Liste electorale care încalcă legea, la alegerile locale. Discriminare pentru funcţiile importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai importante funcţii alese le sunt rezervate candidaţilor bărbaţi FOTO. Eduard Enea
Cele mai importante funcţii alese le sunt rezervate candidaţilor bărbaţi FOTO. Eduard Enea

Expert Forum a analizat miile de liste de candidaturi depuse de partidele politice, concluzionând că în peste 900 de cazuri s-a încălcat legea, pentru că fie nu există nicio femeie pe listă, în cele mai multe cazuri, fie nu figurează niciun bărbat (câteva zeci de cazuri).

Legislaţia electorală cere partidelor politice să-şi întocmească listele de candidaţi astfel încât să se asigure reprezentarea ambelor sexe (Legea 115/2015, art. 7 – Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat). 

Dincolo de situaţiile în care femeile sunt puse pe liste pe locuri neeligibile, în aproximativ 900 de cazuri nu există deloc femei pe aceste liste, au concluzionat specialiştii Expert Forum, care au reconstituit baza de date privind candidaturile folosindu-se de numele candidaţilor - deoarece în continuare aceste date nu sunt disponibile în mod oficial, Autoritatea Electorală Permanentă nepublicând sexul candidaţilor, menţionează EFOR.

„Practic, aceste liste de candidaţi vor fi folosite în alegeri, deşi nu sunt conforme legislaţiei. Datele pot avea un anumit grad de eroare, dar considerăm că este neglijabil. Reamintim cu această ocazie că este obligaţia autorităţilor electorale să le colecteze şi să le publice. 

Acest fapt ne arată că filtrele de acceptare a candidaturilor trebuie îmbunătăţite în acelaşi timp cu o colectare mai eficientă a datelor despre candidaţi, care să permită membrilor birourilor de circumscripţie să verifice mai uşor aceste liste. De asemenea, ne arată că legislaţia trebuie modificată pentru a permite mai uşor şi într-un termen mai îndelungat contestarea candidaturilor, precum şi pentru a sancţiona acest tip de abatere“, spune EFOR.

„Cu cât importanţa funcţiei e mai mare, cu atât şansa ca ea să fie ocupată de o femeie e mai mică“

Partidele politice care au înscris la birourile electorale de circumscripţie cele mai multe liste formate exclusiv din bărbaţi sunt, în ordine, Pro România, ALDE, PMP şi PSD. Paradoxal, PMP şi Pro România au şi cele mai multe liste formate exclusiv din femei.

Deşi din 2018 legislaţia privind finanţarea partidelor (Legea 334/2006, art. 18) oferă bonusuri la alocarea subvenţiilor pentru partidele care au femei pe listele de vot - „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei” - , măsura nu a schimbat semnificativ proporţia femeilor pe liste, datele din 2016, comparate cu cele de acum arătând diferenţe foarte mici (o creştere de doar 1,5%). În continuare femeilor li se oferă mai mult credit pe listele pentru consiliile locale, în vreme ce promovarea acestora pe locuri eligibile scade dramatic la cele pentru consiliile judeţene.

„Situaţia cea mai disproporţionată se întâlneşte la funcţia de primar, unde sub 10% sunt candidaţi femei. Poziţia de Preşedinte de Consiliu Judeţean are un procent similar. Cu alte cuvinte, funcţiile alese direct şi care dau legitimitate şi putere executivă reală rămân în continuare cele mai inaccesibile femeilor“, spun autorii studiului. 

O altă constatare importantă este aceea că principalele două partide dau, de dapt, cele mai puţine şanse reale femeilor să ocupe, la alegerile locale, funcţii de putere. „Formaţiunile cele mai mari, cu cei mai mulţi candidaţi cu şanse reale în cursă, adică PNL şi PSD, au procentele cele mai mici de femei pe liste: sub 20%. Partidele nouvenite în viaţa politică, USR şi Plus, sunt în pluton, oscilând în jurul mediei de 25%. Între candidaţii independenţi, puţin peste 10% sunt femei“, mai spune studiul.

Iată unde sunt, conform Expert Forum, cei mai mulţi bărbaţi pe o listă:

GALAŢI - LIEŞTI - PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN - 22

OLT - ORAŞ CORABIA - PARTIDUL PRO ROMÂNIA - 22

BOTOŞANI - ORAŞ DARABANI - PARTIDUL MIŞCAREA POPULARĂ - 21

NEAMŢ - SĂBĂOANI - PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL - 21

O localitate din Timiş, Dumbrava, se detaşează însă drept localitatea cu cele mai multe liste fără femei, acestea provenind de la patru partide diferite: Pro România, PSD, PER şi PNŢCD. 

Cât despre listele formate doar din femei, acestea ar fi 36 la număr, depuse de Pro România, PMP şi PPU. 

Localităţile cu cele mai multe femei pe liste sunt:

TIMIŞ - MOŞNIŢA NOUĂ - PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN - 6

BOTOŞANI - ORAŞ FLĂMÂNZI - PARTIDUL PRO ROMÂNIA - 5

BRAŞOV - TĂRLUNGENI - PARTIDUL POPULAR MAGHIAR DIN TRANSILVANIA -5

IALOMIŢA - ANDRĂŞEŞTI - PARTIDUL IALOMIŢENILOR - 5

TULCEA - CRIŞAN - COMUNITATEA RUŞILOR LIPOVENI DIN ROMÂNIA - 5.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: 

Biroul Electoral dă câştig de cauză USR-PLUS: Gabriela Firea şi-a făcut publicitate mascată pe banii Primăriei Bucureşti în plină campanie

Antena 3, sancţionată din cauza Oanei Lovin şi a Danei Budeanu: Membru CNA: „Astea nu sunt emisiuni, sunt execuţii!”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite