Grefierii au suspendat, pentru două săptămâni, protestul: „Ne dorim să meargă sistemul în care ne ducem şi ne cam lăsăm viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câteva săptămâni de protest, grefierii din cadrul Judecătoriei Slatina au convenit să suspende acţiunile revendicative până la o nouă întâlnire cu ministrul Justiţiei, din 23-24 octombrie, când se vor purta noi discuţii.

Grefierii din judeţ care au adoptat cea mai dură formă de protest, anume cei din cadrul Judecătoriei Slatina,aflaţi în grevă zilnic, în intervalul 10,00-12,00, săptămâni la rând, au suspendat la începutul acestei săptămâni protestul, după ce, în cursul săptămânii trecute, au participat la mitingul din Capitală şi la discuţiile purtate cu ministrul Justiţiei.

„Am obţinut tot ce se putea obţine dintr-o întâlnire cu un ministru care în curând, având în vedere că vin alegerile... S-a convenit ca doamna ministru să ia toate măsurile legale ce se impun pentru a se repune din nou în discuţie în Parlament statutul trântit în Senat, exact în forma adoptată atunci, cu gândul că nu este forma cea mai bună, dar este ceva, pentru că faţă de statutul adoptat în 2004 s-a modificat totul, structural, nu mai este nimic din realitatea de atunci. “,  a declarat reprezentanta grefierilor din cadrul Judecătoriei Slatina, Denisa David.

„Grefierul nu mai este doar scribul judelui“

Adoptarea statutului, spune David, ar rezolva multe din problemele ridicate de grefieri. Chiar şi a doua mare solicitare, „limpezirea“ cadrului legal în baza căruia se face astăzi salarizarea grefierilor, este legată de această problemă. Cât priveşte strict salarizarea, s-a convenit înfiinţarea unei structuri  la nivelul Ministerului Justiţiei de care breasla să ţină şi căreia să ise poată adresa atunci când au probleme. De altfel, faptul că au pendulat tot timpul între diverse ministere (reglementările privind salarizarea ţin de un minister, problemele profesionale de un altul etc.) şi curţile de apel de care aparţin instanţele pe care le deservesc a dus la situaţia de astăzi, în care grefierii nu se simt valorizaţi, ba, chiar mai mult, spun că nu simt că au un loc al lor şi că nu sunt respectaţi. „Vrem ca acest sistem  în care ne ducem şi ne cam lăsăm viaţa să funcţioneze. (...) Grefierul încă este perceput ca scribul judelui, or realitatea nu mai stă de mult aşa. Suntem oameni cu studii superioare, suntem toţi jurişti, sau marea majoritate, chiar şi colegii noştri mai în vârstă s-au tot specializat, şi-au continuat studiile. Profesia asta trebuie ridicată. Nouă nu ni se pare că suntem valorizaţi“, a spus David.

Structura care să se ocupe exclusiv de grefieri ar urma să contribuie la acest obiectiv, protestatarii aşteptând de fapt  „instituirea unei direcţii unice, un consiliu, o comisie, formată din oameni care au muncit şi care ştiu ce înseamnă efectiv munca de grefier, pentru că nici familia noastră, care ne vede venind acasă la ore târzii, nu ştie ce înseamnă, doar cei cei fac munca asta înţeleg“., a mai spus David.
O nouă întâlnire, în cadrul căreia vor fi evaluate progresele făcute de la prima discuţie, va avea loc în 23-24 octombrie, în funcţie de concluzii stabilindu-se continuarea sau încetarea protestului.

 CITIŢI ŞI: Judecătorii şi grefierii continuă protestul. La Slatina se judecă doar cazurile urgente. Grefier: „Suntem ciorapii urât mirositori ai instanţei“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite