FOTO VIDEO  La Slatina încep experimentele cu toalete publice „inteligente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima toaletă "inteligentă" din Slatina va fi amplasată lângă sediul Poştei... (FOTO: Mugurel Manea)
Prima toaletă "inteligentă" din Slatina va fi amplasată lângă sediul Poştei... (FOTO: Mugurel Manea)

Lipsiţi, până mai ieri, de elementara dovadă a civilizaţiei, respectiv existenţa unor toalete publice, locuitorii municipiului Slatina vor ajunge, până la finele anului, printre puţinele oraşe din ţară cu toalete publice „inteligente”. Fiind prima dată când se apelează la o asemenea tehnologie, autorităţile vor să demareze acest experiment cu o singură toaletă, urmând ca, anul viitor, să se decidă dacă acţiunea va fi continuată sau nu.

La Slatina, deşi capitală de judeţ, problema toaletelor publice a reprezentat un veritabil ghimpe pentru autorităţi după 1990, când nu mai puţin de şapte asemenea locuri existau pe raza întregului oraş, dintre care trei amenajate în cadrul a tot atâtea pieţe agroalimentare. De atunci şi până în prezent aproape că poţi număra pe degetele de la o mână când a mai funcţionat vreuna dintre grupurile sanitare amintite. Majoritatea au fost total închise, cum este cea de lângă Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric (zidită, n.a.), iar altele – cum ar fi cele din perimetrul pieţelor agroalimentare – au funcţionat sporadic. Cea mai cunoscută dintre toaletele publice datorită amplasamentului său din centrul urbei, situată la Fântâna Speranţei (sediul Poştei, n.a.), a fost închisă în urmă cu doi ani. De fapt, aici au existat, înainte de dispariţia lor acum doi ani, chiar două toalete publice ecologice, care, însă, din cauza modului deficitar în care erau îngrijite de proprietari (firma de salubritate locală Salubris SA), dar şi a trecătorilor, au afectat mult imaginea zonei şi a trebuit îndepărtate.

Problema este că, din 2011 încoace - când şi aceste două toalete ecologice au dispărut, ditamai capitala de judeţ a rămas total fără astfel de locuri. Trecătorii care au avut nevoie de prezenţa lor în acest interval au fost nevoiţi "să improvizeze", astfel că fiecare loc mai dosnic din oraş, indiferent că este vorba despre o scară de bloc sau boscheţi mai lăturalnici, a fost transformat ad-hoc în toaletă. Acest lucru a întinat serios imaginea oraşului, nu doar localnicii plângându-se de acest lucru, dar şi simplii vizitatori.

Paşi spre civilizaţie

Ani de zile, toaletele publice nu au reprezentat o problemă pentru cei care s-au perindat pe la conducerea oraşului. Fostul primar, Darius Vâlcov, nu a considerat că acest lucru reprezintă cu adevărat o problemă, astfel că a tratat cu dezinteres chestiunea. Actualul edil, Minel Prina, se pare că a înţeles importanţa problemei şi a luat deja o serie de măsuri. Astfel, respectiv la finele lunii iulie, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre ce prevedea scoaterea la licitaţie a unui grup sanitar public aflat lângă fostul complex comercial “Oltul”. Acest grup sanitar a funcţionat doar puţin timp şi existenţa sa a fost cunoscută doar de către foarte puţini cetăţeni, aceasta din cauza lipsei oricăror indicatoare despre amplasamentul său. Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, noul chiriaş trebuie să asigure funcţionarea continuă a obiectivului între orele 8.00 - 22.00 timp de doi ani cât va dura, iniţial, contractul. Toaleta publică respectivă are o suprafaţă construită de 50 mp şi este prevăzută cu şase cabine.

        

În plus, tot din acest an, municipalitatea a instituit obligativitatea, pentru agenţii economici cu terase amenajate în oraş, ca aceştia să permită trecătorilor folosirea grupurilor lor sanitare fără ca aceştia să trebuiască să achiziţioneze vreun produs al respectivelor localuri. Patronii care nu se conformează riscă amenzi. “Avem o hotărâre aprobată de Consiliul Local prin care agenţii economici care şi-au amenajat terase pe raza oraşului să permită trecătorilor, dacă aceştia solicită, utilizarea grupurilor sanitare ce aparţin acestora, fără ca cetăţenii să fie nevoiţi să cumpere ceva de la aceştia”, a declarat edilul Minel Prina.

Toaletă “inteligentă” la 25.000 de euro

Iar veştile bune nu se opresc aici. În această săptămână, firma Salubris SA Slatina, care se ocupă de salubrizarea municipiului şi a primit undă verde din partea reprezentanţilor Primăriei pentru a rezolva problema grupurilor sanitare publice, va demara acţiunile pentru amplasarea primei toalete publice „inteligente” în oraş. Noua toaletă publică, adusă din Italia, costă aproape 25.000 de euro şi este dotată cu un sistem automat de dezinsecţie şi dezinfecţie. În traducere, se va spăla şi aerisi “singură”.

image

Foto

toalete publice slatina

„Vorbim despre un grup sanitar complex şi complet totodată, menit să asigure un maximum de igienă şi curăţenie, destinat pentru spaţiile urbane. El va fi prevăzut cu un sistem propriu de dezinsecţie şi dezinfecţie, va funcţiona pe bază de fise (monede 50 bani, n.a.) şi va reprezenta, sperăm noi, începutul schimbării unei atitudini în oraş, respectiv va fi un semn de civilizaţie europeană. Este prima toaletă publică de acest gen din oraş şi din judeţ, iar, în funcţie de modul cum slătinenii şi celelalte persoane vor înţelege să o folosească, vom mai achiziţiona astfel de grupuri sanitare şi anul viitor”, a declarat Maria Nicolae, director Salubris SA Slatina.

Dotări moderne

Amplasamentul ales pentru toaleta publică inteligentă a fost stabilit tot la Fântâna Speranţei din centrul urbei şi aceasta datorită traficului intens. Ea va fi amplasată şi întreţinută pe cheltuiala Salubris SA Slatina. Noua toaletă publică va avea o formă dreptunghiulară - cu uşi glisabile, cu dimensiuni exterioare 2,02 m. x 1,68 m., cele interioare: 1,37 m. x 1,33 m., respectiv o înălţime de 2,56 metri.

Reprezentanţii primăriei au preferat pentru noua toaletă publică un aspect exterior modern. Printre caracteristicile acesteia se numără: sistem electronic de închidere/deschidere a uşilor pe bază de fise (monede 50 bani, n.a.), control al prezenţei în incintă pe bază de senzori cu raze infraroşii, chiuvetă prevăzută cu robinet acţionat cu senzori, dispozitive automate pentru săpun lichid şi aer cald, toaletă încorporată în perete, lumină cu senzori, spaţiu special pentru bagaje, podea dotată cu senzori de autocurăţare după fiecare folosire.

Operaţiunile de montare a noului grup sanitar public sunt prevăzute a demara până la finele acestui an, darea sa în folosinţă urmând a avea loc imediat.

Mai puteţi citi şi:

FOTO  Slatina, singura reşedinţă de judeţ din ţară fără toalete publice

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite