Lista medicamentelor greu de găsit în farmacii se măreşte de la o zi la alta. Farmacist: „S-a deteriorat echilibrul cam din vara anului trecut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii primesc din ce în ce mai des, în locul medicamentelor prescrise, replica „Nu-l mai găsim la distribuitori, nu cred să-l aibă cineva!“, lista produselor care lipsesc uneori cu lunile din farmacii crescând de la o zi la alta.

Persoanele care se văd nevoite să ţină sub control afecţiuni cardio-vasculare, neurologice sau oncologice, însă problema nu vizează doar acest spectru, primesc de câteva luni, foarte des, următorul răspuns în farmacii, atunci când prezintă reţeta de la medic: „Ne pare rău, noi nu-l avem, nu-l mai găsim la distribuitori. Mai încercaţi, însă nu cred să-l aibă cineva!“. E vorba atât de medicamente ieftine, cunoscute românilor de zeci de ani, cum e cazul Distonocalmului, cât şi de medicamente de ultimă generaţie, pentru care medicii nici nu pot propune un înlocuitor.

„Lipsesc mai mult decât altădată“

Au fost ani în care farmaciile îşi primeau banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi cu mai bine de un an întârziere, prin urmare situaţia în care anumite farmacii nu onorau reţete pe motiv că nu au medicamentele respective, furnizorii nu le mai livrează, era cumva mai uşor de înţeles. Astăzi, deşi plăţile se fac la timp, prin urmare nu banii ar fi problema, farmaciştii se văd foarte des puşi în situaţia să-şi amâne pacienţii, să încingă telefoanele, să lase mesaje la nesfârşit distribuitorilor, căutând anumite medicamente. Lista medicamentelor care se găsesc foarte greu se măreşte de la o zi la alta, spun aceştia, iar principala explicaţie pare să fie preţul mic pe care statul îl plăteşte furnizorilor, aceştia preferând să livreze pe pieţe mai ofertante.

„Lipsesc mai mult decât altădată, asta cu siguranţă, pentru că prin situaţii delicate am mai trecut. Echilibrul s-a deteriorat cam din iulie anul trecut, după modificarea listei, iar dacă lista se schimba din nou, aşa cum se preconiza, luna trecută, însă între timp s-a hotărât amânarea până în noiembrie, criza  ar fi fost şi mai mare. De altfel, în preajma datei de 1 iulie chiar s-a simţit lucrul acesta. Pe de o parte şi noi am fost prudenţi atunci când am comandat anumite medicamente, pentru că la o ieftinire considerabilă, între 20-30% şi chiar peste, la un medicament scump, oricât ar fi cantitatea de mică, dintr-un click am fi pierdut destul“, explică farmacistul Ion Dogaru, şeful unei farmacii independente din Slatina.

„Înainte se găsea orice“

Probleme întâmpină chiar şi lanţurile de farmacii cu reţea de distribuţie în spate, acestea fiind, teoretic, cel mai bine aprovizionate. „Înainte se găsea orice, astăzi ne lipsesc şi medicamente uzuale. Acum, spre exemplu, nu avem Betaloc, nu avem Distonocalm, nu avem Mydocalm în anumite concentraţii, Zinat, Augmentin de 1 gram, Exforge, tot farmacia noastră, nu ştiu dacă şi altele, întâmpină la acest moment o problemă în aprovizionarea cu Lantus... Spectrul este foarte larg, ne lipsesc medicamente care costă 12 lei, dar şi altele de sute de lei sau chiar mai mult“, spune Ana-Maria Eremia, farmacist al unui lanţ farmaceutic.

Bolnavii de cancer sunt în continuare într-o situaţie disperată. Pentru ei Tamoxifen-ul, un chimioterapic, dar şi anumite antivomitive, lipsesc pe piaţa din România, sau se găsesc foarte-foarte greu şi la distribuitori, de aproape un an, motiv pentru care în multe situaţii, atunci când nu şi-au putut procura medicamentul din afară, s-a recurs la schimbarea schemei de tratament.

„Se întorc mai rar să spună că nu le găsesc, în schimb semnalează că farmaciştii le-au sugerat altceva“

Pentru parte din medicamentele care lipsesc anumite perioade din farmacii există, din fericire, înlocuitori. Nu de fiecare dată, însă, soluţia este cea mai potrivită.

„Cu vreo câteva excepţii, nu prea s-au întors pacienţii să-mi spună că nu găsesc un anumit medicament din farmacii, însă ne confruntăm cu o altă situaţie, anume aceea în care farmaciştii le înlocuiesc, pur şi simplu, medicamentele. Acest lucru nu mi se pare normal, acel «Rp.» pe care medicul îl pune pe reţetă înseamnă că trebuie să-i eliberezi acel medicament şi nu altul, pe motiv că e mai ieftin, sau că pe acela îl ai în farmacie. Chiar dacă au aceeaşi substanţă activă, un generic nu va fi echivalentul medicamentului original, nu produce aceleaşi beneficii“, spune medicul neurolog Renică Diaconescu.

Problema absenţei anumitor medicamente din farmacii a trecut, cel puţin în judeţ, de stadiul discuţiilor între pacienţi. S-a semnalat în şedinţele lunare de la Prefectura Olt, s-a stabilit, evident fără nicio eficienţă, şi înştiinţarea Ministerului Sănătăţii. Nici spitalele nu stau mai bine. Dincolo de relaţia fiecăruia cu proprii furnizori, care mai duce, pe perioade scurte, la goluri de aprovizionare, s-a depăşit cu greu, luna trecută, o criză de anestezic. Cât despre medicamentele care lipsesc din farmaciile cu circuit deschis, acestea nu există, din păcate, nici în spitale (a fost cazul chimioterapicelor).

„Când vine vorba de farmaciile cu circuit deschis problema este mai mult a farmaciştilor, care au asociaţii, au colegiu, pot face demersuri pe partea lor, noi mai mult decât să semnalăm nu prea putem face altceva“, spune directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, medicul Talia Cincă.

Nici CJAS, recunosc farmaciştii, n-a aplicat până acum sancţiuni în cazul în care medicamentele prescrise pe reţetă nu sunt aduse în termenul prevăzut în contract, de 48 de ore. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite