„Laptele şi cornul” de la Olt miroase „a stricat”. Produsele vor fi distribuite de o firmă aflată în vizorul DNA

„Laptele şi cornul”
de la Olt miroase „a stricat”. Produsele vor fi distribuite de o firmă aflată în
vizorul DNA

Programul ”Lapte şi Corn”, adjudecat de aceeaşi firmă de cinci ani la rând - Paul Stănescu şi  L.P. Ionescu

Contractul pentru livrarea produselor din programul „Lapte+corn” dedicat elevilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, dar şi preşcolarilor, continuă să stragă atenţia prin modul cum se derulează în judeţul Olt. Firma care şi-a adjudecat contractul menţionat şi în anul şcolar 2015/2016 este aceeaşi cu cea din ultimii cinci ani, chiar dacă patronul ei este în vizorul DNA tocmai în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

De fapt, la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean (C.J.) Olt pentru atribuirea contractului de furnizare de produse lactate şi de panificaţie pentru Programul “Lapte-Corn”, derulată la jumătatea lunii august, a fost depusă o singură ofertă care, “surpriză”, aparţine firmei SC Matra SRL Scorniceşti. Sereleul cu pricina este acelaşi desemnat câştigator şi în ultimii cinci ani la aceeaşi licitaţie. Conform informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Olt, pe data de 26 iunie a fost publicat pe SEAP anunţul de participare aferent licitaţiei, iar termenul de depunere a ofertelor a fost 14 august, pentru ca deschiderea acestora să se deruleze pe 17 august. Anunţarea numelui câştigătorului a putut fi făcută publică doar în ultimul moment, adică joi - 10 septembrie, şi aceasta pentru că atunci ar fi expirat “perioada de evaluare a ofertelor” sau, mai bine-zis, a Ofertei, deoarece a fost depusă una singură, cum am menţionat.

Numele câştigătorului licitaţiei aproape că nu a surprins pe nimeni dacă avem în vedere că aceeaşi firmă autohtonă şi-a adjudecat contractul respectiv al C.J. Olt din 2010 încoace. Un semn de întrebare tot se ridică însă şi aceasta pentru că diriguitorii firmei cu pricina, SC Matra SRL Scorniceşti, sunt încă anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova tocmai pentru derularea acestei afaceri cu C.J. Olt în trecut deoarece contractele anterioare au fost semnate pe o perioadă mai mare de un an, deşi legislaţia actuală interzice angajarea de cheltuieli fără a exista prevederi bugetare în acest sens.

Acest “detaliu” nu a contat însă pentru mai-marii C.J. Olt care, zilele trecute, au anunţat că vor semna un nou contract în acest sens cu firma amintită tot pe o perioadă de patru ani (!?), valoarea afacerii numai pe primul an şcolar 2015/2016 fiind de 7,7 milioane lei. Noul contract semnat de C.J. Olt cu Matra SRL Scorniceşti se întinde pe durata anilor şcolari 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019.

Dacă adunăm, scădem, înmulţim, împărţim şi “extragem de sub radical” reiese foarte clar că profitul firmei din Scorniceşti de pe urma încheierii acestei afaceri le va aduce din nou bani frumoşi: cel puţin 320 miliarde lei vechi până la finalul contractului de patru ani. Beneficiari vor fi copiii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, şi copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore la nivelul judeţului Olt. În primul an s-a estimat că numărul elevilor pentru care firma din Scorniceşti va livra produsele “Lapte+Corn” este de 42.550.

Cel arătat cu degetul pentru încheierea acestei afaceri cu “iz stricat” este preşedintele C.J. Olt, Paul Stănescu (foto-stg.), un bun prieten al celui din fruntea firmei scorniceştene mai-sus amintite, Lucian Petrache Ionescu (foto-dr.). Reprezentanţii instituţiei pun însă semnarea contractului menţionat pe patru ani şi nu pe un an, pe seama faptului că, în acest mod, s-ar fi urmărit eliminarea eventualelor întârzieri în derularea Programului “Lapte şi corn” la începutul anului şcolar.

“S-a luat decizia elaborării şi semnării unui contract pe patru ani - şi nu pe un an - în licitaţia pentru Programul <Lapte+Corn> pentru a nu ne mai confrunta cu problemele din anii trecuţi, când s-au făcut contestaţii pe această licitaţie, iar acestea au întârziat derularea programului. Prin urmare, pentru a nu mai avea parte de asemenea surprize, s-a optat pentru soluţia unui contract pe patru ani, timp în care firma declarată câştigătoare ştie ce are de făcut astfel încât să nu apară situaţia începerii anului şcolar fără ca noi să putem aplica acest program <Lapte şi corn> pentru elevii din judeţ”, a afirmat Miruna Ginerică, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Olt.

Oficialii firmei declarate câştigătoare a Programului ”Lapte şi corn” la Olt au informat conducerea Consiliului Judeţean Olt că vor aplica prevederile programului din prima zi de şcoală, luni – 14 septembrie. Firma Matra SRL Scorniceşti nu este un sereleu obscur, acest fapt fiind reliefat şi de renumele acesteia, cunoscută în cercul afaceristic drept “Firma generalilor” sau “Firma băieţilor deştepţi” deoarece de ani de zile “hrăneşte” cadrele Ministerului Administraţiei şi Internelor din mai toată ţara.

Rămâne de văzut dacă actualul contract va mai atrage sau nu atenţia organelor de anchetă. Încă un detaliu: firma câştigătoare a licitaţiei are în obiectul de activitate DOAR fabricarea produselor din carne.

Vă mai recomandăm:

Indiferenţă crasă la Consiliul Judeţean Olt: lista cu consilieri judeţeni, neactualizată de la alegerile din vara 2012

Coşmarurile penale ale ”Baronului roşu” de la Olt, Paul Stănescu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările