are adăpostul de la Sărăceşti şi încercăm să ne descurcăm aşa. Pe parcurs va trebui găsită o soluţie. De bine, de rău, de la noi din Slatina s-au ridicat câinii. Oricum, firmele cu care noi am avut contract nu şi-au primit încă banii, se va evalua mai întîi activitatea desfăşurată şi ulterior se vor face plăţile. Acum avem în adăpost peste 250 de câini şi singura soluţie pentru noi locuri este adopţia celor pe care-i avem, pentru că nu-i putem eutanasia, e ilegal, însă slătinenii nu fac asta“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea.

Singurul contract încheiat pentru 6 luni a fost cel de asigurare a hranei, cu o valoare de 42.000 lei, fără TVA, derulat cu firma Min Div S.R.L..  S.C. Utilitar Doc Sanvet a asigurat la rândul său, pentru două luni, capturarea şi transportul (valoarea contractului a fost de 1.925 lei, fără TVA), serviciile medicale sanitare (aproximativ 33.000 lei), curăţenia, întreţinerea şi îngrijirea (pentru aproape 10.000 lei). Neutralizarea câinilor decedaţi în adăpost a făcut obiectul unui contract încheiat pentru 3 luni cu S.C. Eco Neutralizare Grindaşi, valoarea contractului fiind de 14.400 lei, fără TVA.

În ultimii ani, de altfel, istoria contractelor cu hingherii a fost sinuoasă. S-au tot semnat contracte, s-a renunţat, s-a revenit, s-a renunţat din nou, astfel că slătinenii aproape că nu mai au nicio aşteptare. Un lucru e clar - nu sunt de acord cu afirmaţia „s-au ridicat câinii“. „Ei merg în maşini, îi văd doar dacă le sar în faţă pe carosabil şi-şi deranjează bara, altfel nu-i văd. Dar să treacă copiii lor la ceas de seară pe stradă şi să facă faţă haitelor care aproape că s-au sălbăticit, iau cu asalt totul şi urlă noaptea ca lupii. Dorm cu zecile la locurile de joacă unde noi ne ducem copiii. Sunt peste tot, să-i vedeţi în zona spitalului, le e şi frică săracelor asistente când intră sau pleacă din tură, sunt obligate să circule cu taxiul sau cu maşina personală“, a declarat Nicoleta A., revoltată de ce se întâmplă.
Din localităţile vecine Slatinei vin, pe de altă parte, semnale că locurile virane s-au populat dintr-odată cu haite întregi de maidanezi, răsărite ca din pământ. „Ne mănâncă, n-ai cum să ieşi din sat! Noi n-am pomenit niciodată aşa ceva!“, a declarat un localnic din Salcia, un sat din comuna vecină Slatinei, Slătioara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările