La Slatina, un singur punct de sacrificare a mieilor la 65.000 de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur punct autorizat pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor a fost autorizat la Slatina, acesta fiind amplasat în incinta fostului abator Strehareţi. Direcţia Sanitar-Veterinară Olt a aprobat acest punct deoarece este singurul loc ce îndeplineşte toate condiţiile din legislaţia în domeniu privind sacrificarea animalelor. Slătinenii sunt nemulţumiţi din acest motiv deoarece unii ar fi dorit să-şi aleagă singuri animalul sacrificat.

Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, şi de data aceasta, la Slatina, există un singur punct autorizat de instituţiile abilitate pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor şi iezilor, dată fiind apropierea sărbătorilor pascale. Slătinenii sunt însă nemulţumiţi din acest motiv, neînţelegând de ce a fost aprobat un singur punct la o populaţie de 65.000 de locuitori. În plus, nemulţumirile vizează şi faptul că singurul loc autorizat din oraş este amplasat departe, la marginea urbei, loc unde se poate ajunge doar cu o maşină. Oamenii spun că, din acest motiv, sunt nevoiţi să cumpere carne de miel (sau ied, n.a.) direct din magazinele alimentare de profil, chiar dacă ar fi dorit să-şi aleagă singuri animalul de sacrificat pentru masa de Paşti.

“Eu, unul, de exemplu, nu am maşină, ar trebui să mă duc cu taxiul până acolo (la abator, n.a.); păi, cu banii pe care-i dau pe taxi pentru drumul dus-întors mai iau, poate, o jumate de miel! Nu mi se pare corect, ar fi trebuit să mai aprobe 1-2 puncte din astea de sacrificat undeva în oraş, nu la marginea lui, unde nu poţi ajunge decât cu o maşină. Înainte erau astfel de locuri în pieţe, acum nu mai sunt. Nu toată lumea are maşină, credeam că s-a înţeles asta până acum, dar văd că nu”, a spus Ilie Dumbravă.

O altă familie din municipiu este de acord cu faptul că sacrificarea animalelor se face undeva departe de ochii lumii, dar consideră că autorităţile ar trebui să controleze "la sânge", în această perioadă, toate magazinele unde se comercializează carne de sezon – miel sau ied, tocmai pentru a depista eventualele cazuri de patroni ahtiaţi după profit, care nu ar ezita în a folosi carne de la alte animale cu etichete false.

“Pe noi nu ne deranjează prea mult să fie tăiaţi mieii în afara oraşului, chiar e bine aşa, dar să fie controale în magazine ca să nu ne trezim cu carne de căţel sau mai ştim noi ce altceva în loc de ceeea ce trebuie, aşa cum s-a mai întâmplat”, au afirmat Adrian şi Diana Diaconu.

Şase puncte legale de sacrificare a meilor în judeţ

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt ştiu că această perioadă este una “sensibilă”, astfel că, de la începutul acestei luni, echipe de inspectori din cadrul instituţiei efectuează zilnic controale nu doar în magazinele de alimentaţie publică din întreg judeţul, dar au luat la puricat şi pieţele agro-alimentare şi unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare a produselor alimentare, inclusiv târgurile comunale, locuri propice folosite ilegal de către amatorii de câştiguri rapide în sacrificarea animalelor “de sezon”. Astfel, potrivit unei situaţii a DSV Olt, numai în intervalul 12-14 aprilie s-au efectuat 65 de controale în unităţi ce comercializează produse alimentare, prilej cu care s-au aplicat amenzi în valoare de 3.800 lei.  

Reamintim că, pe raza judeţului Olt, au fost aprobate şi funcţionează legal şase puncte de sacrificare a mieilor/iezilor în următoarele localităţi: Târgul Săptămânal Osica de Sus, Piaţa Agroalimentară Drăgăneşti-Olt, Piaţa Agroalimentară Corabia, Târgul Săptămânal Caracal, Piaţa Agroalimentară Balş şi, desigur, fostul Abator Strehareţi Slatina.
 

Mai puteţi citi:

Jandarmii olteni vor ţine “aproape” de Paşti

Oltul, sub cod galben de ploi până joi seară

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite