Inundaţii la Valea Mare: „La fiecare ploaie bună e la fel, ne intră apa-n curţi, n-avem ce face!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din Valea Mare au ajuns astăzi acasă de la şcoală ocolind şapte kilometri, nicio gospodărie din comună nu mai are curent electric, trei sate şi un cătun sunt aproape izolate, apa a intrat în mai multe grădini şi într-o anexă gospodărească, după ce în această dimineaţă Turia şi Chiara au depăşit albia, iar podeţele, subdimensionate, n-au mai putut prelua debitele.


Ploaia care cade aproape neîncetat din cursul zilei de ieri a adus mari probleme cetăţenilor din Valea Mare. Deşi la prima oră nimic nu vestea puhoiul de apă care a acoperit drumul judeţean de legătură între Valea Mare şi satele Turia, Zorleasca şi Recea, în doar câteva zeci de minute cele două podeţe au fost depăşite de debitul mare. Copiii, aduşi dis-de-dimineaţă la şcoală cu microbuzul, când drumul era parcticabil, nu au mai putut fi transportaţi spre casă decât ocolind mai bine de şapte kilometri.

„Am dus câţiva copii cu microbuzul până la una din zonele cu probleme, acolo i-am traversat cu buldoexcavatorul, iar de unde i-am traversat au fost luaţi cu maşini particulare. Dar n-am putut să aplicăm aceeaşi soluţie peste tot. Cu cei din Turia suntem în microbuz, plecăm spre Slatina, trecem prin oraş şi ajungem pe partea cealaltă, n-avem ce face“, declara primarul comunei Valea Mare, Gheorghe Ristea, în jurul orei 10,00. 

Valea Mare, satul de centru, cu ieşire la drumul european, a rămas singurul legat de lume. În următorul sat, Bârca, situaţia este cât de cât bună, dar de la Turia, la primul podeţ, încep problemele. Al doilea podeţ peste care apa adunată a trecut lejer este cel din Recea, peste pârul Turia. Astfel că din Bârca nu se mai trece către Turia, iar de aici s-a întrerupt de asemenea legătura cu Recea şi Zorleasca.

Ploaia nu conteneşte, debitul pârâului nu scade, apa se tot strânge prin grădini. „Am vorbit şi cu domnul prefect şi cu doamna inspector general şi s-a hotărât ca mâine să nu mai vină la şcoală, în condiţiile astea. N-avem nici curent, maşina cu pâine care trebuia să aprovizioneze un magazin am trecut-o prin grădina unui cetăţean, i-am pus jos gardul. Satele de care v-am spus sunt în continuare izolate de restul comunei“, a precizat primarul.

„De la 20 de ani sunt aici, am 78 acum, vai de ei. La fiecare ploaie bună e la fel, ne intră apa-n curţi, n-avem ce face“, se plânge Ecaterina Bucşe, care s-a trezit de dimineaţă, singură acasă, cu apa-n bucătărie. „A venit vicele, a văzut ce e p-aici, am scos ce a mai fost şi acuma aşteptăm să se tragă. Eu ştiu cât o dura?! Da’ sunt şi singură, băiatul e plecat tocmai la Iaşi, cu copilul, la spital“, a continuat bătrâna. În curtea de lângă, aceeaşi poveste. Apa a ajns până lângă casă, n-a intrat. „Au venit p-aici toţi. Au venit şi de la Consiliul Judeţean, că să ia măsurători, că să facă, n-a făcut nimeni nimic de ani de zile. Vine apa, trece peste podeţele astea, că sunt mici“, îşi spune şi vecina oful.

Cătunul Toboşari, accesibil doar pe o punte suspendată la trei metri deasupra puhoiului

Probleme au apărut între timp şi în satul de centru, Valea Mare, unde cătunul Toboşari, care adăpsoteşte aproape 300 de suflete, a rămas izolat. La cele 150 de case se mai poate ajunge doar dacă cineva se încumetă să traverseze puntea metalică suspendată la trei metri deasupra Dârjovului învolburat. „Dârjovul s-a mărit extraordinar de mult. Dacă vara are o lăţime de să zic cinci metri, acum are 50. Să ne ferească Dumnezeu de vreo nenorocire, acolo nu se poate ajunge cu o maşină de pompieri sau cu salvare, cu nimic“, a declarat Ristea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite