Judeţul Olt, prins în iţele „baronului roşu” Paul Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Olt se numără printre judeţele considerate sărace în ţară, dar acest lucru nu este valabil şi pentru bugetarii aflaţi în poziţii-cheie. Paul Stănescu este preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Olt, reuşind să adune o avere colosală care îi sporeşte de la un an la altul. Despre el se spune că are controlul a tot ce mişcă în judeţ: de la funcţii în instituţiile de stat la contracte şi fonduri publice.

Numele cel mai des întâlnit pe buzele tuturor dacă întrebi cine învârte treburile în judeţul Olt este cel al lui Paul Stănescu. Preşedinte al Consiliului Judeţean Olt din 2008 încoace şi, totodată, lider al filialei judeţene a partidului-mamut PSD, Stănescu (57 de ani) pare a deţine cheile puterii. Din aprilie 2013, el a fost ales şi printre cei opt vicepreşedinţi regionali ai PSD, funcţie ce presupune coordonarea activităţii filialelor partidului din care face parte din regiunea Olteniei. Avantajele sunt enorme şi reprezintă, în fapt, primul pas spre căpătarea fotoliului de “guvernator” al Olteniei. Pentru a ajunge însă aici, Stănescu a trebuit să se facă frate de cruce cu duşmanii săi. Ascensiunea lui indică un personaj ce redă întocmai exemplul oricărui politician: iniţial, la începuturile carierei, afişează imaginea unui om “de rând”, glumeţ, extrem de amabil şi aparent sincer, pentru ca, pe parcurs, să “evolueze” într-o persoană interesată doar de păstrarea privilegiilor de pe urma funcţiilor politico-administrative acumulate între timp. Stănescu se poate considera, la cei 57 de ani, un om împlinit cu adevărat: are doi copii, ocupă cele mai înalte funcţii politice şi administrative în judeţul şi are bani “fără număr” adunaţi din afaceri mai mult sau mai puţin aflate la vedere, dar cu alte personaje puse în faţa reflectoarelor.

Paul Stănescu s-a născut în satul Vişina Noua din comuna Vădăstriţa, judeţul Olt. A terminat Facultatea de Agronomie din Craiova, a condus o fermă cu profil legumicol din Corabia între 1991-1992, pentru ca, ulterior, să deţină postul de director al SC Agromec SA Vişina ani la rândul. În 2003 a intrat în politică înscriindu-se în PSD, iar în 2004 a fost ales consilier judeţean. Până în anul 2008 a stat în umbra lui Ion Toma, preşedinte al organizaţiei PSD Olt pe atunci, care l-a şi ajutat să ajungă preşedinte al Consiliului Judeţean, deşi numele “Paul Stănescu” era total necunoscut chiar şi multor membri ai partidului. Practic, Stănescu a intrat în cursa electorală din vara 2008 pentru preşedinţia C.J. Olt cu şansa “a noua”. După ce a ajuns preşedinte al C.J. Olt în vara 2008, Stănescu l-a înlocuit în fruntea PSD, rapid, şi pe cel care-l adusese “pe scenă”. Mai exact, Stănescu a candidat împotriva lui Toma la alegerile pentru şefia partidului din iulie 2010 şi a pus mâna şi pe partid. Ion Toma a fost exclus din PSD Olt în martie 2011 din cauza nenumăratelor jocuri politice pe care le făcea la acel moment şi a trecut la UNPR, partidul traseiştilor. Acum, cei doi sunt din nou în aceeaşi barcă: fiii acestora, Ovidiu Toma şi Alexandru Stănescu, derulează afaceri împreună prin intermediul unei firme numite “SC Personal Finance Invest SRL”, ce are ca profil activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Stănescu – bogat, dar face “naveta” pe bani publici

Din postura de lider incontestabil al judeţului, Paul Stănescu şi-a ajutat şi fratele, Alexandru (52 de ani), să se ridice din anonimat, chiar dacă acesta din urmă avea afaceri importante şi o avere pe măsură. Stănescu Sr. şi-a impus fratele fără probleme pe „lista albă” de la Camera Deputaţilor înainte de alegerile parlamentare din 2012, iar restul a fost doar o problemă de timp. Alexandru Stănescu a candidat pe Colegiul 7, ce cuprinde zona de sud a judeţului din jurul oraşului Corabia - lucru defel întâmplător, ci ales strategic, zona cuprinzând şi comuna natală a familiei prezidentului C.J. Olt, respectiv comuna Vişina. Tot în acest mod a devenit explicabil şi de ce Consiliul Judeţean Olt (foto-jos) a virat până acum cele mai mari sume publice pentru diverse investiţii – majoritatea reparări ori asfaltări de drumuri - către această zonă de când Paul Stănescu este la cârma instituţiei amintite. Să mai menţionăm că tatăl familiei Stănescu, Constantin Stănescu, este primar al comunei Vişina aferent Colegiului Electoral 7 începând din anul 2004.

                                 

consiliul judetean olt

“Baronul roşu” de la Olt, Paul Stănescu, are o avere frumoasă, cele patru imobile din dotare plasându-l, în anul 2011, pe locul 5 pe ţară în topul preşedinţilor de consilii judeţene în acest sens. Practic, preşedintele CJ/PSD Olt este unul dintre cei mai avuţi bugetari din judeţ. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere completată în iulie 2013, Stănescu deţine aproximativ 35,5 hectare de teren agricol, două terenuri intravilane şi unul în extravilan, două magazine, o casă şi un apartament pe raza localităţilor Craiova şi Vişina, precum şi un autoturism marca Nubira din 2002. Cu toate acestea, Stănescu nu a stat pe gânduri în a se folosi de maşina de serviciu, un model 4x4 marca Mitsubishi Outlander de peste 30.000 de euro, pentru a face aproape zilnic naveta în comuna natală aflată în sudul judeţului, la peste 70 kilometri de Slatina. Mai nou, Stănescu se lăfăie în cea mai nouă “jucărie” pe care o are la dispoziţie: o limuzină neagră Skoda Superb 4x4 de peste 30.000 euro, luată, desigur, tot din bani publici.

În anul 2012 a încasat din salariul de preşedinte al C.J. Olt suma de 50.554 lei, la care se adaugă venitul anual al soţiei (profesoară la Şcoala comunală Vişina) - 24.335 lei, plus 14,863 lei rezultaţi din arenda terenului de la Agromec Vişina. În anul 2011, Paul Stănescu ocupa primul loc într-un top naţional al suprafeţelor de teren deţinute de preşedinţii de consilii judeţene. Potrivit site-ului econtext.ro, cele 35,5 hectare teren deţinute pe atunci făceau din Stănescu cel mai bogat preşedinte de consiliu judeţean din ţară la acest capitol. În general, familia boss-ului Paul Stănescu este una “împlinită” la capitolul afaceri: membrii acesteia controlează firma SC Agromec Vişina SA, fiul său - firma SC Agromec Bucinişu SA, un alt membru al familiei este unic asociat al firmei To-Mak Grup SRL care, din 2009, derulează un proiect cu fonduri europene de peste 1 milion de euro pentru amenajarea unei ferme de creştere a porcilor. De asemenea, în comuna natală, familia Stănescu deţine şi o discotecă. Oficial vorbind.

“Cercul de încredere” al lui Stănescu

Din poziţia-cheie pe care o deţine, Paul Stănescu împarte fondurile C.J. Olt în dreapta şi-n stânga după cum doreşte, fără ca cineva să i se opună, sub o aparentă legalitate. Mulţi spun că şi funcţiile de directori de instituţii “deconcentrate” se fac la fel, doar el este cel care conduce şi partidul aflat la guvernare PSD, partid ce dă, “tradiţional”, şi pe cei care sunt puşi în fruntea instituţiilor, cu sau fără concursurile despre care toţi ştiu cum au loc. Dar Stănescu nu acţionează singur. Nici nu ar putea. Pentru a ţine în mână “situaţia “ în judeţ, acesta se foloseşte de diverse persoane, de la rude – naşi, fini etc. - şi până la membri de partid cunoscuţi drept "yes"-meni, puşi în diverse poziţii-cheie.

                         

oprescu marius

Unul dintre personajele cu ajutorul căruia reuşeşte să stăpânească tot ce mişcă în judeţ este “mâna sa dreaptă” de la C.J. Olt, respectiv Marius Oprescu (foto), vicepreşedinte al instituţiei menţionate, preşedinte executiv al PSD Olt şi, se laudă Stănescu cu orice ocazie – omul care îi va lua locul în fruntea partidului. Oprescu vine din mediul privat, acolo unde are mai multe afaceri, cele mai importante fiind în domeniul agricol şi extragerea de balast. Dar Oprescu are şi probleme, cea mai cunoscută şi delicată fiind reprezentată de un accident produs de acesta în octombrie anul trecut, în urma căruia un om de 34 de ani a murit. Detaliile şi “coincidenţele” din acest dosar sunt multe şi aiuritoare, incluzând chiar şi probe de sânge falsificate etc., plus faptul că Oprescu a petrecut şi o noapte după gratii la acel moment. Acuzat, iniţial, de nu mai puţin de cinci infracţiuni, Oprescu a rămas acum “doar” cu patru capete de acuzare: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, instigare la fals şi refuzul, împotrivirea ori sustragerea de a se supune recoltării probelor de sânge sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei. Dosarul său, în care este implicat şi directorul Spitalului Judeţean Slatina, dr. Andrei Iordache, se află la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dar atât deocamdată despre “capacităţile” oamenilor de încredere ai lui Paul Stănescu, al căror cerc nu se închide defel aici. Să revenim la oile noastre...

Din “pasiune” pentru fotbal

Un exemplu elocvent al modului cum “baronul roşu” Paul Stănescu conduce lucrurile în judeţ şi jonglează cu banii îl reprezintă finanţarea echipei locale de fotbal FC Olt, sau FC Aluminiu ALRO – cum era numită până acum ceva timp. De câţiva ani buni, C.J. Olt virează constant bani frumoşi pentru a păstra această echipă. Din cauza modului cel puţin bizar despre cum instituţia pe care acesta o coordonează a finanţat şi finanţează în continuare echipa locală de fotbal a ajuns să facă potecă inclusiv la DNA Craiova. În 2011, în urma controlului efectuat la C.J. Olt de Camera de Conturi Olt pentru anul 2010, auditorii au stabilit că: “în anul 2010 au fost angajate şi efectuate plăţi pentru acţiuni nonprofit de interes general în suma de 2.730.000 lei către Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina – secţia fotbal, alocarea acestei sume s-a făcut fără respectarea prevederilor Legii 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general“. În 2013, povestea s-a repetat, dar cu bani ceva mai puţini: “doar” 2.010.000 lei. Prins cu ocaua mică, Stănescu a schimbat tactica: a căutat o metodă de a respecta prevederile legii amintite şi a găsit-o. Astfel, în plenul Consiliului Judeţean, a fost aprobat - atât în 2013, dar şi la finele anului trecut pentru anul curent, o hotărâre referitoare la aprobarea unui aşa-numit “Program anual al Consiliului Judeţean Olt de finanţare nerambursabilă în domeniile sport şi cultură pentru anul 2014”. De asemenea, în acelaşi sens, a fost constituită şi o comisie pentru întocmirea Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport şi cultură pe anul 2014 şi aprobarea Ghidului solicitantului, apoi a urmat o altă hotărâre a C.J. Olt privind numirea comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport pe anul 2014 şi constituire comisie de soluţionare a contestaţiilor la evaluarea şi selecţia proiectelor.

                          

image

La jumătatea acestei luni a venit şi “rodul” tuturor acestor demersuri: echipa FC Olt a câştigat, “surpriză”, din nou, finanţarea nerambursabilă din partea C.J. Olt. Astfel, aşa cum se arată şi în anunţul de atribuire publicat în Monitorul Oficial, Partea a VI-a, nr. 69/15.04.2014, “Consiliul Judeţean Olt anunţă că, în urma evaluării proiectelor depuse şi aplicării criteriilor generale şi specifice de evaluare în cadrul procedurii de selecţie publică de proiecte în vederea acordării de finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport pe anul 2014, a fost desemnat câştigător proiectul depus de Asociaţia Clubul Sportiv FC Olt Slatina, proiect care obţine finanţare nerambursabilă”. Suma: aceeaşi ca şi anul trecut: cca. 2.000.000 lei (20 miliarde lei vechi, n.a.).

De ce tot acest interes pentru o echipă de fotbal care abia a scăpat de la retrogradare în fiecare an?? Un motiv ar fi faptul că echipa este condusă de Ionuţ Ivan din funcţia de preşedinte (lider, totodată, şi al organizaţiei de tineret a PSD – n.a.) şi, de asemenea, aceeaşi echipă este antrenată de… Dan Oprescu, fratele vicelui CJ Olt, Marius Oprescu, adică “mâna dreaptă” a prezidentului CJ Olt. Un alt motiv ar putea fi reprezentat de posibilităţile nelimitate prin care banii ce ajung la un club de fotbal pot fi utilizaţi şi în alte scopuri fără nicio legătură cu sportul.

Stănescu, în vizorul DNA

N-o să ne referim acum la nenumăratele zvonuri care circulă pe seama “baronului roşu” de la Olt că ar face bani – ba din afaceri cu cereale prin intermediul unor rude, ba din recuperări de TVA sau subevaluări şi alte mişmaşuri cu terenuri în special în sudul judeţului ş.a.m.d.; pentru aceasta o să lăsăm autorităţile statului competente, dacă aşa ceva mai există, să facă lumină. Un lucru este însă cert: potrivit unui articol publicat de site-ul “Lumea Justitiţiei” pe data de 6 martie a.c., Paul Stănescu se numără printre liderii PSD “vânaţi” de diverse instituţii ale statului în acest an electoral - DNA, ANI etc. -, alături de alte 48 de nume grele de vicepremieri, miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene şi primari de mari oraşe, majoritatea dintre ei fiind cunoscuţi cu un potenţial deosebit în a mobiliza lumea la vot. În acest sens reamintim că Oltul este judeţul unde s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la referendumul din vara 2013 pentru demiterea lui Traian Băsescu, cu o prezenţă de 74,71 %. Paul Stănescu a fost deja audiat de procurorii DNA în ceea ce este numit “Dosarul Referendumului”.

Faptul că acest lucru ar fi doar o prostie este serios combătut de realitate, o parte dintre numele de pe lista respectivă având deja probleme cu legea: vezi “cuplurile” Vlad Cosma-Mircea Cosma de la Giurgiu, Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, sau Ion Prioteasa (Dolj) ş.a.

Din acelaşi ciclu, vă mai recomandăm:

Liviu Dragnea, baron de Teleorman

Baron local de Satu Mare: Mircea Govor domneşte peste Consiliul Judeţean, filiala PSD Satu Mare şi întreg judeţul

Mircea Hava şi Teodor Atanasiu, cei mai influenţi politicieni din Alba. Adversarii îi cataloghează ”baroni locali”

După 25 ani de conducere pesedistă: vasluienii, sub stăpânirea lui Buzatu

Gheorghe Ştefan şi Culiţă Tărâţă, baronii care-şi dispută influenţa în judeţul Neamţ

Senatorul Victor Mocanu, considerat principalul baron local al Buzăului

FOTO Alegeri cu final previzibil pentru şefia PSD Olt: Paul Stănescu rămâne “El Lider Maximo”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite