Investigaţii medicale gratuite oferite într-un sat din Olt aflat la zeci de kilometri de oraş. Cât durează campania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul pas este evaluarea pacientului pentru a fi ulterior orientat către unul din cabinete FOTO: Crucea Roşie Olt
Primul pas este evaluarea pacientului pentru a fi ulterior orientat către unul din cabinete FOTO: Crucea Roşie Olt

Mai mulţi medici de diferite specialităţi oferă, timp de două zile, consultaţii gratuite într-un sat din Olt. „Caravana de bine“ a Crucii Roşii ajunge în 17 judeţe din toată ţara, vineri şi sâmbătâ aflându-se în judeţul Olt.

Cetăţenii din Corbu, o localitate din Olt aflată la graniţa cu judeţul Argeş, au parte, timp de două zile, de consultaţii şi investigaţii medicale gratuite, oferite chiar la ei în sat. 

Localitatea este situată la peste 40 km de municipiul Slatina şi la aproximativ 50 km de Piteşti, iar oamenii ajung rar la medicul specialist. Periodic, în schimb, vin la ei în sat medicii, pe bază de voluntariat. 

De data aceasta Crucea Roşie, care desfăşoară campania  „Caravana de bine“, a ajuns vineri, 3 iunie, în Corbu, unde va poposi două zile, proiectul  fiind unul care cuprinde 17 judeţe. 

Medici specialişti şi medici rezidenţi din mai multe specialităţi - cardiologie, medicină internă, oftalmologie, pediatrie -, alături de asistenţi medicali, de personal angajat şi de voluntari se deplasează cu aparatura necesară investigaţiilor, oferind consultaţii şi scrisori medicale la finalul bilanţului clinic.

Acţiunea are şi o importantă componentă de prevenţie, în cele două zile fiind de asemenea organizate cursuri de prim ajutor de către voluntarii Crucii Roşii, dar şi discuţii despre alimentaţia copilului mic şi a sugarului, igiena dentară, bolile cu transmitere sexuală etc..

Directorul Crucii Roşii - Filiala Olt, prof. Simona Capisizu, estimează că în cele două zile vor fi oferite aproximativ 500 consultaţii medicale. În urma examinărilor se vor elibera şi scrisori medicale cu rezultatul clinic şi paraclinic şi le vor fi făcute pacienţilor recomandări terapeutice de urmat sub îndrumarea medicului de familie.

Pacienţii din Corbu beneficiază periodic de astfel de servicii, organizaţii non-guvernamentale cu care medicul de familie Marius Puenea (unul dintre cei mai vechi voluntari ai Crucii Roşii Olt), care are cabinet în localitate, are relaţii de colaborare oferind consultaţii şi investigaţii medicale. 

Asociaţia „Medicii Creştini“ care ajunge vară de vară la Corbu a lipsit însă în ultimii doi ani, din cauza interdicţiilor din pandemie. Medicii vor veni din nou luna viitoare, atunci când îi şi vor invita pe copiii din sat în tradiţionala tabără care se organizează de ani buni pentru copiii cu posibilităţi reduse. 

caravana de bine -  crucea roşie in olt

Sursa Crucea Roşie Olt 

Medicul de familie Marius Puenea spune că pentru cetăţenii din localitate oferirea serviciilor chiar la ei în sat este un câştig mare, cu atât mai mult cu cât posibilităţile lor au fost şi mai restrânse în perioada pandemiei. „Când nu ai posibilitatea să ajungi acolo, să vină serviciile la tine e destul de bine“, a apreciat medicul. 

În primele două ore s-au prezentat deja zeci de pacienţi. „Există un secretariat unde se fac înscrieri, se face o evaluare primară şi se deschide un capăt de fişă, se orientează pacienţii către cabinete, sunt conduşi de către voluntari...“, a explicat medicul cum funcţionează activitatea în „Caravana de bine“.

Tuturor pacienţilor li se măsoară tensiunea arterială, talia, glicemia, sunt cântăriţi, printre investigaţiile oferite regăsindu-se şi ecografia, şi EKG.

„Caravana de bine“, campania Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, a ajuns deja în judeţele Arad, Bacău, Buzău, Braşov, Dâmboviţa, Brăila, Ialomiţa şi Teleorman, medicii oferind peste 4.000 de consultaţii. Următoarele pe listă sunt judeţele: Botoşani, Caraş-Severin, Mehedinţi, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Bihor şi Suceava. 

Crucea Roşie culege cu această ocazie şi datele atât de necesare pentru viitoarele campanii, stabilind nevoia de servicii medicale şi de educaţie pentru sănătate. Campania se derulează cu sprijinul financiar al organizaţiei United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Servicii medicale gratuite pentru copiii din Frumuşani, prin grija profesorilor

 

Misterul copiilor maturizaţi prea devreme. Când şi cum trebuie intervenit

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite