FOTO VIDEO  Ziua Veteranilor de Război la Slatina, celebrată doar de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Veteranilor de Război de la Slatina, 29 aprilie 2014  (FOTO: Mugurel Manea)
Ziua Veteranilor de Război de la Slatina, 29 aprilie 2014  (FOTO: Mugurel Manea)

Sacrificiul suprem şi curajul eroilor şi veteranilor de război a fost sărbătorit, marţi – 29 aprilie, la Slatina, doar de către autorităţi, respectiv oficiali de la Consiliul Judeţean, Prefectură şi directori de instituţii “deconcentrate”. În rest, locuitorii urbei au preferat şi de această dată să îşi vadă de treburile lor cotidiene şi nu au participat la manifestările de la Monumentul Eroilor din faţa Casei Tineretului.

Manifestările dedicate omagierii Zilei Veteranilor de Război au demarat la orele 09.55, acestea având loc pe platoul din faţa sediului Casei Tineretului, acolo unde este amplasat Monumentul Eroilor dedicat eroilor căzuţi în luptele celui De-al Doilea Război Mondial. În afară de cei doi reprezentanţi ai Guvernului în judeţ, Silviu Neacşu - prefect şi Emanuel Oproiu – subprefect, la festivităţi au fost prezenţi oficiali ai Consiliului Judeţean Olt şi delegaţii compuse din directori şi angajaţi ai instituţiilor “deconcentrate”, toţi fiind “înarmaţi” cu câte o jerbă de flori.

Manifestările dedicate acestui moment au început cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi, după care au ţinut mici discursuri prefectul judeţului, preşedintele C.J. Olt, şi, nu în ultimul rând, Mihai Dumitru, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război Olt, ultimul impresionând audienţa.

“Nu întâmplător această zi a Veteranilor de Război a fost fixată pentru 29 aprilie în fiecare an. La 29 aprilie 1900, regele Carol I a stabilit pentru prima dată în ţara noastră calitatea de veteran de război pentru ostaşii Armatei Române aflaţi în viaţă participanţi la Războiul de Independenţă din anii 1877-1878 împotriva trupelor turceşti. (…) După Al Doilea Război Mondial, titlul de <<veteran de război>> nu a fost oferit de cineva, ci a fost dobândit de ostaşii români prin luptă şi spirit de sacrificiu în marea conflagraţie mondială din Al Doilea Război Mondial, veteranii de război de astăzi făcându-şi datoria sfântă faţă de ţara lor. Timpul lucrează tot mai mult în defavoarea noastră. De la an la an, numărul nostru se împuţinează dramatic trecând în Lumea Cerurilor. Nu greşesc când spun şi fac afirmaţia că, peste puţin timp, cuvântul <<veteran de război>> va deveni o amintire. Cel mai tânăr veteran de război împlineşte anul acesta vârsta de 91 de ani şi este un participant la Al Doilea Război Mondial. Urmaşii noştri au datoria să ştie din istorie că pământul de sub picioarele lor a fost apărat cu vitejie, curaj şi simţ patriotic de înaintaşii lor, dând posibilitatea ca, astăzi, ei şi noi să trăim într-o ţară numită cu mândrie şi dragoste - România”, a spus Mihai Dumitru, unul dintre cei 32 de veterani de război din Slatina.

Ulterior, programul manifestărilor a continuat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor de către cei prezenţi, totul culminând, ulterior, cu defilarea Gărzii de Onoare a municipiului.

Mai puteţi citi:

FOTO Ziua Veteranilor marcată la Botoşani cu depuneri de coroane şi amintiri depănate de foştii combatanţi

FOTO Ceremonial militar, organizat la Buzău în cinstea veteranilor de război

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite