Incendiu într-un bloc al nimănui în care locuiesc ilegal peste 100 de oameni: „Puteam să murim ca şobolanii!“

Incendiu într-un bloc al nimănui în care locuiesc ilegal peste 100 de oameni: „Puteam să murim ca şobolanii!“

Evenimentul nefericit i-a împărţit pe locatari în două tabere, o parte dorindu-şi contracte legale FOTO: Alina Mitran

Un incendiu puternic izbucnit în noaptea de luni/marţi într-o clădire aparţinând Primăriei Slatina reaprinde un conflict mocnit. Foştii chiriaşi susţin că, din vina „cotropitorilor“, au fost la un pas să ardă de vii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incendiul a izbucnit în noaptea de luni/marţi, 26/27 decembrie 2016, într-o cameră de la etajul I. A doua zi nimeni n-a mai dat de urma locatarului, iar vecinii spun că, de fapt, nici nu ştiu cu cine au de-a face. „Ne-am trezit într-un fum gros, nu mai puteam respira. În primul moment m-am gândit să sar pe fereastră şi să-i spun soţiei să-mi arunce copilul, să nu murim asfixiaţi. Mi-era că nu mai am timp să ies pe scări, aşa de mult fum era aici“, spune un bărbat tânăr, şi el locatar la etajul I, care şi-a dus în miez de noapte copilul de un an şi jumătate la rude.

„Da’ veniţi să vedeţi la noi cum este. Ne-a nenorocit pe toţi, acum s-a-ntrerupt curentul, o să murim de frig în casă, după ce puteam să murim ca şobolanii!“, se vaită altcineva, de la acelaşi etaj.
„Şi apa, acum rămânem şi fără apă, n-o să mai avem nimic. Şi-aşa ne-au lăsat de izbelişte, de când ne-au demolat blocul G6. Nu ştim cine stătea aici, am auzit că sunt unii care aducea fete de 12-13-14 ani, pentru..., ştiţi dumneavoastră ce“, îl completează un altul.


Incendiul a izbucnit într-o cameră de la etajul 1

Cu toţii sunt locatari care nu figurează în nicio evidenţă, care mai ştiu unii de alţii pentru că se cunosc de pe unde au mai stat. Foştii locatari ai blocului social dărâmat în urmă cu câţivaa ni din cartierul Progresul, dar şi locatarii vechi ai imobilului, care stau la parter, spun că nu-şi doresc nimic altceva decât să intre în legalitate, să poată să încheie cu Primăria Slatina, care are în administrare imobilul, un contract de chirie.


Locatarii mutaţi din G6 spun că n-au unde să plece, dacă Primăria îi dă afară

În imobil sunt însă şi alţii care s-au instalat abuziv, care şi-au improvizat reţea de curent electric şi-şi terorizează vecinii cu certuri şi scandaluri nesfârşite şi muzică la volum asurzitor.

„Nimeni nu intervine cu nimic. Nu o singură dată am sunat la Poliţie, nu o singură dată au venit. Sunt adevărate hoarde de cotropitori, toleraţi de Primărie. E şi aici ceva ciudat, pentru că cei de la Primărie ne spun că nu pot încheia cu noi acte, aşa cum aveam până în urmă cu câţiva ani, în schimb primăria plăteşte factura de curent, deci îşi asumă faptul că stăm aici“, spune unul dintre locatarii care a plătit, ani mulţi, chirie la Colegiul Tehnic „Ion Mincu“, unitatea de învăţământ care avea aici căminul-internat, preluat ulterior de primărie.

O istorie a imobilului  încurcată

Clădirea în care a ars o cameră şi s-a umplut de fum tot etajul a găzduit, până în urmă cu doi-trei ani, Palatul Copiilor, instituţie care ocupa etajele superioare. La parter şi la etajul I a funcţionat vreme de peste 14 ani căminul-internat al fostului liceu de construcţii. Aici stăteau atât elevii unităţii de învăţământ, cât şi, la parter, chiriaşi cu acte în regulă. De la momentul desfiinţării unităţii de învăţământ amintite, chiriaşii care ani de zile au fost cu plata la zi, peste 50, au vrut să ştie ce au de făcut. Reprezentanţii Primăriei Slatina i-au amânat constant, ducându-i cu vorba că se caută soluţii legale. Între timp internatul s-a desfiinţat şi Palatul Copiilor a fost mutat, iar în clădire s-au instalat abuziv zeci de persoane, mulţi veniţi chiar din blocurile vecine în care funcţionează aşa-zise locuinţe sociale, cele mai multe neracordate la reţeaua de curent electric. Camerele care au găzduit cercurile Palatului Copiilor sunt astăzi de nerecunoscut. Parchetul a fost desfăcut, uşile, furate, totul vandalizat. De altfel, de cum treci de etajul I, păşeşti, de fapt, pe teritoriul unui imens WC. „Aveţi grijă, sunt peste tot!“, atrage atenţia un băiat de 10-11 ani, vorbind despre urmele urât mirositoare ale celor care nu se mai sinchisesc să folosească vechile toalete.


Camerele care găzduiau cu trei ani în urmă cercurile Palatului Copiilor sunt de nerecunoscut

„Le-am atras celor de la Primărie atenţia că în curând nu vor mai avea ce să expertizeze tehnic, pentru că nouă, vechilor chiraşi, aşa ne-au răspuns, că se va face o expertiză, pentru a se decide dacă această clădire va fi reabilitată, sau o dărâmă şi construiesc una nouă“, mai spune un chiriaş nemulţumit că nu se mai poate bucura legal de statutul de chiriaş.


Deşi ilegal, locatarii s-au instalat cu tot confortul, inclusiv antene TV

În mod curios, deşi oficial nu există chirişi în acest imobil, primăria plăteşte fatura de curent, chiar dacă locatarii nu mai plătesc, astăzi, nimic nimănui, nici măcar cei interesaţi să aibă siguranţa zilei de mâine în camerele pe care le ocupă. Reprezentanţii Primăriei Slatina spun că imobilul a fost preluat de la Ministerul Educaţiei, în 2014, pentru 10 ani, cu destinaţie de locuinţe sociale. Acceptă şi că cine stă aici nu o face cu forme legale şi confirmă şi faptul că factura de curent electric şi cea de apă sunt suportate de municipalitate, pentru că „oamenii nu pot fi aruncaţi în stradă“, aceştia având statutul de „toleraţi“.


Locatarii au scos în grabă, noaptea trecută, din lucruri, de teamă că totul va fi cuprins de flăcări

Pompierii care au intervenit pentru stingerea incendiului vorbesc despre probabila cauză a evenimentului ca fiind două reşouri improvizate, care au suprasolicitat reţeaua electrică. Dacă şi cine îşi mai asumă ca reţeaua electrică să funcţioneze în continuare este o întrebare deocamdată fără răspuns.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: